F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider in de Formule 1 won voor zijn Red Bull Racing-teamgenoot Sergio Perez en Carlos Sainz die twee weken geleden in Australië nog de beste was.

Verstappen startte vanaf Suzuka vanaf poleposition en was direct goed weg, met teamgenoot Perez achter zich, gevolgd door Lando Norris. Achterin het veld stuiterden Alexander Albon en Daniel Ricciardo er af. Omdat de bandenstapels gerepareerd moesten worden volgde er een rode vlag. Uit de herhaling van de start bleek dat de RB's van Yuki Tsunoda en Ricciardo slecht weg waren en posities verloren. Bij het oplijnen voor de derde bocht liet Ricciardo links ruimte voor Lance Stroll, maar zag rechts van hem Albon niet, waarna beiden elkaar raakten en in de bandenstapels belandden.

Na een half uur reden de overgebleven coureurs de pits uit voor de herstart waarbij veel coureurs een andere set banden gemonteerd hadden. Opvallend was dat de Mercedescoureurs en een aantal rijders uit het achtervedl voor het harde rubber kozen. Verstappen was opnieuw goed weg, voor Perez en Norris. Verder naar achteren won Charles Leclerc een positie ten koste van Lewis Hamilton, terwijl Mercedes-teamgenoot George Russell achter Tsunoda kwam te liggen.

De coureurs op de zachte banden kregen na enkele ronden al moeite met hun rubber en wisselden naar hard. Ook enkele rijders op medium wisselden vroeg, terwijl bij Mercedes Hamilton zijn positie prijsgaf aan Russell. Vooraan stopte Verstappen na zestien ronden waarbij hij achter Russell terecht kwam op plek drie, maar de Nederlander schoof al snel de Brit voorbij en ging op jacht naar de nog niet gestopte Charles Leclerc. Norris stopte enkele ronden eerder en won een positie ten koste van Perez.

Verstappen pakte na twintig ronden de leiding van Leclerc over en sloeg direct een groot gat met de Monegask. Daarachter verschalkte Perez Norris voor plek drie, waarna Leclerc in de fout ging en zijn plek aan Perez opgaf. Verder naar achteren kwamen vijf coureurs tegelijk binnen met Tsunoda als grote winnaar. De Japanner complimenteerde zijn team hiervoor.

Leclerc stopte pas na 27 ronden waarbij hij pal voor de deur van Russell naar buiten kwam. Norris kwam ook naar binnen en zat achter de Brit die hij een ronde later verschalkte. Dit alles ging om de posities zes, zeven en acht. Omdat de coureurs vooraan ook naar binnen kwamen werd de volgorde flink door elkaar geschud. Verstappen leidde voor Perez, Leclerc, Norris, Russell, Hamilton, Sainz, Oscar Piastri en Tsunoda.

In de voorste groep redden de Mercedessen het niet en moesten een extra stop maken, waardoor ze terugvielen naar de plekken acht en negen. Sainz reed op nieuwere banden het gat met Norris dicht en pakte de vierde positie. Even later passeerde de Spanjaard ook Leclerc voor plek drie. Logan Sargeant stuiterde er in het achterveld af, maar kon na een bezoek aan de grindbak wel verder.

Na 53 ronden pakte Verstappen zijn derde overwinning van 2024 voor Perez en Sainz. Plek vier was voor Leclerc, voor Norris, Alonso, Russell, Piastri, Hamilton en Tsunoda die voor eigen publiek een punt mee naar huis nam.