F1: Verstappen grijpt ook poleposition in Japan

Max Verstappen heeft de poleposition voor de Grand Prix van Japan gepakt. De kampioenschapsleider in de Formule 1 kwam op het circuit van Suzuka tot een tijd van 1.28,197 waarmee hij een fractie sneller was dan Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en Lando Norris met de McLaren.

Vooraf beloofde de kwalificatie spannend te worden en dat werd het al in het eerste deel. De competitie was hevig, wat in de laatste minuten resulteerde in veel verbeteringen en vijf teams die al een auto kwijt raakten. Na het vallen van de vlag was het verrassend dat Lance Stroll uit kon stappen. Hij werd vergezeld door Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Logan Sargeant en Guanyu Zhou.

In Q2 bleek dat het voor de meeste coureurs nog veel sneller kon dan in het eerste gedeelte waardoor het alleen om plek tien spannend zou worden. Er werd veel stuivertje gewisseld waarbij Yuki Tsunoda net aan de goede kant van de streep belandde. RB-teamgenoot Daniel Ricciardo kwam een fractie tekort, net als Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas, Alexander Albon en Esteban Ocon.

Verstappen zette in het laatste deel met een tijd van 1.28,240 meteen de toon, gevolgd door Norris en Perez. In de tweede run bleek dat het nog een fractie harder kon met een 1.28,197 terwijl Perez doorschoof naar plek twee, vlak achter zijn teamgenoot. Norris moest met de derde positie genoegen nemen, voor Carlos Sainz, Fernando Alonso, Oscar Piastri, Lewis Hamilton, de tegenvallende Charles Leclerc, George Russell en Yuki Tsunoda.