Guitar Hero Live

Rockers in spé verzamelt u! Guitar Hero is terug! Binnenkort kan iedereen die ooit eens stoere rockgitarist heeft willen worden zijn droom weer een beetje laten uitkomen. Dit keer net even anders opgezet en met een nieuwe gitaar. Haalt het het bij de oude games?

Om maar gelijk te beginnen met datgene waar veel mensen over vielen bij de aankondiging, de nieuwe gitaarcontroller. Ja, het is even zuur voor je verzameling Guitar Hero-gitaren (ik heb er zelf ook twee), want die kunnen achter in de kast blijven liggen. Het belangrijkste bij de nieuwe controller is de knoppenlay-out. Waar vroeger vijf gekleurde knoppen naast elkaar zaten, heeft de gitaar nu drie witte knoppen onder en drie zwarte knoppen boven. De nieuwe highway heeft nu drie banen, waar zwarte en witte noten op verschijnen.

Guitar Hero Live

Het is even wennen, zeker voor de doorgewinterde Guitar Hero-spelers, want je moet nu schakelen tussen boven en onder. Uiteindelijk krijg je de slag vanzelf te pakken en krijg je, wat de makers ook met de nieuwe gitaar willen bereiken, echt meer het gevoel dat je gitaar staat te spelen.

Ook nieuw is iets wat Guitar Hero TV heet. Dit is een soort grote community waarbij allerlei songs om te spelen worden aangeboden. Als je een nummer speelt, krijg je een top 9 te zien van mensen van jouw eigen skill level die op dat moment ook dat nummer spelen. Hoe hoger je in dat rijtje eindigt qua score, hoe meer xp je verdient. De xp vertaalt zich weer in Hero Points.

Met die Hero Points kun je vervolgens weer allerhande dingen aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe highways kopen, maar ook nummers in je playlist zetten. Deze nummers kun je dan altijd blijven spelen zonder kosten (echt of virtueel). Zomaar alles in je playlist zetten is er alleen niet bij. Het eerste nummer dat je toevoegt kost je één punt, maar het tweede kost je er twee, het derde drie, je snapt de logica denk ik wel.

Guitar Hero Live

In Guitar Hero TV zitten ook allerlei verschillende opties en menu’s. Zo krijg je in een Netflix-achtige stijl nummers aanbevolen op basis van wat je vaak speelt. Ook zijn er tv-shows, waarbij je verschillende nummers hebt op basis van genre. Ook zijn er challenges waarbij je bijvoorbeeld een speciale show kunt spelen. Hiervoor krijg je dan drie andere nummers te zien waarbij je dan iets speciaals moet doen om de show vrij te spelen. Hierbij moet je denken aan ‘behaal op willekeurig welke moeilijkheidsgraad drie sterren bij alle nummers’.

Ook zijn er tijdelijke uitdagingen. Hiermee kun je bijvoorbeeld heel speciale highways vrijspelen, die daarna niet meer (of in ieder geval een hele tijd niet meer) te koop zijn. Deze duren over het algemeen een week, waarna er een nieuwe uitdaging op GHTV wordt geplaatst.

Wat ook een prettige bijeenkomst is bij de nieuwe opzet via GHTV, is dat er geen dlc’s meer gaan komen om te kopen. Er worden simpelweg constant nieuwe nummers aan de bibliotheek toegevoegd. Naast de initiële investering in het spel en de gitaar hoef je dus geen cent meer uit te geven als je dat niet wilt.

Guitar Hero Live

Een laatste feature die echt heel tof is zijn een aantal video’s. Deze zijn speciaal opgenomen voor Guitar Hero. Jij bent hierbij de gitarist tijdens een concert. Het briljante hieraan is dat het publiek begint te joelen als jij je noten mist dat ze gaan juichen als je goed speelt. 'Maar dat was toch in andere Guitar Hero’s ook al?', hoor ik je zeggen. Dat klopt, maar nu zijn het live-actionvideo’s. Ook tof is dat wanneer de camera zich naar bijvoorbeeld de drummer draait, de drums harder klinken. Daarnaast geven ook je medebandleden aan hoe je het doet door middel van een subtiel knikje of een ‘dude, wat doe je’-blik.

Voor wie geen zin heeft om veel tijd in Guitar Hero te stoppen, is er ook de mogelijkheid om alles met echt geld vrij te spelen. Tenminste, bijna alles is met echt geld te koop. Je kunt in de game ook upgrades kopen voor je gitaar. Dit zijn dingen als langer durende hero power (wat voorheen star power was), hogere score voor losse noten of streaks en meer van dat soort dingen. Deze upgrades kun je niet kopen met echt geld. Hiervoor zul je dus echt je best moeten doen en Hero Points moeten verzamelen.

Guitar Hero Live

Waar ik en velen met mij in het begin sceptisch tegenover Guitar Hero stonden, met name vanwege de verplichte nieuwe gitaar, kan ik sinds de afgelopen E3 vertellen dat het de investering echt meer dan waard is. De nieuwe gitaar geeft je, na een kleine wenperiode, echt een beter gitaargevoel dan voorheen. De nieuwe opzet via Guitar Hero TV daagt je ook op een leuke manier uit om nog harder je best te doen. De nieuwe live-actionvideo’s zijn ook echt te briljant voor woorden gemaakt. Persoonlijk kan ik verklappen dat de nieuwe gitaar in ieder geval bij mij in huis gaat komen en ik kan iedereen aanraden om mijn voorbeeld te volgen. Dit wordt de ultieme huisfeesttopper.