Interview: The Zutons

Het feit dat de band uit dezelfde omgeving komt als The Coral heeft ook invloed gehad op de sound van The Zutons, sommige nummers op het debuutalbum hebben ook echt een Coral-feeling: "Het is echter niet een slecht iets, zoiets gebeurt gewoon. Neem bijvoorbeeld The Strokes, die komen uit New York en klinken zoals veel andere bands uit die stad. Zij waren echter de eersten, dus zij zijn speciaal. Als er nu een band uit New York wat bekender wordt worden die ook meteen vergeleken met The Strokes." De nummers die echt typisch voor The Zutons zijn zijn die funky "mad"-nummers, die inderdaad ook niet maar een klein beetje lijken op The Coral.

Byron beschouwt die vergelijkingen met The Coral ook als één van de grootste nadelen van hun afkomst. In Liverpool is de muziekscene behoorlijk groot, en derhalve hebben ze ook aardig wat concurrentie: "Dat is een goed iets, maar eigenlijk ook een slecht iets. Het spoort je namelijk wel aan je constant te verbeteren. Wij hebben eeuwen gespendeerd in oefenruimtes om onze shows en nummers te verbeteren, puur door die concurrentiestrijd. Maar het is wel iets dat we heel graag doen. Zolang ik mijn huur kan betalen en er eten op tafel staat ben ik tevreden. Alles wat ik meer verdien beschouw ik als een bonus."

Ook hier komt weer een vergelijking met de jaren '50 naar voren. "Het is net zoals met de jazzpianisten van vroeger. Die wilden gewoon echt graag spelen, en dus deden ze dat. Zodoende kwamen ze aan hun eten." Door al die vergelijkingen met de jaren '50 begon ik me af te vragen of The Zutons zich als doel gesteld hadden om die 'vibe' van vroeger terug te brengen in de muziek. "Ja, we houden er wel van, maar we realiseren ons wel terdege dat we nieuwe muziek moeten maken. We klinken af en toe wel als zo'n oude band, maar die tijden zijn wel voorbij. Het is echter wel heel erg moeilijk om nieuwe muziek te maken, zoveel is al gedaan. De enige echte nieuwe muziek van de laatste tijd is hiphop en dancemuziek. Wat wij willen doen is nieuwe muziek maken, maar met oude instrumenten. Ook het experimenteren met andere geluiden hoort daarbij. Dave heeft bijvoorbeeld zo'n sirenefluit (die hij tijdens het optreden tot schrik van mijn trommelvliezen enkele keren gebruikte). Dat gebruik je om extra lagen toe te voegen in je muziek."

The Zutons Interview

Het zoeken naar nieuwe geluiden is ook de reden dat Abi in de band kwam. Toen The Zutons een nummer aan het opnemen waren kregen ze het idee om er een saxofoon bij te doen. Ze kenden Abi al en besloten haar op te bellen om te kijken hoe het klonk. "Het klonk best goed, dus we vroegen of ze ook op een ander nummer wat in wilde spelen. Dat klonk ook aardig en elke keer als we aan het oefenen waren en Dave met een nieuw nummer kwam en we het idee hadden dat een saxofoon goed zou klinken belden we haar weer op. Uiteindelijk was ze bij elke oefensessie aanwezig en kon ze net zo goed een lid van de band worden. Het leuke is ook dat het niet altijd van die typische saxofoonstukken zijn die ze heeft ingespeeld."