DVD: Kwart Eeuw Paul de Leeuw

Je houdt van hem of je haat hem. Zo simpel is het eigenlijk. Al 25 jaar is Paul de Leeuw aan het brullen in het medialandschap en hij heeft in die tijd heel wat heilige huisjes omver geschopt, taboes doorbroken en voor veel conversatie gezorgd. Paul de Leeuw doet wat hij wil en laat zich niet conformeren door wat de omroepen van hem verwachten. Gelukkig kreeg hij vrijwel zijn hele carriere vrij baan van de VARA, alhoewel hij begin deze eeuw een merkwaardige uitstap naar de NCRV maakte. Het was van korte duur en zo kon het dan ook gebeuren dat de recente jubileumuitzending, in de vorm van een Mooi Weer de Leeuw Marathon, toch gewoon te zien was bij de vertrouwde VARA. Het programma bevatte voornamelijk nieuw materiaal, maar er was ook ruimte voor een blik in het verleden. Maar met zoveel televisieverleden als Paul de Leeuw heeft, valt het niet mee om ook maar een beetje een overzicht te krijgen, ook al heb je een marathonuitzending van 12 uur lang. Gelukkig heeft de productiemaatschappij van de Leeuw, E.V.A., samen met diens platenmaatschappij Universal Music, een uitgebreide dvdbox samengesteld, met als titel Kwart Eeuw Paul de Leeuw. Op zes dvd's, met meer dan 22 uur aan beeldmateriaal en 3 uur radiomateriaal, vind je een redelijk compleet overzicht van het werk van Paul de Leeuw tot nu toe.



Als in 1983 Paul de Leeuw op het Cameretten-festival de persoonlijkheidsprijs wint, kan nog niemand voorspellen welke invloed de komiek de daarop volgende 25 jaar zal hebben. De Leeuw brengt de eerst jaren van zijn carrière voornamelijk door in de theaters, maar maakt zijn TV-debuut in 1985 bij het NCRV-programma De Snelbinder. In 1990 krijgt hij bij de VARA zijn eigen programma: De Schreeuw van de Leeuw, waarmee hij landelijk doorbreekt. Naast de uiterst memorabele titelsong, zullen de meeste mensen voornamelijk de uitzending met René Klijn herinneren. De aflevering draaide alleen om de voormalige zanger, die niet lang na de uitzending overleed aan de gevolgen van AIDS. Het was De Leeuw's manier om het taboe rondom AIDS-patienten te doorbreken. Naast de hele aflevering, bevat de box ook het item dat De Leeuw maakte met de vriend van René Klijn, waarin ze de as van René uitstrooien bij het Vrijheidsbeeld in New York. Daarnaast bevat de box een bijzondere ontmoeting die De Leeuw had met een groep demente bejaarden. In eerste instantie bezocht hij de bejaarden in het verzorgingstehuis, als tegenprestatie nodigde hij de ouderen met hun begeleiders uit in de studio. De manier waarop De Leeuw contact legt met demente bejaarden is zo bijzonder, dat de uitzending je altijd bij zal blijven.



Toen De Leeuw in 1994 stopte met De Schreeuw van de Leeuw, leek hij wederom zijn aandacht te verleggen naar het theater. Hij trad bijvoorbeeld op met Joep Onderdelinden in De Beste Maatjes en had ook een soloprogramma. Jammer genoeg zijn er van deze voorstellingen slechts flarden terug te vinden in deze verzamelbox. Toch betekende het einde van De Schreeuw van de Leeuw niet dat De Leeuw niet meer op televisie te zien was. Zo presenteerde hij het kinderprogramma Muilen Dicht, waarin hij ook baanbrekende televisie maakte. Zo praatte hij met jonge tieners over sex, liet hij jonge moslims vertellen over hun geloof en interviewde hij kinderen over bedplassen. In hetzelfde jaar kwam ook Paul's enige komedieserie, Seth en Fiona (1994), op de buis. In de verzamelbox kun je de volledige achtste aflevering zien, waarin ondermeer Kees Prins en Olga Zuiderhoek hun opwachting maken. Gelukkig voor de fans van de bijzondere serie komen er vanaf mei 2009 nieuwe afleveringen op de buis.

Robert ten Brink en Paul de Leeuw als Sint en Piet



Na zijn opvallende overstap naar de NCRV, presenteert hij er een tweetal programma's. Allereerst wordt de oubollige quiz Zo Vader, Zo Zoon uit de kast getrokken en met succes getransformeerd tot een hilarisch programma. Daarnaast kreeg hij weer een gezelligheidsprogramma, Herberg De Leeuw, waarin hij tot onvrede van de NCRV Anneke Grönloh tot in den treure belachelijk maakte. Het betekende het einde van het kortstondige uitstapje naar de NCRV, waarna hij bij de VARA de programma's SMSmee's Poessie en PaPaul maakte. Na een korte stop, om meer tijd aan zijn geadopteerde kinderen te kunnen besteden, kwam De Leeuw in 2005 weer helemaal terug met Mooi! Weer De Leeuw (of Mooi Weer! de Leeuw als zomervariant) en Pauls Parenavond. Met name Mooi! Weer de Leeuw werd een groot succes en is nog steeds het kijkcijferkanon van de publieke omroep op de zaterdag. Naast zijn werk voor de VARA maakt(e) De Leeuw voor BNN het opvallende programma Ranking the Stars. Van alle programma's zijn vanzelfsprekend fragmenten opgenomen in de compilatie.

Robbie Williams te gast in een hilarische Mooi! Weer de Leeuw


Daarnaast bevat de box ook nog eens allerlei losse fragmenten. Zo kun je De Leeuw als de koningin zien tijdens een kersttoespraak, is het hele concert van Peter en de Wolf te zien, waarin De Leeuw als de verteller van het sprookje in het concertgebouw te zien is en zijn er fragmenten van Filmpje opgenomen in de compilatie.



Jammer genoeg ontbreken er ook een aantal dingen in de box. Zo is er amper aandacht voor De Leeuw tijdens diens presentatie van het Eurovisie Songfestival en blijft het qua theaterprogramma's slechts bij fragmenten. Daarnaast was het erg prettig geweest als de box was voorzien van een lijst met alle fragmenten, zodat je makkelijker een bepaald hoofdstuk op kunt zoeken. Daarnaast is het erg jammer dat er bij twee fragmenten op de eerste schijf een probleem is met de geluidsbanden, waardoor het geheel nogal rommelig en niet te volgen is.

Ondanks een paar kleine tekortkomingen biedt deze release een hele hoop leuks voor de liefhebbers van het werk van Paul de Leeuw. Fragmenten die je al lang was vergeten en recente toppers passeren allemaal de revue. De box maakt duidelijk dat, ondanks dat hij niet bij iedereen even geliefd is, Paul de Leeuw een van de meest veelzijdige televisiepersoonlijkheden is. Deze box, met meer dan 22 uur aan beeldmateriaal, biedt iedereen een hoop vermaak en voor de prijs (tussen de 30 en 40 euro) hoef je deze release niet te laten liggen.


Label: Universal Music Releasedatum: 17 november 2008 Kijkwijzer: Waardering film: