DVD: Tori Amos - Fade To Red

Fade To RedPinkpop 1998 was er één van de oude stempel. Zo worden ze niet meer gemaakt helaas, al lijkt de line-up van dit jaar eindelijk weer eens ergens op. In het eerder genoemde jaar nam ook Tori Amos bezit van het podium. Wat een ervaring, niks brave luisterliedjes. Ze ging tekeer als een beest en even leek het erop dat ze klaar kwam op haar piano. Ondanks dat dit blijkbaar bij lange na niet eens haar beste performance ooit was, bleef niets overeind van eventuele vooroordelen over brave pianoliedjes. Haar video's zijn al even bewonderenswaardig. Fade To Red bevat alle video's van Tori Amos uit de periode 1992 tot 2005. Op twee na dan, Glory of the '80s en Strange Little Girl ontbreken. Niet getreurd, op de twee discs staan nog steeds negentien juweeltjes van video's, als blijft het raar natuurlijk.

Het heet een extra, maar het maakt eigenlijk deze dvd: het commentaar. Tori Amos voorziet zelf in commentaar bij de clips. Tori's teksten zijn vaak al erg pittig en op zijn minst redelijk cryptisch te noemen. Aangezien de boodschap van de nummers meestal de basis is voor de clip, is wat extra informatie wel zo prettig. Echter ratelt Tori eigenlijk een beetje door, met gedachten die als een zwerm opgejaagde duiven alle kanten op schieten. De echte informatieve waarde is beperkt. Amusant is het wel, Tori-taal, heerlijk. Bovendien blijft er genoeg ruimte over voor je eigen interpretatie en dat is wel zo prettig. Niet duidelijk vermeld op de hoes, maar wel aanwezig is The making... A Sorta Fairytale. Dat filmpje laat precies zien wat je ervan verwacht, een blik achter de schermen waarin zowel de opzet als de daadwerkelijke shoot aan bod komen.

Tracklist Fade To Red

Mijn tip: Zet alleen de ondertiteling van het commentaar aan maar niet de bijbehorende audiotrack. Het is niet dat Tori's stem zo vervelend is hoor, maar geniet gewoon van de muziek en de beelden en pik zo nu en dan een anekdote mee. Zoals gezegd geeft het commentaar niet zuiver een uitleg. Tori geeft meer haar visie op bepaalde fragmenten of geeft een detail aan. De ondertiteling is helaas wel alleen in Engels, Frans of Duits, maar dat lijkt me geen onoverkomelijk probleem. Het spreekt voor zich dat de audiotracks geen vreemde talen bieden, maar de muziek is zowel in stereo te beluisteren als in opgekrikt DTS 5.1.

Deze muziek-dvd is eigenlijk meteen een 'Best of', die door de volledigheid en de vormgeving niet alleen voor de verstokte Tori fans bedoeld kan zijn. De dvd's zijn eindelijk weer eens een keer niet simpelweg in een hoesje gepleurd, maar vergezeld van een mooi opgemaakte inlay en hoes. Deze zijn als het ware een fotoalbum en die stijl is doorgetrokken in het menu op de dvd's.


Label: Warner Releasedatum: 24 maart 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!