FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 februari 2024

Skeletonster Clarke wereldkampioene, Bos 9e in Winterberg; Grotheer onttroont Weston

In het Duitse Winterberg is vrijdag het wereldkampioenschap skeleton afgerond. Na de eerste twee runs op donderdag stonden vrijdag runs drie en vier op het programma, met later op de dag ook nog hetzelfde voor de mannen.

Vrouwen
De dag begon met de Canadese Hallie Clarke ietwat verrassend aan de leiding. Ze had 0,03 seconden voorsprong op de Britse Tabitha Stoecker, maar werd ook op de voet gevolgd door de Duitse Hannah Neise (+0,06) en de Belgische Kim Meylemans (+0,09). Neise was in de derde run 0,06 seconden sneller dan Clarke en wist het gat dus precies te dichten, waardoor de twee gedeeld de leiding hadden. Meylemans verloor iets en volgde op 0,10 seconden, voor Stoecker (+0,16).

In de beslissende vierde run was Clarke de snelste en wist ze haar stunt compleet te maken: de Canadese toonde de hele wedstrijd een indrukwekkende consistentie en won met 0,22 seconden voorsprong op Meylemans en haar historische Belgische zilveren medaille. Brons ging op 0,26 seconden naar Neise, de Nederlandse topfavoriete Kimberley Bos moest het na haar helmdrama van donderdag doen met plek negen op 0,50 seconden, wat nog twee plaatsen winst betekende op de vrijdag.

Mannen
De Duitser Christopher Grotheer en de op 0,04 seconden staande Brit Matt Weston zouden op dag twee om de wereldtitel strijden, terwijl de Chinees Yin Zheng op 0,73 seconden het gevecht om het brons aaanvoerde. Daar veranderde in run drie eigenlijk niks in, en in de vierde run evenmin: Grotheer maakte het overtuigend af en pakte de wereldtitel, met Weston op 0,23 seconden en zilver. De in topvorm verkerende Yin won op 1,01 seconden het brons, de eerste Chinese WK-medaille ooit.

OM vervolgt politieagente die vijf schoten loste op vluchtende bestuurder

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam stelt vervolging in tegen een 38-jarige politieagente van de Eenheid Rotterdam. De vrouw wordt vervolgd voor poging doodslag subsidiair poging zware mishandeling.

Op 12 mei 2023 heeft een politieagente op een voertuig geschoten waarin op dat moment drie personen zaten. Ze raakte de auto vijf keer, maar niemand raakte gewond.

De auto werd staande gehouden op de Strevelseweg in de wijk Feijenoord na een zogeheten ANPR-hit, automatische herkenning van de nummerplaat. De auto zou mogelijk betrokken zijn bij verkenningen van meerdere explosies in Rotterdam.

Bij de controle wilde de agente de identiteit van de drie inzittenden controleren.

De inzittenden werkten mee, maar vervolgens leek de bestuurder naar zijn broekband te grijpen en reed hard weg. Door die armbeweging dacht de agente dat hij een wapen pakte. Daarop loste ze vijf schoten.

Na uitgebreid onderzoek van de Rijksrecherche gaat het Openbaar Ministerie over tot vervolging van de agente. Het OM is van oordeel dat schieten op een auto slechts in uitzonderlijke gevallen een passende reactie is en dat was nu niet het geval.

De betrokken agente is inmiddels van de beslissing van het OM op de hoogte gebracht. Wanneer de agente voor de rechter komt, is nog niet bekend.

Sony test pc-support voor PS VR2 en toont interessante aankomende releases

Sony is momenteel bezig met het testen van pc-ondersteuning voor zijn PlayStation-headset, de PS VR2. Dat blijkt uit de meest recente PlayStation blog. In de blog worden ook games als Zombie Army VR en The Wizards - Dark Times besproken.

"We zijn momenteel bezig met tests om PS VR2-bezitters nog meer titels via de PC te kunnen bieden, als aanvulling op de beschikbare titels die momenteel via de PS5 te spelen zijn", zo luidt een citaat uit het stuk. Hopelijk komen daar spoedig meer details over naar buiten.

