Interview: Charles Groenhuijsen

Heeft u nou ook contact met Max Westerman, en is er sprake van concurrentie tussen jullie?
Ja, tuurlijk heb ik contact met hem. Max en ik kennen elkaar goed. Ik wil niet zeggen dat we bevriend zijn, maar we gaan wel samen eten als ik in New York ben. En hij komt hier bij ons op de NOS-redactie ook wel eens buurten en een glaasje drinken bij wijze van spreken.

Foto: RTLNieuws.nlQua vak zijn we voor een deel natuurlijk concurrenten, maar persoonlijk speelt dat natuurlijk geen rol. Kijk, we vertellen elkaar natuurlijk niet waar we mee bezig zijn. Zoals met mijn interview met Colin Powell, dat wilde Max ook graag hebben. Dan ga ik hem natuurlijk niet vertellen van "Dat moet je zo en zo aanpakken", want ik wilde dat interview immers zelf hebben. En dat is andersom ook zo. Maar dat is gewoon gezonde concurrentie.

Formeel gezien zijn we wel concurrenten, maar er is niet echt veel uitwisseling van kijkers. Dat heb je hier in de Verenigde Staten wel. Maar dat heb je in Nederland niet echt tussen het RTL Nieuws en het NOS Journaal. Bij het NOS Journaal gaat men er meestal echt voor zitten, en bij RTL kijkt men het meer toevallig, als het tussen twee programma's inzit. Het is dus een ander soort kijkpatroon, overigens niet perse beter of slechter.

Bent u van plan om ooit weer (vast) terug te keren naar Nederland?
Dat is nog niet helder. Mijn contract met de NOS loopt nog tot en met 2004, en het is nog niet duidelijk of de NOS mij daarna wil terughalen. Misschien bieden ze me dan een andere baan aan. Dan moet ik, samen met mijn vrouw en kinderen natuurlijk, beslissen wat we willen. Maar dat is op dit moment nog niet aan de orde. Het is hier heel erg leuk, de kinderen hebben het erg naar hun zin. Maar ook Nederland is erg leuk. Dus het is nog niet helemaal duidelijk.

Ik woon nu in totaal bijna 10 jaar in de VS, dus it feels like home zal ik maar zeggen. Het is niet zo dat ik als ik op Schiphol sta zoiets heb van "Ojee, nu moet ik dat kleine Nederland verlaten". Als ik op Schiphol sta om naar de VS te vliegen dan ga ik echt naar huis, en als ik hier in Nederland ben voelt dat ook echt als bezoek. Hoewel ik de weg in Nederland overigens prima kan vinden.

Door alle drukte ben ik nu sinds augustus niet meer in Nederland geweest, Irak houdt ons natuurlijk wel redelijk bezig hier. Je kunt er niet zo maar even een weekje tussenuit. Maar normaal ga ik zo'n 2-3 keer per jaar naar Nederland. Er zijn ook wel eens jaren geweest dat ik zes keer ging, maar dat is wel vrij uitzonderlijk.

Wij willen Charles Groenhuijsen hartelijk danken voor zijn bereidwilligheid voor het interview, en ook zeker voor het snelle reageren op ons interviewverzoek. Wij wensen hem nog veel succes toe bij het verslag doen van de oorlog de komende weken en maanden en vanzelfsprekend ook bij zijn verdere carrière.