DVD: American Pie presents: Band Camp




Soms zie je aan de hoes van de DVD al dat een film een bepaalde richting op zal gaan. Ook in dit geval beloven de personen op de voorkant ons een weinig diepzinnige filmavond, maar als je je bedenkt dat het hier gaat om een film uit de populaire American Pie reeks, dan weet je dat je goed zit qua vertier. Toch?




In American Pie presents: Band Camp leren we al snel dat de originele cast blijkbaar geen trek had in een vierde deel in de reeks. Alleen de vader van Jim en Sherminator zagen blijkbaar heil in het script (en de cheque!) en besloten mee te spelen. De hoofdrol is weggelegd voor het broertje van de meest irritante persoon uit de voorgaande films: Matt Stiffler. Zijn grote broer is de wijde wereld ingetrokken en heeft fortuin vergaard met het uitbrengen van filmpjes met daarop feestende (en naakte) tieners. Tijd voor Matt om de reputatie die zijn grote broer heeft achtergelaten op de High School hoog te houden; hij besluit de instrumenten van het schoolorkest met pepperspray in te spuiten. Zijn kwaadaardige plannetje slaagt, maar als hij door een fout betrapt wordt moet hij zich melden bij de decaan. Als straf moet hij mee met het schoolorkest naar 'bandcamp' om daar te leren omgaan met de mensen die hij met zijn pesterijen het leven zuur maakte.




De jongste Stiffler zou echter geen Stiffmeister zijn als hij op iets saais als een muziekkamp niet aan zijn trekken zou komen. Hij besluit, in navolging van zijn broers carrière, allerlei camera's mee te nemen en de wilde (seksuele) uitspattingen van de muzieknerds vast te leggen en uit te brengen op DVD. De rondborstige begeleidsters van het kamp leveren Matt al de nodige beelden op, maar ook de beelden vanuit de douches en de nachtbeelden van een vrijend stelletje zorgen ervoor dat Matt erg tevreden is. Maar dan gaat het mis: Matt vindt de dirigente van het schoolorkest plotseling toch wel erg leuk en hij wordt verliefd. Nu moet hij kiezen: blijft hij iedereen pesten en filmen of komt zijn goede 'ik' nu echt in hem boven?




Snotlul. Apenkont. Ezel-anus. Geitenrukker.

Lig je nu al in een deuk? Dan is American Pie presents: Band Camp echt iets voor jou. Matt Stiffler weet ons de eerste dertig minuten zo'n beetje om de dertig seconden te verrassen met een serie originele doch platte scheldwoorden. Daarnaast denkt Tad Hilgenbrinck (Matt Stiffler) dat het spelen in een komedie vooral bestaat uit het trekken van overdreven gekke gezichten, een trucje dat al na vijf minuten gaat vervelen. Orkestdirigent Elyse (Arielle Kebbel) weet meer te boeien, al is wel te zien dat ze in het begin nogal onwennig is in haar rol. Het verhaal is flinterdun en dient alleen als kapstok voor platte grappen en het brengen van suggestieve beelden (want alhoewel Matt van alles en nog wat filmt, de kijker krijgt er niet echt iets van te zien, ziedaar: geschikt voor alle leeftijden). In vergelijking met de drie voorgaande American Pie films is het verhaal een stuk zwakker, is er duidelijk met een veel lager budget gewerkt en is duidelijk te zien dat de acteurs bijna allemaal groentjes zijn. De twee acteurs die ook in voorgaande delen te zien waren hadden het geld blijkbaar dringend nodig, want deze film kan nooit goed zijn voor hun carrière; Maakt ook niet uit eigenlijk, ze zijn toch maar een paar minuten in beeld.




De release op DVD bestaat uit een enkele disc en bevat naast de film een paar extra features. Als eerste kun je de bloopers bekijken, maar die zijn niet echt de moeite waard. Ook de verwijderde scènes zijn weinig boeiend. Voor de liefhebber van het vrouwelijk schoon is er nog een videoclip van 'Baby got Back' te bekijken. De beeld- en geluidskwaliteit zijn dik in orde.

American Pie presents: Band Camp is een tienerkomedie die zwaarder leunt op de 'goede' naam van American Pie dan op het verhaal of de acteurs. De cast van het vorige deel van American Pie had van het flinterdunne verhaal misschien nog iets meer kunnen maken, maar in dit geval laten de meeste elementen het afweten. Vooral als je gek bent op überplatte woordgrapjes en opgewonden raakt van een geklede vrouw met grote borsten: ren je rot naar de winkel. In alle andere gevallen: lekker wachten tot deze film een keer op televisie verschijnt en zelfs dan is het nog maar de vraag of je dit wilt zien. Geen wonder dat American Pie presents: Band Camp nooit in de bioscoop heeft gedraaid; het mag al een wonder heten dat het überhaupt ooit op DVD is verschenen.



Label: Universal Releasedatum: 8 december 2005
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!