Verder lijkt er aardig aan de weg getimmerd te worden door verschillende studio's om VR-content te ontwikkelen en hebben enkele games inmiddels een releasedatum. Zo is per vandaag de fantasy-shooter The Wizards - Dark Times: Brotherhood beschikbaar, komt op 12 maart de city-builder Little Cities: Bigger! uit en verschijnt de time-travel/parcour-game Wanderer: The Fragments of Fate op 27 juni. Het veelbesproken Zombie Army VR komt ook dit jaar, maar heeft nog geen releasedatum. Bekijk voor een overzicht van alle aankomende titels de hierboven gelinkte PlayStation blog.

OM: 'A10-blokkade door Extinction Rebellion kan bijna niet worden voorkomen'

De kans dat het Extinction Rebellion morgen gewoon weer lukt om de A10 bij Amsterdam-Zuid te betreden is groot. De politie heeft namelijk niet genoeg middelen om een blokkade-actie op de snelweg te voorkomen, zegt de Amsterdamse hoofdofficier van justitie René de Beukelaer in AT5's Park Politiek. "We hebben daar de capaciteit niet voor." Ook massale arrestaties van activisten, zoals Justitie-minister Dilan Yesilgöz laatst bepleitte, zitten er volgens De Beukelaer niet in.

De milieu-activisten van Extinction Rebellion hebben aangekondigd morgen, net als op 30 december vorig jaar, de A10 Zuid ter hoogte van het oude ING-hoofdkantoor te willen bezetten. En ook deze keer heeft burgemeester Halsema verboden om op die plek te demonstreren. Twee maanden geleden lukte het de activisten om de snelweg zo'n vijf uur lang te blokkeren.  

Net zoals burgemeester Halsema eerder al zei, zegt De Beukelaer nu ook dat de demonstranten zich mogen voorbereiden op een ander en vooral sneller optreden door de politie. Zo wil de OM-baas automobilisten, die eind december de demonstratie mogelijk maakten, dit keer wél aanhouden. 

Het is justitie namelijk niet gelukt om de demonstranten die de blokkade op 30 december met auto's mogelijk maakten, aan te houden. "Wij stonden geprepareerd bij de A10 met veel politiecapaciteit. We hebben niet de capaciteit om langs de hele A10 politie klaar te hebben staan." Om die reden is het volgens de hoofdofficier ook bijna onmogelijk om te voorkomen dat de activisten de A10 opkomen. 

Over de eerdere demonstratie zegt De Beukelaer verder: "Wij vonden wat daar gebeurde levensgevaarlijk. Er zijn eerst auto's langzaam gaan rijden en gestopt, die mensen stonden op het verdrijvingsvlak ernaast. Voor mensen die 100 kilometer per uur er voorbij rijden en die zes voetgangers zien is dat een hele gevaarlijke situatie. Daar moet reactie opkomen vanuit de overheid."

Die reactie kwam gisteren: zes personen die te voet de snelweg betraden kregen een boete van 200 euro per persoon. De andere demonstranten gingen vrijuit. Dat zal morgen weer zo zijn, erkent de hoofdofficier. "Hen aanhouden kan ook eigenlijk niet door de jurisprudentie die er is. Wij staan ook een beetje met de rug tegen de muur."

Het OM is gehouden aan richtlijnen, zegt De Beukelaer. "Er zijn afspraken over welke boetes op het betreden van de snelweg staan. Als je het meerdere keren doet, dan gaat de boete omhoog. Ik snap best wel dat mensen denken: als ik hard rijd, dan krijg ik een hogere boete. Soms is het ook lastig om te zeggen wat nu precies de hoogte moet zijn. Wat belangrijk is dat je als overheid betrouwbaar ben en aan de voorkant al ongeveer weet wat voor straffen het OM oplegt."

Hoewel het volgens de hoofdofficier dus bijna niet mogelijk is om de demonstratie te voorkomen, bestrijdt hij het beeld dat politie en justitie te weinig doen tegen dit soort blokkade-acties: "We beëindigen ze, dat is een hoop een werk. We zeggen ook nog: ga naast de snelweg staan. We kunnen bijna niet voorkomen dat ze de snelweg opkomen, omdat we daar de capaciteit niet voor hebben. Van ons mogen ze niet op de snelweg, maar wij staan geprepareerd dat ze erop komen. We staan klaar."


