DVD: Tin Man

In 1900 schreef L. Frank Baum zijn bekendste werk The Wizard of Oz. Sinds de eerste verfilming, in 1910, is het verhaal ontelbare keren verfilmd. In 1978 nog met Michael Jackson als de vogelverschrikker en Diana Ross als een niet zo jonge Dorothy. Blijkbaar was het weer tijd voor een nieuwe versie, want in 2007 verscheen de driedelige miniserie Tin Man, nu uit op dvd. In de hoofdrol zien we de immer lieftallige Zooey Deschanel, niet als Dorothy Gale, maar als DG. En zo hebben wel meer bekende Oz-feiten een draai gekregen. Of zoals de tagline luidt: Follow a new yellow brick road.

Sprookjeswereld
Regisseur Nick Willing is geen bekende in het tv- of filmland. Hij regisseerde voornamelijk videoclips. Dat hij geïnteresseerd is in de sprookjeswereld, is te zien aan de projecten die hij als regisseur op zich nam. Zo bracht hij in 1999 een eigen versie van Alice in Wonderland (met Whoopi Goldberg als de Cheshire Cat) uit. Vreemd genoeg staat er na dit project niets in de steigers voor Willing. Hij brengt het er heel aardig vanaf met Tin Man, alhoewel de geweldige cast daar ook iets mee te maken zal hebben. Zo speelt Zooeey Deschanel (zus van Emily 'Bones' Deschanel) de hoofdrol als de dromerige DG, een bijna-volwassen meisje dat probleemloos op een boerderij opgroeit met liefdevolle ouders.

Zooey
Als de boerderij wordt aangevallen door duistere vreemdelingen, wordt DG door haar ouders gedwongen te vluchten. Ze helpen haar tijdens een heftige storm een dimensiepoort door naar 'The Outer Zone' (en dat spelt OZ). The OZ blijkt een wonderlijke wereld te zijn, die door wanbeleid van het koninkrijk in ernstig verval is geraakt. DG ontmoet er een warhoofdige voddenbaal met de naam Glitch, een nukkige ex-politieman, die ze uit een tinnen gevangenis moet bevrijden en een angstige, harige man met de naam Raw. Hondje Toto komt er pas veel later in het verhaal bij en zelfs met Toto hebben ze gerotzooid. Hij is niet gewoon maar een lief, klein hondje. DG moet het met haar nieuwe vrienden opnemen tegen de ijskoude koningin Azkadellia. Richard Dreyfuss is in de rol van Mystic Man een erg leuke toevoeging.


Verrassend plot
Zonder het plot al te veel weg te geven (want het plot is, ondanks het bekende verhaal en al die andere verfilmingen, verrassend), kan er gezegd worden dat DG op een goudeerlijke, niet altijd even handige manier het land gaat helpen. Zooey Deschanel is een actrice die niet in de grote hoofdrollen schittert. Wel in de leuke rollen die net even anders zijn. En zo is zij ook als actrice, net even anders. Ze heeft een bijzonder expressief gezicht en een unieke manier van bewegen, waardoor ze fascinerend is om naar te kijken. Dat heeft meteen een keerzijde, want haar blik van verbazing en ongeloof begint na een aantal uur wel wat irritant te worden.


The Outer Zone
Tin Man is een unieke verfilming van dit verhaal en een verplicht nummertje voor Oz-liefhebbers. De herkenbare en veranderde elementen zijn een genot om te ontdekken. De beelden van het land en het volk zijn prachtig. Het verhaal zit prima in elkaar, met één grote maar: het einde. Het einde is helaas ongelooflijk zoet en simpel. Na uren kijkplezier is dat toch wel even een bittere pil. Maar dat is dan ook wel de enige smet op Nick Willings Tin Man.


Label: Bridge Pictures Releasedatum: september 2008
Kijkwijzer:
Waardering: