DVD: Beeld van Nederland Polygoon- & NOS-journaal




Eind jaren negentig zond de TROS elke dag een paar minuten van het Polygoonjournaal uit. Zo kon je, als je tenminste wist wanneer het op TV was (het tijdstip was elke dag weer anders), een compleet beeld krijgen van de Nederlandse geschiedenis. Met de typische voice-over van Philip Bloemendal word je als het ware de zwartwitgeschiedenis van de Lage Landen ingezogen. Het land van Mies Bouwman, de waterwerken, nieuwe snelwegen, koningin Juliana en mensen die op hun schaatsen in klederdracht over het ijs schaatsen. Maar ook het land van de watersnoodramp, de bezetting door de Duitsers en de oliecrisis. Niet alleen de periode van het Polygoonjournaal komt echter aan de orde, het overzicht wordt over de hele eeuw uitgesmeerd, dus ook de beelden van het NOS-journaal komen uitgebreid aan bod. Nederland van 1920 tot 2000, nu verkrijgbaar op vijf DVD's.




Strengholt Multimedia bracht eerder dit jaar ook de oude film Blue Movie uit en weet ook met Beeld van Nederland een al bestaande productie over te zetten op DVD. De serie journaals waren namelijk eerder al te koop op VHS in dertien delen; en aangezien die serie één-op-één op DVD is gezet loopt het overzicht maar tot 2000. Gelukkig zal Strengholt volgend jaar alsnog een DVD uitbrengen met de mooiste en meest indrukwekkende beelden van 2000 tot 2005. Terug naar het echte verleden, want in deze box treffen we maar liefst 1230 minuten aan historisch beeldmateriaal aan, waarbij vooral de oudere beelden het leukst zijn om te zien. Strenge winters, waarbij zelfs mensen in hun auto het IJsselmeer oversteken, elfstedentochten en de watersnood laten een beeld zien van lang vervlogen tijden.




De vijf DVD's worden bij elkaar gehouden in een mooie kartonnen box, maar helaas is er geen ruimte voor de DVD die begin 2006 uit zal komen, met een overzicht van 2000 tot en met 2005. De beeldmaterialen over de periode van 1920 tot 2000 zijn zeer compleet en daarom zeer geschikt voor liefhebbers van dit soort historisch materiaal. De beeld- en geluidskwaliteit zijn natuurlijk niet altijd optimaal vanwege de leeftijd van het materiaal, maar in het algemeen valt er weinig te klagen. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door een prettige voice-over. Het enige nadeel is dat de uitgever continu allerlei geluidjes bij de stomme beelden heeft toegevoegd, wat soms een beetje storend kan werken. De box kost in de winkel rond de 40 euro, wat wel aardig aan de dure kant is voor een box waarvoor de uitgever vrij weinig moeite heeft hoeven doen. Voor de liefhebber van de vaderlandse geschiedenis een aanrader, voor anderen misschien iets minder interessant.



Label: Strengholt Media Releasedatum: 8 december 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!