Kooij net te snel voor Merlier in UAE Tour

Olav Kooij heeft de vijfde etappe in de UAE Tour gewonnen. In de derde massasprint van de week was de Nederlander de snelste. Tim Merlier, die de eerste twee massasprints had gewonnen, werd nipt tweede. In het algemeen klassement blijft Jay Vine leider.

De vijfde etappe in de UAE Tour was er opnieuw een voor sprinters. De renners moesten ruim 180 kilometer fietsen over voornamelijk grote wegen en een massasprint stond eigenlijk wel vast. Die massasprint zou er ook komen en daarin leek Merlier op weg naar zijn derde ritzege, maar in de laatste meters kwam Olav Kooij sterk opzetten en na het bekijken van de fotofinish werd de Nederlander aangewezen als ritwinnaar.

Results powered by FirstCycling.com

KOZP kondigt aan te stoppen in 2025, vind jij dat hun doelen zijn behaald?

De organisatie Nederland Wordt Beter, bekend van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), zal stoppen op 6 december 2025. De introductie van de roetveegpiet is aan de KOZP-acties te danken, zwarte piet is volgens KOZP een racistische karikatuur en moest daarom uit het straatbeeld verdwijnen. Vind jij dat KOZP zijn doelen heeft behaald?

KOZP stopt per 5 dec 2025 (@parool 14-02-2024 op X )
KOZP stopt per 5 dec 2025 (@parool 14-02-2024 op X )

Boeren uit 12 EU-landen blijven protesteren tegen landbouwbeleid

Boeren uit 10 EU-landen, variërend van Centraal-Europa tot de Baltische staten en de Balkan, namen donderdag opnieuw deel aan een protest tegen het landbouwbeleid van de EU, de bureaucratie en de landelijke wetgeving voor hun bedrijf, aldus de organisatoren.

Veel van de boeren uit Tsjechië, Duitsland, Polen en Slowakije kwamen bijeen bij een aantal grensovergangen.

Boeren vinden dat het milieubeleid van de EU, zoals de Green Deal, die beperkingen oplegt voor het gebruik van chemicaliën en op de uitstoot van broeikasgassen, hun bedrijfsactiviteiten beperkt en hun producten duurder maakt dan ingevoerde producten van buiten de EU.

Daarnaast zijn ze van mening dat landbouwproducten uit Oekraïne en Latijns-Amerika de markt negatief beïnvloeden, wat lagere opbrengsten tot gevolg heeft.

De boeren hadden de Tsjechische minister van Landbouw Marek Vyborny, zijn Slowaakse ambtgenoot Richard Takac en vertegenwoordigers van boeren uit Polen en Hongarije uitgenodigd voor een bijeenkomst bij de Tsjechisch-Slowaakse grensovergang Hodonin-Holic, die werd geblokkeerd door honderden tractoren.

In Spanje werden donderdag botsingen gemeld tussen demonstrerende boeren en de politie in Zaragoza, de hoofdstad van de noordoostelijke regio Aragon.

Gesprekken tussen de Spaanse regering en boeren mislukten eerder deze week waarop woensdag in Madrid het grootste boerenprotest in weken plaats vond. De regering heeft nu bekendgemaakt een pakket van 18 maatregelen te hebben samengesteld die ze tijdens een bijeenkomst van landbouwministers op 26 februari aan de andere EU-lidstaten zal voorleggen.

In Frankrijk hebben een groep boeren aangegeven zaterdag de opening van het Salon International de L'Agriculture in Parijs, dat tot 3 maart duurt, te blokkeren.

In verschillende steden ten noorden van Parijs werd donderdag geprotesteerd, waarbij een boer in de Oise zei: "We hebben het gevoel dat we in de maling worden genomen, in de zin dat de regering ons veel dingen heeft beloofd die we nog steeds niet hebben gekregen. Dit protest is om hen te laten zien dat we er nog steeds zijn en dat we nog steeds op antwoorden wachten," voegde hij eraan toe.

De Franse regering kondigde woensdag een nieuw wetsvoorstel aan om de wet op landbouw en voedsel aan te willen passen en de salarissen in de sector te verbeteren. Daarnaast zei Premier Gabriel Attal dat enkele miljoenen euro's zouden worden betaald als noodhulp, vooral aan veehouders.

