Zweden lid van de NAVO na instemming Hongarije

Het Hongaarse parlement heeft ingestemd met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Zweden wordt de 32e lidstaat van het bondgenootschap, na Finland. Een militaire neutraliteit die twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog heeft geduurd, komt ten einde, nu de Hongaarse parlementsleden maandag met 188 stemmen tegen 6 hebben ingestemd met de toetreding van Zweden tot het NAVO-alliantie. De Zweedse premier Ulf Kristersson juichte de ontwikkeling toe. "Het was een goede dag voor Zweden en voor de Zweedse veiligheid", zei hij

Vorige maand stemde Turkije uiteindelijk in met de toetreding van Zweden tot de NAVO, maar Hongarije bleef dwarsliggen. Officieel had Hongarije geen bezwaar ingediend bij de NAVO, maar het land was duidelijk gefrustreerd door kritiek van Zweden op de rechtsstaat in Hongarije. Bovendien onderhoudt Hongarije goede banden met Moskou en bekritiseert het regelmatig de Westerse steun aan Oekraïne.

De laatste strubbelingen tussen Hongarije en Zweden werden afgelopen vrijdag gladgestreken tijdens een bezoek van de Zweedse premier Kristersson aan Orbán. Tijdens deze ontmoeting sloten ze een overeenkomst over de verkoop van vier Zweedse gevechtsvliegtuigen. Orbán verklaarde maandag in het parlement dat de militaire samenwerking met Zweden en het NAVO-lidmaatschap van Zweden belangrijk zijn voor de veiligheid van Hongarije. Hij riep parlementsleden op vóór te stemmen. Kristersson noemde de toetreding tot de NAVO een historische dag. Hij verklaarde op een persconferentie: "Voor het eerst in 500 jaar hebben de Noordse landen een gezamenlijke defensie. We kunnen er zeker van zijn dat Rusland niet blij is met het NAVO-lidmaatschap van Zweden."