Film Review: A Man Apart

Als filmliefhebber vraag ik me wel eens af waarom sommige films in vredesnaam een bioscooprelease krijgen. A Man Apart is ook zo'n film die eigenlijk gelijk in de videotheken had moeten belanden. Daar zou de film waarschijnlijk zijn gedumpt in de kast waar door de meeste mensen nogal minachtend naar wordt gekeken; tussen de films van 'legenden' als Chuck Norris en Van Damme zou A Man Apart zijn dagen slijten. Tenminste, als Vin Diesel niet had meegespeeld. De naam van deze man op de filmposter is waarschijnlijk de enige reden dat wij vanaf deze week kunnen 'genieten' van A Man Apart in onze bioscopen.



Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nooit een fan ben geweest van Vin Diesel. The Fast and the Furious en xXx vond ik zeer matige films, hoewel het feit dat ik totaal niet van snelle, flitsende auto's houd daar ook iets mee te maken kan hebben. Toch deed Diesel in deze films waar hij vooral goed in is: stoer rondlopen en stoïcijns om zich heen kijken. Voor A Man Apart is hij echter compleet verkeerd gecast. Wanneer je als acteur een man moet spelen wiens vrouw vermoord is, dan wordt er van je verwacht dat je een zeker scala aan emoties tentoon kan spreiden. Diesel faalt hier jammerlijk in; hij komt niet verder dan een paar hangende schouders en zielige blikken. Tijdens de actiescènes leeft Diesel gelukkig wat op, maar voor de rest is zijn performance jammer genoeg ver onder de maat.

Natuurlijk is de magere kwaliteit van de film niet alleen de schuld van Diesel. Ook de non-originaliteit van het verhaal treft hier (grote) blaam. Als je bereid bent tijd te investeren in het bekijken van A Man Apart, zul je namelijk geen elementen ontdekken die je al niet eens in andere films hebt gezien; als je een beetje bekend bent met het actiegenre tenminste. Het is het bekende 'man zoekt wraak na dood van geliefde' verhaaltje, weliswaar op een visueel redelijke manier gefilmd, maar in dit geval met een totaal gebrek aan spanning. De grootste teleurstelling van de film is echter de 'ontknoping'. Bij een actie- of wraakfilm verwacht je een knallend einde, waarin de held eindelijk zijn gram haalt. Ik zal het hoe en wat niet verklappen, maar A Man Apart gaat uit als een nachtkaars.



Er zijn natuurlijk ook goede dingen aan A Man Apart, hoewel weinig in aantal. Timothy Olyphant bijvoorbeeld, die zijn personage - een gangster op Gucci schoentjes - heerlijk over de top speelt. Ook de actiescène die plaatsvindt nadat we ons door ongeveer 3/4 van de film hebben heen geworsteld, is lekker hard en luidruchtig. Deze kleine pluspunten wegen echter niet op de tegen de 'saaiheid' die de film ademt.



Het mag duidelijk zijn dat A Man Apart een bioscooprelease eigenlijk niet verdient. Maar goed, er is nu eenmaal anders besloten, wat natuurlijk het goed recht is van de distributeur. Wat ik echter niet snap, is dat de Nederlandse distributeur er voor gekozen heeft om A Man Apart pas eind augustus in de bioscopen te laten verschijnen. Er zullen vast goede redenen voor zijn, maar men gooit hiermee wel de eigen glazen in. Aangezien de film al begin april in de Verenigde Staten verscheen en er inmiddels dus verschillende kopieën over het internet zwerven, is er een grote kans dat de weinige echt nieuwsgierige mensen en enthousiaste Diesel fans, de film allang van het internet hebben gehaald. Hoezo het illegaal downloaden in de hand spelen.

De mensen die de film nog niet hebben gedownload en toch nieuwsgierig zijn, doen er beter aan om deze film over een paar maanden gewoon eens te huren. En mocht je in de videotheek A Man Apart niet kunnen vinden, kijk dan eens in die kast waar je normaal zo snel voorbijloopt. Ik wens je veel plezier.

Score: 5-

GenreActie
Lengte110 minuten
RegieF. Gary Gray
CastVin Diesel, Larenz Tate, Geno Silva, Timothy Olyphant e.a.
Releasedatum28 augustus 2003
Officiële siteA Man Apart