De FOK! lijsttrekkersenquête

Andre Rouvoet
Geboren in 1962
ChristenUnie
Beantwoordde 27 dagen na de eerste email

Waarom bent u lijsttrekker?
De belangrijkste reden is dat de partij mij gekozen heeft. Ik wil graag lijstrekker van de ChristenUnie zijn, omdat Nederland een uitgesproken christelijke partij als de ChristenUnie nodig heeft, die met vrijmoedigheid en in gehoorzaamheid vanuit het Woord van God richting wil wijzen aan de samenleving, de overheid wil voorhouden dat ze in dienst staat van de Allerhoogste en in haar beleid zich naar Zijn waarden en normen heeft te richten. Daartoe is de ChristenUnie op aarde: opkomen voor de eer van God, het bij het licht van de Bijbel zoeken van het goede voor land en volk.

Heeft u wel eens beslissingen genomen waar u als persoon eigenlijk niet achter stond?
Nee, ik probeer al mijn beslissingen gewetensvol te nemen, in overleg met de overige fractieleden.

Stel u bent de keizer: wat zou uw eerste maatregel zijn?
Mijn eerste daad zou zijn een verkiezingen organiseren en een parlement bijeenroepen. Immers, elke machthebber behoort zich ten dienste van het volk op te stellen, openheid te betrachten en zich te laten controleren.

Stel u bent God, Allah, etc: wat zou u veranderen in de wereld?
Ik ben er ten volle van overtuigd dat God ook vandaag de dag werkzaam is in de wereld en bezig is met de het realiseren van zijn plan met de wereld: de komst van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waaraan mensen kunnen deelnemen omdat zij weten dat hun zonden vergeven zijn. Waarom zou ik mij andere plannen voor ogen stellen, dan God zelf?

Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt, en hoe denkt u over drugs?
Nee. Drugs is alleen al wegens de gezondheidsschade slecht voor de mens. Als er op een pakje sigaretten staat ‘Roken is dodelijk”, dan geldt dat in nog veel sterkere mate voor drugs. We moeten niet denken dat een veilig drugsgebruik wel mogelijk is, dan neem je je zelf voor de gek.Drugs zijn nu formeel door de wet verboden, en dat moet vooral zo blijven.

Wat denkt u dat jongeren belangrijk vinden? Wat zijn de actiepunten van uw partij die specifiek daarop gericht zijn?
Jongeren vinden (denk ik) vooral een goede toekomst voor het land en voor de wereld belangrijk. Wij hopen daarbij dat zoveel mogelijk jongeren niet alleen naar zichzelf kijken, maar ook naar de mensen om zich heen. Toekomstgerichte maatregelen zijn dan belangrijk. Zoals: aandacht voor het milieu, want zonder een goed milieu geen toekomst. Aandacht voor een goede economie, waarin ook zorg is voor de mensen die niet goed mee kunnen komen door ziekte, leeftijd of handicap. Aandacht voor de plaats van Nederland in de wereld, want Nederland ligt niet op een eilandje.

Wie is uw grote voorbeeld?
Abraham Kuiper, want hij slaagde er als eerste in de relevantie van het christendom voor de politiek heel duidelijk te maken.

Wat is uw slechtste beslissing van de afgelopen vier jaar geweest? En de beste?
De beste beslissing is geweest het besluit om de fracties van GPV en RPF tot de fractie van de ChristenUnie te fuseren. Zo ontwikkelen de christelijke partijen een krachtiger geluid. De slechtste beslissing is dat het besluit om de fusie nog onnodig lang op zich te laten wachten. Die had al in 1998 ipv 2000/2001 gerealiseerd moeten zijn.

Aan welke andere partij zou u zich nooit kunnen binden, en wie mag u nou totáál niet in de politiek?
Ik zou mij niet goed kunnen binden aan een partij als D66, omdat die partij in het geheel geen begrip heeft voor christelijke standpunten, of daarop gebaseerde instellingen als christelijke scholen.

