DVD: The Butterfly Effect

Deze DVD box bevat twee versies van de film. De eerste is de "normale" versie zoals hij ook in de diverse bioscopen heeft gedraaid en een "director's cut". Ik had de originele film in augustus 2004 al in de bioscoop zien draaien dus heb ik in eerste instantie voor deze review de directors cut gekeken. Naast de verschillende eindes zijn er niet zo ontzettend veel verschillen tussen de twee versies. Waar de normale film al goed is maakt de director's cut deze box al het aanschaffen meer dan waard.

If a butterfly flaps its wings on one side of the world, the ripple effect could cause a tempest on the other.
- Chaos theory


Kleine Evan Treborn (John Patrick Amedori) is een alledaagse Amerikaanse jongen. Ten minste, Evan heeft een vader die in een psychiatrische inrichting is opgenomen en heeft zogenaamde "black-outs" waardoor hij onder stressvolle situaties gewoon doorleeft, maar hij zich er niks van herinnert.


Evan in stilte verliefd op Kayleigh (Irene Gorovaia) en haalt heel wat kattenkwaad uit. Als zijn moeder wegens problemen, en black-outs van haar zoon die zo doen denken aan de problemen van zijn vader, zichzelf gedwongen ziet om van woonplaats te veranderen houden de black-outs op.

We komen terug in het verhaal als de laatste black-out 7 jaar geleden is en Evan (nu gespeeld door Ashton Kutcher) ondertussen hoge cijfers haalt op zijn studie psychologie. Op deze plek komt Evan tot de conclusie dat hij terug kan reizen in de tijd en dat in de black-outs van vroeger terecht komt.

Door kleine dingen te veranderen tijdens de black-out heeft hij invloed op zijn huidige leven.

En dit is het punt waar de film echt interessant begint te worden. Als ik hier nu precies uit te doeken zou doen wat er allemaal zou gebeuren door de verschillende veranderingen, is het de moeite niet echt meer om de film nog te gaan kijken. Als je dus verder leest dan dit punt kunnen er grote spoilers voor je inzitten.

De eerste verandering die hij doet is eentje waarbij er een persoonlijk groot voordeel zit bij de verandering. Kaleigh (nu gespeeld door Amy Smart) is opeens zijn vriendin en in plaats van een social outcast is hij een van de populaire jongens op zijn universiteit.


De monoloog die hij tijdens zijn terugkeer heeft gehouden tegen de pedofiel aangelegde vader van Kaleigh heeft zijn resultaten gehad en het meisje is niet verknipt opgegroeid. Echter heeft het als resultaat dat de nu nog meer verknipte broer hem in een hinderlaag weet te lokken waardoor hij in de gevangenis terecht komt. Dit is ook niet helemaal de bedoeling voor zijn leven en hij weet via zijn dagboeken weer een verandering te maken in de geschiedenis waardoor alles weer veranderd wordt.

Het loopt op deze manier van kwaad tot erger en uiteindelijk zit hij gevangen in een wereld waar hij geen dagboeken heeft geschreven.

Dit is een plek waar de director's cut en de officiële versie ontzettend van elkaar verschillen. Het einde van de film, naar mijn persoonlijke mening is het einde van de director's cut 10 keer beter en beter in het verhaal passende dat het einde van de officiële versie. Deze staat dan ook vermeld in de "alternate endings" als "happy sappy ending" dus ik heb het vermoeden dat de regisseurs (Eric Bress en J. Mackye Gruber) het ook niet helemaal met dit einde eens waren.

De film is een aanrader en de director's cut is een verandering naar het positieve.

Verder heeft de DVD nog enkele features die op een box set thuis horen. De deleted scenes bieden jammer genoeg geen extra inzicht in het verhaal en zijn logischerwijs niet in de hele film opgenomen. De documentaires staan zoals altijd vol met informatie en zijn niet heel erg bijzonder te noemen. De DVD box moet je dan ook vooral voor de director's cut ,en eventueel de alternate endings, kopen en niet voor de ontzettend boeiende extra informatie.


Label: Paradiso Home Entertainment Waardering: Aanrader


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!