Erdogan belooft na huidige termijn af te treden als president van Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is naar eigen zeggen bezig aan zijn laatste termijn. Hij zegt dat de komende regionale verkiezingen op 31 maart zijn laatste verkiezingen zullen zijn. Dat betekent dat Turkije in 2028 een nieuwe president zal gaan kiezen.

Zijn opmerkingen kwamen tijdens een bezoek van zijn Oekraïense tegenhanger  Zelenskyy. President Erdogan zei ook dat hij bereid was om een vredestop tussen Oekraïne en Rusland te organiseren en dat Turkije zou bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne als de oorlog voorbij is. Recep Tayyip Erdogan leidt Turkije al meer dan twintig jaar en heeft sinds 2002 meer dan een dozijn verkiezingen gewonnen. Zijn huidige ambtstermijn van vijf jaar won hij in de fel omstreden verkiezingen van afgelopen mei. 

Erdogan is nu 70 jaar oud en zal aan het eind van zijn termijn 74 zijn. Als leider van de AK-partij staat Erdogan voor een islamitisch conservatisme en nationalisme. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne laat Erdogan zich vooral van zijn diplomatieke kant zien.