Aysuo wint Ronde van het Baskenland, slotrit voor Rodriguez

Juan Aysuo heeft de 63ste editie van de Ronde van het Baskenland gewonnen. Op de slotdag was hij samen met zijn landgenoot Carlos Rodriguez bergop de sterkste. Rodriguez won de de etappe en Aysuo won het eindklassement voor zijn generatiegenoot.

De laatste etappe was maar 137 kilometer lang, maar met zes beklimmingen, waarvan drie klimmen van de derde categorie, was het wel de zwaarste rit in de Ronde van het Baskenland. Op de eerste beklimming van de eerste categorie reed er een kopgroep van maar liefst 22 renners.

De kopgroep nam ruim drie minuten voorsprong, waar in het peloton vooral Lidl-Trek reed voor klassementsleider Mattias Skjelmose. In de kopgroep zat niet direct een gevaarlijke renner voor het klassement, maar wel genoeg renners die een rol konden spelen voor hun kopman. Halverwege de rit ging Marc Soler in de tegenaanval. Op de Krabelin, de lastige klim van de dag, reed de Catalaanse renner weg en door de hulp van zijn ploeggenoten zou Soler de sprong maken naar de kopgroep, al duurde dat wel veertig kilometer.

Op de voorlaatste klim spatte de kopgroep uit elkaar op de Izua, de laatste klim van de eerste categorie. Oscar Onley bleek daar de sterkste te zijn en op de top had hij een kleine voorsprong. In het peloton gebeurde daar ook genoeg. Klassementsleider Skjelmose opende de aanval, maar werd gecounterd door Juan Aysuo. De Spanjaard reed in één ruk naar zijn ploeggenoot Soler toe. De twee Spanjaarden van UAE Emirates probeerden Skjelmose op achterstand te zetten, maar in de afdaling wist de Deense klassementsleider toch terug te komen samen met Carlos Rodriguez.

In aanloop naar de laatste klim van de dag werd Onley ingerekend, waarna Ayuso de aanval opende. Alleen Rodriguez kon zijn landgenoot volgen, terwijl Skjelmose moest afhaken. De beide Spanjaarden reden weg en zouden gaan uitmaken wie de slotetappe mocht pakken. Rodriguez kreeg de ritzege van zijn landgenoot en door de bonificatieseconden reed de Spanjaard van Ineos naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Ayuso werd tweede in de rit, maar de eindzege was wel voor de Spanjaard van UAE Emirates.

Results powered by FirstCycling.com