DVD: Montys Enzyklo Pythonia

De eerste film van Monty Python. De mannen maakten eerst slechts losse sketches in de bekende serie Monty Pythons Flying Circus, maar hier gingen de zes heren pas echt los. Met een zeer beperkt budget maakten zij Monty Python And The Search For The Holy Grail. Koning Arthur krijgt de opdracht om de heilige Graal te gaan zoeken, de Graal waaruit bla, bla, bla. Het verhaal hangt met nietjes aan elkaar, is compleet historisch onverantwoord en mist elke moraal. Chaos is troef. Het zou King Arthur kunnen zijn, de filmversie die nu in de bioscoop draait. In tegenstelling tot die versie, is hier dan ook geen poging gedaan tot historiciteit, maar de legende is gebruikt als kapstok voor een eindeloze lawine one-liners en absurde situaties. Geen comedy zoals de normale Amerikaanse onderbroekenlol. Zoals bij de TV series van Monty Pythons Flying Circus al gezegd werd: "And now for something completely different"...


Dat humor een oplossing is voor alle problemen, blijkt wel uit het gebruik van de kokosnoten. Misschien wel dé grap van de film, welke als Duitse titel Die Ritter der Kokosnuß heeft meegekregen. Het budget voor deze film was zo laag, dat er geen geld was voor genoeg paarden. En een ridder zonder paard, dat kan natuurlijk niet. Hmm. Klepperende kokosnoten klinken toch ook als paarden? En hoppa, elke ridder wordt gevolgd door een schildknaap met kokosnoten, een lachwekkend gezicht. Veel onzinnige discussies, die als je ze zelf zou voeren enorme koppijn op leveren uit ergernis. Maar hoe vaak gebieden The Knights Who Say NI je dan ook een boom om te gaan hakken met een haring? Word je aangevallen door een Killer Rabbit? Zelfs bruut en zinloos geweld wordt niet geschuwd. Monty Python And The Search For The Holy Grail, een legende op zich.

Extra's
Disc 1:
- Speciale ondertiteling (Henry IV, voor de mensen die de film niet leuk vinden)
- Filmscript in beeld.
- Commentaar van de regisseurs en commentaar op het commentaar van John Cleese, Eric Idle en Michael Palin.
- Follow The Killer Rabbit documentaire, waarbij het konijn regelmatig in beeld verschijnt.

Disc 2:
- 24 seconden extra beeldmateriaal.
- Drie belachelijke meezingers.
- Documentaire: The Quest For The Holy Grail Locations.
- Handleiding voor het gebruik van kokosnoten
- De film in het Japans.
- De film in Lego.
- Documentaire op lokatie tijdens het schieten van de film (BBC).
- Foto's van de opnames.
- Filmografieën van cast en crew.
- Diverse trailers en weblinks.
- Documentaire over de uitgaven.

Bam, een hele lijst. De meesten spreken voor zich, maar enkele zijn toch wel bijzonder. Met name de documentaire waarin Michael Palin en Terry Jones teruggaan naar de lokaties waar de film is geschoten. De twee heren keuvelen en kibbelen wat los, vol nostalgie, stiekem een goede blik in het ontstaan van de grappen. Zo komen ze in het kasteel van Doune Castle, waar in de film een heel feestend gezelschap wordt uitgemoord. Daar blijkt het mogelijk te zijn om kokosnoten te huren. Het is domweg een bedevaartsoord geworden voor de fans. Ongelofelijk om te zien. Verder nog wat dwaze extra's, die voor zichzelf spreken, zoals de film in Lego. Leuke gadgets, die de DVD wel erg bijzonder maken.