EU: Frankrijk, Italië en België mogelijk onder financieel toezicht

De Europese Commissie is van plan om zeven EU-landen, waaronder Frankrijk, Italië en België, onder financiële toezicht te plaatsen vanwege hun hoge begrotingstekort en staatsschuld. Dit is de eerste keer sinds het begin van de coronacrisis dat de Europese Commissie begrotingsdiscipline zal handhaven.

Ondanks dat de lidstaten van de EU enige ruimte hebben gekregen om de economische schokken van de coronapandemie en de situatie in Oekraïne op te vangen, hebben Frankrijk, Italië, België, Polen, Hongarije, Slowakije en Malta nog steeds hun financiële begroting niet op orde.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen moeten volgende maand nog wel akkoord gaan met de zogenoemde 'procedure voor buitensporige tekorten' voor de zeven landen. Maar er zijn weinig andere opties. De cijfers zijn duidelijk en de ministers benadrukken altijd dat begrotingstoezicht onafhankelijk en zakelijk moet zijn.

In de herfst geeft de commissie aan landen instructies over hoe ze hun begroting in de komende jaren moeten aanpassen. In het voorjaar moeten ze hierover rapporteren. Als EU-ministers vaststellen dat een collega-lidstaat te weinig doet om het tekort en de schuld te verminderen, kunnen EU-subsidies worden stopgezet, dit is echter nog nooit gebeurd. Bovendien hebben landen nu meer tijd en ruimte om alles weer in het gareel te krijgen dankzij aanpassingen van de regels in 2023.