Boek: Neil Gaiman - American Gods

Een ongeluk komt nooit alleen, ging het niet zo? Enkele dagen voordat hij uit de gevangenis wordt vrijgelaten krijgt Shadow te horen dat zijn vrouw dood uit een autowrak is gehaald. Met de pik van zijn (eveneens dode) beste vriend nog in haar mond. Dus naar dat baantje in diens sportschool kan Shadow ook fluiten. Onderweg naar haar begrafenis ontmoet hij Mr. Wednesday, die hem en zijn spierballen een baantje aanbiedt als manusje-van-alles en bodyguard.

Shadows nieuwe werkgever is een excentrieke ouwe vent met een voorliefde voor Jack Daniels en oplichterstrucs, maar al snel blijkt dat er meer aan de hand is dan dat. Wednesday is een god, en hij wil samen met zijn medegoden zijn rechtmatige plaats in de Amerikaanse geschiedenis opeisen.

In de voorbije eeuwen brachten kolonisten uit alle windstreken hun eigen goden mee, en dan niet alleen de brave Onze-vader-die-in-de-hemelen-zijt.
In de hoofden van armelui, slaven en veroordeelden reisden hele pantheons aan volksgoden: piskies, boomgeesten, kobolden, djinns, Kali, Thor, Horus en Anansi.

Maar de nieuwe wereld was niet erg gastvrij. De volgende generaties deden niets met de tradities, en zelfs de oude getrouwen namen aan dat de geesten en trollen in hun vaderland waren achtergebleven. Dus schraapten de goden een mager bestaan bij elkaar met de kleine stukjes geloof die ze konden krijgen, en nu wordt zelfs dat bedreigd. Er zijn namelijk nieuwelingen die de beperkte aandacht van de mensen in beslag nemen: Computers, Auto's, Internet en Techniek.

Wednesday probeert de ouderwetse goden te rekruteren voor een oorlog tegen de nieuwe goden van Fastfood en Televisie. Veel succes heeft hij niet; de meesten zijn bang het kleine beetje dat ze hebben te verliezen. Daar komt echter verandering in als de moderne goden een heilige belofte breken!