Interview: Frits Wester

Wat vindt u van het huidige CDA beleid?
Ik denk dat het huidige kabinetsbeleid, hoe pijnlijk ook onvermijdelijk is. Te lang zijn in dit land zaken op hun beloop gelaten, waardoor ingrijpen steeds pijnlijker wordt. Het CDA doet er goed aan dat beleid te steunen, maar moet gezien zijn wortels wel oog blijven houden voor specifiek kwetsbare groepen. En dat gebeurt wat te weinig.

Zou u weer een functie in de politiek ambiëren?
Nee, heb het nu veel te veel naar mijn zin. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat ik vriendelijk en beleefd geweigerd heb toen de LPF mij vorig jaar vroeg voor het kabinet.

Er gaat een gerucht rond dat u een relatie zou hebben (gehad) met Agnes Kant, kamerlid van de SP. Is dat waar, en zo ja kunt u haar nog wel kritisch genoeg als journalist kan benaderen?
Dat is een onzin verhaal, een roddel waar we samen erg om hebben moeten lachen.

Hoe ziet u de politiek over 20 jaar?
Ik sluit niet uit dat de rol van de klassieke partijen dan een stuk anders zal zijn. Misschien dat er twee grote blokken links en rechts gaan onstaan, maar het kan ook heel goed zijn dat we met steeds meer nieuwe bewegingen a la Pim Fortuyn te maken krijgen.

Wie bewondert u het meest in de politiek en waarom?
Echt bewondering heb ik niet veel voor Nederlandse politici. Wel waardering en dat zijn de mensen, van welke partij ook, die met hard en ziel staan voor hun idealen. Die vanuit de eigen partij bezig zijn met verbetering van onze samenleving en daarbij lef vertonen. Kom er ook teveel tegen die vooral de eigen carriere voorop stellen.

Bent u een 'natural bald' Of scheert u uw hoofd?
Ik scheer mijn hoofd dagelijks, behalve in het weekeinde. Kortom, het is een bewuste keuze.

Kunt u bij RTL zo objectief mogelijk uw werk doen of zijn er, zoals eerder deze maand bij het NOS Journaal, politieke belangen gaande bij de desbetreffende omroep?
Nee hoor. RTL-Nieuws is volledig onafhankelijk. Dat is ook helder in statuten vastgelegd. Niemand van buiten het Nieuws, dus ook niet vanuit het bedrijf waarvoor we werken HMG, heeft invloed op de wijze waarop wij journalistiek bedrijven of de inhoud van onze uitzendigen. En zo hoort het
ook.

Heeft het fiasco met Brinkman uw eigen politieke ambities geschaad?
Nee hoor, want die had ik niet. Maanden voor de verkiezingen had ik mijn contract al bij RTL getekend. Ik wilde de journlistiek in.

Welk land is het leukste voor een politiek commentator en/of journalist; waar zou u als 2e keus willen werken?
Op zich is Nederland een goed land voor politieke journalisten omdat de politici hier heel bereikbaar en benaderbaar zijn. Maar als je alleen naar het politieke proces kijkt zou ik ook best in de VS of Israel willen werken. Daar is tenslotte altijd wat aan de hand.

De gangbare manier van politiek voeren is de laatste jaren veel meer het simplificeren van problemen en debatten geworden, omdat uit het oogpunt van de betrokkenheid van de burgers het belangrijk is dat ze weten waar het over gaat.
Is dit een zegen voor de pers of juist niet en waarom?

Ik vind dat je niet moet simplificeren op een manier waarbij de nuance uit het oog wordt verloren. Wel vind ik het prettig als politici hun verhaal ook helder uit kunnen leggen. En dat zie ik ook als mijn taak. Op en toegankelijke wijze uitleggen waar het in Den Haag over gaat, hoe het zit, wat er gebeurd en wat de gevolgen voor de mensen zijn.