De nieuwe wet komt drie weken nadat de regering een pakket maatregelen bekendmaakte om de protestbeweging te dwarsbomen, waaronder geen nieuw verbod op pesticiden "zonder oplossing" en een verbod op de invoer van fruit en groenten van buiten de EU die zijn behandeld met thiaclopride, een insecticide dat momenteel verboden is in het blok.

Commissie deblokkeert meer dan 100 miljard euro aan EU-middelen voor Polen

De nieuw gekozen regering van Donald Tusk heeft zich ingezet om de beladen relatie van Warschau met Brussel te herstellen.

De Europese Commissie zal volgende week beginnen met het deblokkeren van betalingen van zo'n 137 miljard euro aan EU-middelen die bestemd zijn voor Polen en die momenteel zijn bevroren vanwege problemen met de Poolse rechtsstaat.

De aankondiging komt naar aanleiding van de inspanningen door de nieuw gekozen Poolse regering, die onder de pro-Europese premier Donald Tusk probeert de relatie met Brussel te herstellen, door de rechtsstaat in het land te herstellen.

Tijdens een bijeenkomst van de ministers van Europese Zaken in Brussel eerder deze week, onthulde de Poolse minister van Justitie Adam Bodnar een 'actieplan' om een einde te maken aan een langdurig geschil over de rechtsstaat tussen de EU en Warschau, dat begon onder de vorige nationalistische Wet en Rechtvaardigheid (PiS) regering.

Milde winter leidt tot milde energierekening

Een gemiddeld huishouden verbruikte dit jaar ruim 25% minder aardgas door de ongewoon hoge temperaturen t.o.v. het gemiddelde gebruik tussen 2019 t/m 2021 in dezelfde periode. Zo bespaarden consumenten in de eerste maanden van dit jaar al zo’n 142 euro op de gasrekening. Als het zachte winterweer aanhoudt, kan de besparing volgens consumentencollectief UnitedConsumers deze winter oplopen tot 191,00 euro.

In de wintermaanden verstoken we ongeveer 40% van ons jaarlijkse gasverbruik. “Een gemiddeld huishouden is ongeveer 1.825 euro per jaar kwijt aan aardgas. Een zachte winter is voor veel mensen dus mooi meegenomen,” aldus Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers.

'Hoge temperatuur maakt stijging extra kosten goed'
Dit jaar stijgen de extra kosten voor energie, consumenten betalen gemiddeld 11 euro per maand meer dan vorig jaar. Dat komt vooral door de stijging van energiebelasting voor gas. Nu de energiebelasting op stroom wordt verlaagd en de belasting op gas juist gaat stijgen, loont van het gas af gaan extra. Op deze manier wil de regering verduurzaming stimuleren. Van Selms: “De hoge temperaturen zijn geen goed nieuws voor de natuur, wel voor de energierekening. De hoge temperaturen maken de extra kosten van dit jaar goed.”

Trend warme winters
In ons opgewarmde klimaat is een gemiddelde winter helemaal zo koud niet meer. Zo was de winter van 2022/2023 de 10e te warme winter op rij. Hij verliep met een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden veel zachter dan normaal (3,9 graden), goed voor een 13e plek op de lijst van zachtste winters.

Sinds 2000 hebben we slechts zes winters gehad die kouder dan normaal verliepen tegenover achttien die zachter dan gebruikelijk waren. Statistisch gezien is de kans op een zachte winter dus 75%, tegenover 25% op een koudere winter dan normaal.

Meer dan 1000 klachten over deurbel met camera bij de buren

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is bezorgd over de groeiende hoeveelheid klachten met betrekking tot de privacy rond slimme deurbellen. In 2023 ontving de AP 1050 meldingen, wat een stijging is ten opzichte van het jaar ervoor toen er 800 meldingen binnenkwamen.

De klachten zijn afkomstig van burgers die vermoedden dat particuliere camera's, zoals slimme deurbellen, meer beelden vastlegden dan wettelijk is toegestaan.

