De FOK! lijsttrekkersenquête

Alejandro de Mello
Geboren op ?
Nieuwe Communistische Partij
Beantwoordde 25 dagen na de eerste email.

Waarom bent u lijsttrekker?
In de Nieuwe Communistische Partij-NCPN worden mensen in functies gekozen op basis van wat ze gepresteerd hebben op het gebied van strijdvoeren en op het gebied van ideologische kennis. Ik ben vanaf 1986 lid van de partij. Ik heb vijf kader functies gehad in de vakbond, ik ben lid geweest van verschillende werkgroepen tegen racisme en fascisme, ik ben initiatiefnemer van verschillende acties op het gebied van internationale solidariteit, vrede en antikapitalisme.

Heeft u wel eens beslissingen genomen waar u als persoon eigenlijk niet achter stond?
Ik denk dat het me wel eens is overkomen vanuit bestuurlijke functies, dat ik dacht dat zaken beter op een andere manier aangepakt dienden te worden, dat uit democratische principe de lijn van de meerderheid heb moeten volgen. Maar ik heb nooit besluiten genomen die indruisen tegen mijn principes.

Stel u bent de keizer: wat zou uw eerste maatregel zijn?
Zo veel mogelijk productiemiddelen, rijkdommen, grond en grondstoffen in handen van de gemeenschap maken zodat de kapitalistische winstjacht stopgezet kan worden.

Stel u bent God, Allah, etc: wat zou u veranderen in de wereld?
Ik zou alle wapens doen verdwijnen, alle onrechtvaardigheid waarvan het kapitalisme verantwoordelijk is zou ik wegnemen en een wereld maken van gelijkwaardigheid en vrede.

Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt, en hoe denkt u over drugs?
Natuurlijk heb ik in mijn jeugdjaren wel eens een blowtje gerookt en ik heb zelfs jaren tabak gebruikt (bah, bah). Ik heb zelfs bier gedronken in de tijd dat ik uit ging. Wat ik nog regelmatig gebruik is cafeïne.
Drugs (of genotmiddelen) komen in alle culturen in alle historische fases voor. Met het gebruik van drugs doen zich twee soorten problemen: justitieel en op het gebied van gezondheid. Om een voorbeeld te geven, tot 200 jaar geleden bestond in sommige landen de doodstraf voor het gebruik van tabak!!
Ik vind dat meer ingezet moet worden zowel op justitieel gebied als op het terrein van gezondheid.

Wat denkt u dat jongeren belangrijk vinden? Wat zijn de actiepunten van uw partij die specifiek daarop gericht zijn?
Onze partij, de NCPN, heeft een jongerenorganisatie: de NCPN-jongeren. Samen hebben wij in ons verkiezingsprogramma onze voornemens op het gebied van jongeren geformuleerd. Er staat een lange lijst van punten over jongeren, maar om een paar uit te lichten: meer ontplooiingsmogelijkheden, studentenhuisvesting en verhoging van de minimumjeugdlonen.

Wie is uw grote voorbeeld?
Ik heb veel grote voorbeelden, maar als ik iemand moet noemen die mij enorm inspireert dan is dat Che Guevara.

Wat is uw slechtste beslissing van de afgelopen vier jaar geweest? En de beste?
Een slechte beslissing zou kunnen zijn dat ik teveel werk op me neem en daardoor heb ik soms weinig tijd voor mijn vrienden en voor ontspanning.
De beste beslissing is zonder twijfel geweest om lijsttrekker te willen zijn. Mijn nek durven uit te steken voor de strijd van mijn partij, van de arbeidersklasse.

Aan welke andere partij zou u zich nooit kunnen binden, en wie mag u nou totáál niet in de politiek?
Met uitzondering van Groenlinks en SP zou ik me met geen andere partij kunnen binden. Ik heb niet zo’n probleem met de mensen maar meer met hun ideeën, maar ik vind de LPF’ers in het algemeen minder sympathiek.

Wat is uw grootste prioriteit?
De strijd voor loon en werk en voor de vrede.

Hoe belangrijk is het milieu?
Het milieu staat in onze programma hoog in het vaandel. Wij vinden dat alleen een planeconomie in staat is om de eigen waarde van het milieu optimaal respecteren.

Waarin onderscheidt uw partij zich van de rest?
In het antikapitalistisch karakter en in het principieel voor de opbouw van een socialistische samenleving te zijn.

Wanneer zijn er weer voldoende betaalbare huurwoningen en studentenkamers?
Als in plaats van commercialisering van huisvesting voldoende invloed is op dit terrein is door de overgrote meerderheid van de bevolking.
Als het gaat om studentenkamers zijn wij voorstanders van het tijdelijk ombouwen van lege kantoren tot studentenwoningen. Totdat het probleem op een betere manier opgelost kan worden.

Een oorlog tegen Irak?
Nee. Er is al genoeg oorlog gevoerd omwille van de olie en de macht!!

Hoe moet Europa er over dertig jaar uitzien; politiek, economisch en cultureel?
Vrij van de huidige dictatoriale macht van de multinationals, met meer democratie en stabiliteit, dus socialistisch, en multicultureel zoals de rest van de wereld ook zich verder aan het ontwikkelen is.

Is een referendum voor elk onderwerp geschikt, of zijn er dingen waarvoor dit niet zou kunnen?
Een referendum is goed en dient ook bindend te zijn voor zoveel mogelijke onderwerpen.

Wat is de Nieuwe Politiek?
Weet ik niet.

Tot op welke hoogte moeten 'Nieuwe Nederlanders' integreren, wat is de Nederlandse identiteit nou precies?
De Nederlandse identiteit is zo divers al die van de nieuwe Nederlanders zelf. Onze standpunt over integratie luidt als volgt: black and white unite and fight!!!

Is Nederland vol? Hoeveel mensen kunnen er volgens u nog bij?
Nederland (of welk land dan ook) is vol in de mate dat het niet meer in staat is om voldoende minimale welvaart voor zijn inwoners te garanderen. In Nederland leeft 13 % van de bevolking (860.000 huishouden) van het sociale minimum van € 707, en dat terwijl het aantal miljonairs in zes jaar tijd gestegen is met 156 procent tot 292.000. In Nederland bezit 12 % van de bevolking tweederde van het totale particuliere vermogen. Vol? Onrechtvaardig verdeeld!!

Hoe ver gaat vrijheid van meningsuiting?
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en die moeten wij goed beschermen. Wij moeten wel uitkijken dat het niet ten onrechte andere mensen beschadigd in de breedste zin, daar ligt de grens.

De laatste: spoor onze lezers in precies vijf woorden aan om op u te stemmen...
- Principieel,
- Antikapitalisme
- Socialisme
- Anti-imperialisme
- Vrede.