Interview: Frits Wester

Wat voor invloed denkt u dat de vergrijzing zal hebben op het politieke spectrum? Zullen er meer partijen voor ouderen komen, of zullen de bestaande partijen hun ouderenstandpunten aanpassen en er meer nadruk op leggen?
Ik denk niet dat er snel weer specifieke oudere partijen komen. Je kunt ook niet alleen naar het belang van één groep kijken. De vergrijzing op zich vraag wel veel aanpassingen in het beleid. Denk aan de volksgezondheid. En
daarbij moet je niet vergeten dat niet alle ouderen zielig zijn. Er komen ook steeds meer ouderen met een heel mooi pensioen.

Als u nu bij een campagne voor een politicus zou worden betrokken zou u dan vanwege de tijdsgeest een persoon adviseren kleurrijker te zijn (zowel extremer in kleding als in uitspraken) in tegenstelling tot een paar jaar geleden toen politici werd aangeraden de kop niet te ver boven het maaiveld uit te steken?
Ik weet niet wie dat aangeraden heeft. Succes zit niet zozeer in kleding, dat moet iedereen maar voor zich weten. Doe wat bij je past zou ik zeggen. Daarnaast vind ik dat politici juist lef moeten hebben en zich uit moeten
durven spreken. Dus ook boven het maaiveld!

Is uw werk moeilijker of makkelijker geworden na Pim Fortuyn's dood?
Daar is op zich niets in veranderd.

Als men zegt dat de politiek weer bijna terug op het punt is van voor Pim, ben u het daarmee eens?
Nou, niet helemaal. Er is wel degelijk iets veranderd in de manier waarop nu over bepaalde problemen wordt gesproken. Ook durft men minder othordoxe maatregelen te nemen. Maar als het gaat om de wijze van besluitvorming zie je wel een sterke neiging om weer in oude gewoonten te vervallen.

Veel 'publieke' figuren hebben tegenwoordig een eigen site c.q. weblog, waarom heeft u die niet?
RTL heeft het al een paar keer gevraagd. Maar het is er nog niet van gekomen. Als je het doet moet je het ook goed en met regelmaat doen, en daar zit het probleem. Tijd!

Welke internet-sites bezoekt u veel; en kent u FOK!? Zo ja, wat is uw mening over FOK!?
Ik wandel vaak even langs FOK om naar de discussies te kijken. Die zijn vaak lekker direct. Verder de sites van ministeries, partijen en alles over zeilen, schepen en motoren.

Kunt u nog normaal met Jop Frieszo communiceren na het "CD Pamflet" item in het NOS journaal?
Ja hoor Job is een uitstekende collega, die ik al 18 jaar ken, en waar ik veel mee beleefd heb in binnen -en buitenland en ook prive. En verder, iedereen heeft wel eens een minder geslaagd optreden...

Hoe was uw studentenleven en wilde u altijd al journalist worden?
Ik heb niet zo lang gestudeerd omdat studies mislukten omdat ik al mijn tijd aan politiek besteedde. Ik wist niet goed te kiezen politiek of journalistiek. Heb beide gedaan en dit laatste bevalt me het beste.

Wat heeft u voor een motor? En heeft u nog veel tijd om er mee te rijden?
Ik heb een Yamaha Wild Star 1600xv. Heerlijke machine, Gebruik 'm vooral als ik (bij droog weer) bijvoorbeeld naar vergaderingen moet in Hilversum. Als je weinig vrije tijd hebt moet je je hobby maar tijdens je werk uitoefenen.
En dat kan gelukkig prima.

Dag in, dag uit praat u over politiek. Politiek is dan wel uw lust en uw leven, maar heeft u nou nooit eens
iets van 'houd je mond over de politiek en laat me lekker over voetbal of vrouwen praten'?

Dat doe ik ook heel veel. Reken Maar!