Interview / CD Review: Muse

Beschouw je het als een voordeel dat de band uit maar drie mensen bestaat?
Howard: Ja, ik denk van wel, omdat het je zekere beperkingen oplegt. Soms wil je zoveel met je muziek, maar dan kan het gewoon niet omdat je maar drie bandleden hebt. Achteraf gezien wordt je muziek door die beperkingen juist beter, omdat je meer 'to the point' blijft met je muziek. Hierdoor worden overbodige stukken of partijen geschrapt.

Hebben jullie ooit overwogen om een vierde bandlid aan te nemen?
Howard: Ja, dat hebben we ooit wel overwogen. Maar om eerdergenoemde redenen hebben we dat toen niet gedaan.

Wanneer ik een liveshow van Muse bekijk, heb ik nog altijd het idee dat jullie gewoon drie jongens zijn die lol aan het maken zijn op het podium.
Howard: Hmm, misschien is dat wel zo. Natuurlijk hebben we tijdens shows plezier. We kennen elkaar al zo lang. Als je dan op het podium staat en het publiek gaat uit z'n dak, dan kijken we elkaar wel eens aan en staan we gewoon te genieten.

Zijn jullie elkaars beste vrienden?
Howard: Min of meer. We kunnen het in ieder geval erg goed met elkaar vinden.

Tijdens de show in de Melkweg vielen twee dingen erg op. Ten eerste was dat de diversiteit van het publiek. Heb je daar een verklaring voor?
Howard: Dat is gewoon de kracht van Muse, haha. Nee, ik denk dat dat te maken heeft met de diversiteit van onze muziek. Er komen daarom 16-jarige 'kids' die vooraan staan te springen naar onze shows, maar ook oudere mensen die de haast klassieke pianostukken geweldig vinden. Nu moet ik wel zeggen dat hier in Nederland het publiek gevarieerder is dan in andere landen. In Engeland zijn het vooral jongeren die naar onze concerten komen.

Daarnaast vond ik het opvallend dat een hoop mensen de nieuwe nummers al mee konden zingen, terwijl het nieuwe album hier nog niet uit is.
Howard: Dat komt doordat ze hem gedownload hebben.

Wat vind je daarvan?
Howard: Je hebt het maar te accepteren; er is toch niets tegen te doen. Daarnaast: ik koop zelf ook nooit meer wat, ik download alles!

Veel artiesten betitelen 'downloaden' als stelen..
Howard: Ach, tijden veranderen. De cd verkoop holt achteruit. Je kan tegenwoordig niet meer om internet heen. We hebben bijvoorbeeld een tijdje geleden een nummer van ons tegen een klein bedrag ter download aangeboden. Dat was een groot succes. Zo zie je maar dat cd's al lang niet meer de enige vorm zijn om muziek te verkopen.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Howard: De komende maanden touren we door Europa. In november zijn we weer in Nederland, dan spelen we in Ahoy' Rotterdam.

Kijk je daar naar uit?
Howard: Ik kijk er altijd naar uit om te touren. Het is de reden dat ik lang geleden heb besloten om muzikant te worden. Shows spelen is het leukste dat er is!