Milde winter leidt tot milde energierekening

Een gemiddeld huishouden verbruikte dit jaar ruim 25% minder aardgas door de ongewoon hoge temperaturen t.o.v. het gemiddelde gebruik tussen 2019 t/m 2021 in dezelfde periode. Zo bespaarden consumenten in de eerste maanden van dit jaar al zo’n 142 euro op de gasrekening. Als het zachte winterweer aanhoudt, kan de besparing volgens consumentencollectief UnitedConsumers deze winter oplopen tot 191,00 euro.

In de wintermaanden verstoken we ongeveer 40% van ons jaarlijkse gasverbruik. “Een gemiddeld huishouden is ongeveer 1.825 euro per jaar kwijt aan aardgas. Een zachte winter is voor veel mensen dus mooi meegenomen,” aldus Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers.

'Hoge temperatuur maakt stijging extra kosten goed'
Dit jaar stijgen de extra kosten voor energie, consumenten betalen gemiddeld 11 euro per maand meer dan vorig jaar. Dat komt vooral door de stijging van energiebelasting voor gas. Nu de energiebelasting op stroom wordt verlaagd en de belasting op gas juist gaat stijgen, loont van het gas af gaan extra. Op deze manier wil de regering verduurzaming stimuleren. Van Selms: “De hoge temperaturen zijn geen goed nieuws voor de natuur, wel voor de energierekening. De hoge temperaturen maken de extra kosten van dit jaar goed.”

Trend warme winters
In ons opgewarmde klimaat is een gemiddelde winter helemaal zo koud niet meer. Zo was de winter van 2022/2023 de 10e te warme winter op rij. Hij verliep met een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden veel zachter dan normaal (3,9 graden), goed voor een 13e plek op de lijst van zachtste winters.

Sinds 2000 hebben we slechts zes winters gehad die kouder dan normaal verliepen tegenover achttien die zachter dan gebruikelijk waren. Statistisch gezien is de kans op een zachte winter dus 75%, tegenover 25% op een koudere winter dan normaal.