Boek: Iris Johansen - De Opgraving

Op het nippertje weet Jane McGuire, de hoofdpersoon in het nieuwste boek van Iris Johansen, aan een ontvoering te ontsnappen. Als tijdens deze 'bijna' ontvoering Janes jeugdvriend wordt vermoord, neemt ze zich voor om zich te wreken.

Jane heeft zich weten op te werken van een op de straat zwervende jongere tot een succesvol studente aan Harvard University. Haar vakantietijd weet ze nuttig te besteden door te helpen bij archeologische opgravingen van Pompeji en Herculaneum. Maar al gauw blijkt dat ze daar niet veilig is voor haar achtervolgers, wie dat dan ook mogen zijn. De vraag die haar vooral bezighoudt, is wat zij van haar willen. Langzaamaan komt ze erachter dat het allemaal te maken heeft met een duizenden jaren oud geheim.

Bij haar zoektocht naar de geheimen krijgt ze hulp van geheim agent Mark Trevor. Trevor is op zijn zachtst gezegd erg gecharmeerd van Jane en hij wil haar behoeden voor alle kwaad. Hij jaagt samen met haar op de psychopaat die haar het leven zuur maakt. Tijdens die jacht belandt Jane zelf op een Schots kasteel dat een sleutelrol speelt in het geheim rondom Cira, een kranige slavin die duizenden jaren leefde, en het goud dat zij bezat en naliet. De kasteelheer is nagenoeg berooid als erfgenaam en kan het goud goed gebruiken.

Links tussen heden en verleden
Het boek draait vooral om de link tussen heden en verleden en dan in de vorm van goud. Een kranige slavin, Cira, heeft geschriften nagelaten met daarin verwijzingen naar de vindplaats van het goud. Deze slavin, uit het verleden, vormt ook meteen weer de link met Jane McGuire, de kranige dame in het heden. Jane blijkt een sprekend evenbeeld van Cira te zijn.

Het boek staat bol van spionage, criminaliteit en terreur. Voeg hier corruptie aan toe en je hebt alle elementen voor een spannend verhaal. De manier waarop Johansen de personages gestalte geeft, is erg geloofwaardig en dat draagt bij tot verlevendiging van het geheel.

Van roman tot spanning
Iris Johansen woont in Georgia, Amerika. Ze is niet altijd schrijfster geweest. Voor ze de spreekwoordelijke pen ter hand nam, heeft ze een aantal jaren voor een luchtvaartmaatschappij gewerkt. Toen haar kinderen uiteindelijk naar de middelbare school gingen, besloot ze te gaan schrijven. In 1983 is haar eerste boek verschenen. En nu, in 2007, is er aan haar lange lijst van boeken weer eentje bijgekomen, te weten De opgraving. In haar beginjaren als schrijfster leverde ze vooral historische romans af. Nu, jaren later, is het vooral spanning wat haar boeken kenmerkt. Een hele aardige wending in haar schrijversbestaan. Er zijn inmiddels ruim acht miljoen boeken van haar verkocht.


Iris Johansen



Uitgever: Sijthoff ISBN: 9789024555246 Pagina's: 382
Waardering: