Disney Infinity 3.0

Vanaf de start van Disney Infinity werden er constant twee vragen gesteld. Waar blijven de Avengers-poppetjes en waar blijven de Star Wars-poppetjes. Vorig jaar werd aan de eerste vraag al voldaan met de Avengers-playsets en –poppetjes in Infinity 2.0. Nu wordt gehoor gegeven aan de tweede. Disney Infinity 3.0 is namelijk in aantocht en deze serie brengt onder andere Star Wars met zich mee. Op de E3 werd er een eerste blik op geworpen om te zien hoe het eruit komt te zien.

De Star Wars-playsets spelen zich af tijdens de Clone Wars, tussen de verhaallijnen van Episode 2 en 3, en tussen de verhaallijnen van Episode 4 en 5. De eerste poppetjes die uitgebracht worden, zijn onder andere Yoda, Darth Vader, Anakin Skywalker en Boba Fett. Wie overigens denkt dat Infinity 3.0 alleen maar betekent dat er nieuwe poppetjes en playsets uitkomen, die heeft het behoorlijk mis.

Disney heeft namelijk ook erg hard gewerkt aan de besturing. Met name de gevechtmechanieken zijn flink onder handen genomen. Hiervoor hebben de mensen bij Disney gamestudio Ninja Theory aan boord getrokken. Hierbij is dankbaar gebruik van de kennis en ervaring die deze studio heeft opgedaan met onder andere de Devil May Cry-serie. Het gevolg hiervan is ook heel goed merkbaar. De gevechten, die binnen de Star War-playsets uiteraard veel voorkomen, lopen een heel stuk vloeiender dan dat ze in de vorige twee series deden.

Voor wie een bijzonder soort humor heeft, is het overigens mogelijk om de playsets te spelen met elk poppetje uit de Star Wars-serie. Wil je dus bijvoorbeeld als Anakin Skywalker een gevecht aangaan met Darth Vader? Geen probleem, dit is gewoon mogelijk.

Naast Star Wars komen er ook figuurtjes en playsets uit van Disneys nieuwste film Inside Out. Het bijzondere aan deze playsets is dat ze wezenlijk anders zijn dan we gewend zijn van Disney Infinity. Alle Inside Out-playsets zijn namelijk sidescroller platformers. Je speelt hierbij met een van de emoties die in de film ook voorkomen. Hierbij heeft elke emotie één speciale vaardigheid. De een kan supersnel rennen, de ander kan weer over lava lopen en ga zo maar door.

Ook de Toy Box heeft een lichte metamorfose ondergaan. Men was bij Disney dermate onder de indruk van de Toy Box-creaties die binnen de community werden gemaakt, dat zij hier een extra dimensie aan hebben willen geven. Dit is iets geworden wat Disney the spine noemt, vrij vertaald de ruggengraat. Dit is een mechanisme waarbij je een vaststaand pad kunt creëren voor een bepaald voorwerp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een monster, maar ook aan voertuigen, waarbij ze niet meer willekeurig rondlopen, maar op een vast pad dat je hebt ingesteld.

Op de presentatie die op de E3 werd gegeven werd ter illustratie van the spine een Toy Box getoond waarbij er een achtbaan was gecreëerd. Hierbij was over de railingen die waren geplaatst een pad ingesteld waar een auto over heen reed. Wetend wat voor supercreatieve geesten er in de Infinity-community aanwezig zijn, is het afwachten wat voor schitterends er straks te vinden is op de servers.

In Infinity 3.0 krijgen de sidekicks, die kleine vierkante wezentjes, een grotere rol dan zij al hadden. Zij kunnen constant aanwezig zijn in de playsets en er zijn ook onderdelen waarbij je een sidekick nodig hebt om überhaupt verder te kunnen komen. Om je sidekicks te levelen is er nu een boerderij gecreëerd. Hierbij zet je je sidekick aan het werk om van alles te planten en te oogsten. Het is een soort Farmville binnen Infinity 3.0.

Het moet gezegd worden dat Infinity 3.0 in ieder geval niet enkel wordt uitgemolken door alleen maar nieuwe poppetjes en playsets op de markt te brengen. Er is in dit geval ook daadwerkelijk hard gewerkt aan verbetering en uitbreiding van de gameplay. Dit heeft onder andere geresulteerd in vloeiendere gevechten in de playsets en nog meer creatieve mogelijkheden in de Toy Box. Met de populariteit van Star Wars én de genoemde verbeteringen in de gameplay, kan het niet anders dat dit ouders en grootouders weer veel geld gaat kosten.