DVD: Montys Enzyklo Pythonia

Jabberwocky is óók Monty Python. Ondanks dat er slechts één Python daadwerkelijk aan de film deelneemt, draagt deze film toch die titel. Dat is jammer, aangezien deze film bij lange na het niveau van de andere twee films uit deze box niet haalt. Het is geen Monty Python en als je toch met dat in je achterhoofd kijkt, valt het zwaar tegen. Het verhaal is losjes geïnspireerd op een raar gedicht over Jabberwocky. Jabberwocky is een draak die al menig ridder het leven zuur heeft gemaakt. Maar dan komt onze “held”, een sukkel die op zoek is naar een makkelijk fortuin om zijn geliefde te veroveren. De koning looft een flinke beloning uit voor het verslaan van de draak, en onze held doet een poging, met een rotte appel in de hand als aandenken aan zijn schatje. Misschien ook een lichte knipoog naar dit verhaal in de film Shrek?


Overduidelijk wel in de stijl van Monty Python, maar toch net niet. De magie van Monty Python bestaat dus toch echt uit het geheel. Wat er precies mist? Scherpte. Nergens wordt er echt gevlamd, nergens wordt echt de draak mee gestoken, behalve met Jabberwocky. Het lijkt wel een mislukte poging om een grappig kindersprookje te maken. De humor gaat van droge Britse humor een stuk meer richting de Amerikaanse onderbroekenlol. Ongetwijfeld zijn daar ook liefhebbers van, maar het maakt deze film een stuk minder legendarisch. Hebben de eerste twee besproken films de tand der tijds zeker doorstaan, Jabberwocky zal niet vaak uit de kast komen.

Extra's
- Commentaar tijdens de film van Terry Gilliam en Michael Palin
- Fotogalerij
- Sketch-to-screen vergelijkingen
- Bioscooptrailer
- Promotietrailers: "A Knight's Tale" en "First Knight"

Tja, hetzelfde verhaal als bij de extra's genoemd bij Life Of Brian. Niet heel bijzonder, maar eindelijk wel meer gericht op de film. Commentaar van de regisseurs, wat eigenlijk standaard hoort te zijn op elke DVD, maar bijzonderder zijn de Sketch-to-screen vergelijkingen. Bij elk stukje kun je zien hoe het volgens de storyboards opgezet is. Maar dan de promotietrailers. Twee veel latere films. Leuk hoor, maar wat doet dat in een luxe box? Meer iets voor op een low budget DVD, ter promotie van andere uitgaves, maar totaal misplaatst op een luxe uitgave als Montys Enzyklo Pythonia.