Wat is uw grootste prioriteit?
Werken aan een samenleving waarin mensen weer werkelijk samenleven.

Hoe belangrijk is het milieu?
Heel belangrijk. Het milieu, de schepping is ons gegeven. Die mogen we gebruiken, maar nooit misbruiken.

Waarin onderscheidt uw partij zich van de rest?
De ChristenUnie wil alle terreinen vanuit een christelijke visie benaderen. Dat betekent dat we anders dan de meeste partijen zowel een goed veiligheidsbeleid voorstaan en deugdelijke economie en financien, als meer geld voor milieu en ontwikkelingssamenwerking.Zowel tegen abortus en euthanasie en medische kunsten als cloneren als voor een goed sociaal beleid.

Wanneer zijn er weer voldoende betaalbare huurwoningen en studentenkamers?
Er is een tekort, maar niet buitensporig. De meeste studenten blijken zich uiteindelijk met de bestaande voorzieningen te redden. Nu universiteiten en hogescholen zelfstandiger zijn geworden, zullen de opleidingen zich ook zelf gaan profileren door energie te steken in voldoende huisvesting. Dat wordt een factor om studenten aan te trekken.

Een oorlog tegen Irak?
Alleen als deze onvermijdelijk is. Een oorlog is altijd een keuze tussen twee kwaden. Dat betekent dat we ook niet zomaar daarvan moeten afzien, zodat een gevaarlijk man als saddam zijn gang kan gaan.

Hoe moet Europa er over dertig jaar uitzien; politiek, economisch en cultureel?
Als een gemeenschap waarin de nationale staten nog steeds herkenbaar zijn. Samengaan waar dat nuttig is, maar dingen zelf regelen waar dat heel goed ook kan. Geen europese superstaat!

Is een referendum voor elk onderwerp geschikt, of zijn er dingen waarvoor dit niet zou kunnen?
De ChristenUnie ziet zowiezo weinig meerwaarde in een referendum. Simpele voors of tegens voldoen namelijk niet in de beoordeling van voorstellen.

Wat is de Nieuwe Politiek?
Een woord dat aanduidt dat er veel gerommel was, maar dat inhoudelijk veel bij hetzelfde bleef.

Tot op welke hoogte moeten 'Nieuwe Nederlanders' integreren, wat is de Nederlandse identiteit nou precies?
Integratie wil zeggen: acceptatie van nederlandse wetten en regels, en bijbehorend gedrag. De eigen identiteit mag daarbij vanzelf behouden blijven. Ook nederlanders verschillen onderling in godsdienst en opvattingen en hebben onderscheiden scholen.
De Nederlandse identiteit betekent minimaal: je hebt respect voor de Nederlandse taal, geschiedenis, cultuur en gebruiken, en je hebt voor je zelf besloten daar deel van te willen uitmaken. Dat is de keuze voor het Nederlanderschap. Wil je dat niet, zoek dan je heil elders.

Is Nederland vol? Hoeveel mensen kunnen er volgens u nog bij?
Die vraag is niet te beantwoorden. Dat Nederland dichtbevolkt is, is wel een factor van belang. Dat wil zeggen dat we de immigratie moeten inperken: Nederland is wat ons betreft geen immigratieland. Voor het vluchtelingenbeleid betekent dit dat we ons moeten inspannen om vluchtelingen niet in nederland zelf, maar nabij de landen van herkomst een veilig onderkomen te bieden.

Hoe ver gaat vrijheid van meningsuiting?
Heel ver. De rechter geeft die ruimte ook. Inperking van die vrijheid levert heel snel censuur en dictatuur op. Dat neemt niet weg dat mensen jegens elkaar verantwoordelijkheid moeten tonen die onder meer hierin bestaat, dat zij elkaar niet nodeloos kwetsen.

De laatste: spoor onze lezers in precies vijf woorden aan om op u te stemmen...
ChristenUnie: samenleven naar Bijbelse waarden.