Volgens een onderzoek van Multiscope hingen er in Nederland in 2023 1,2 miljoen deurbellen met camera, tegenover 640.000 in 2021.

De AP ergert zich aan het feit dat politie burgers lijkt te stimuleren om particuliere camera's te gebruiken om toezicht te houden op openbare ruimten, omdat dit eventueel politieonderzoek kan helpen. Maar het is gewoon niet toegestaan, aldus de woordvoerster van de toezichthouder.

De Bossche Bol is 100 jaar !

Koffie is natuurlijk heerlijk maar je wil er toch ook wel iets bij? Een Bossche bol bijvoorbeeld! Voor de koffieliefhebbers onder ons die nog nooit van een Bossche of Chocolade bol gehoord hebben: dit is een traditioneel Nederlands gebakje dat zijn oorsprong vindt in de stad ‘s-Hertogenbosch, ook wel bekend als Den Bosch. Dit jaar bestaat de Bossche Bol 100 jaar !

De Bossche Bol bestaat uit een grote soes gevuld met slagroom en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur. De bol is meestal groot van formaat en wordt vaak geserveerd als dessert of bij de koffie. Het is een populaire lekkernij in Nederland en wordt vaak geassocieerd met de stad Den Bosch.

Als je aan een Bosschenaar vraagt waar je naartoe moet om een èchte Bossche bol te proeven, dan stuurt deze je gegarandeerd naar de stationsweg. Het nummer zegt die er niet bij want de bakkerij van Jan de Groot is over het algemeen prima te herkennen aan de lange rij voor de deur. Inmiddels maakt hier de derde generatie al ruim 85 jaar deze Brabantse lekkernij.

Dat vakmanschap proef je want alhoewel de bol op veel plekken gemaakt wordt, steken de echte er toch wel met kop en schouders bovenuit. Die rij voor de deur staat er echt niet voor niks !

Bossche bol
Bossche bol

Mensen van Nederlandse herkomst leven het meest in eigen bubble

Mensen met een Nederlandse herkomst hebben in verhouding weinig mensen met een andere herkomst in hun netwerk van buren, collega's, familie, huisgenoten en klasgenoten. Zij leven dus gesegregeerder dan mensen met een andere herkomst. Hoe hoger het inkomen, hoe meer gesegregeerd het netwerk is van mensen met een Nederlandse herkomst. Dit blijkt uit een netwerkanalyse van het CBS.

Het dashboard Herkomstsegregatie brengt de belangrijkste resultaten van het onderzoek in beeld. Segregatie naar herkomst laat zien hoe sterk gescheiden mensen leven van andere herkomstgroepen. De mate van segregatie wordt uitgedrukt in een segregatiescore. De segregatiescore houdt rekening met de grootte van de herkomstgroepen. Het gaat in dit onderzoek over segregatie in persoonsnetwerken van buren, collega’s, familie, huisgenoten en klasgenoten. Herkomstsegregatie is onderzocht voor de Nederlandse herkomst en de tien grootste niet-Nederlandse herkomstgroepen in Nederland tussen 2009 en 2020.

Ook andere herkomstgroepen leven gesegregeerd
Alle herkomstgroepen hebben in verhouding veel mensen van hun eigen herkomst in hun netwerk en leven dus in zekere mate gesegregeerd. Mensen met een Nederlandse herkomst (in Nederland geboren, net als hun ouders) leven het meest gesegregeerd. Ook mensen die zelf of van wie een of beide ouder(s) in Turkije, Marokko of Polen zijn geboren leven in verhouding meer gescheiden van andere herkomstgroepen. Het minst gesegregeerd leven mensen met een herkomst uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Indonesië.

Mensen met Nederlandse herkomst en hoger inkomen leven gesegregeerder
Er is een samenhang tussen inkomen en segregatie. Hoe hoger het inkomen van mensen met een Nederlandse herkomst, hoe meer gesegregeerd ze leven. Voor veel andere groepen, zoals de Turkse, Marokkaanse en Nederlands-Caribische herkomstgroepen, is dat andersom: mensen met een hoger inkomen hebben juist een minder gesegregeerd netwerk dan mensen met een lager inkomen. Een mogelijke verklaring is dat er in 'rijkere' buurten en in werkkringen met veel hoogbetaalde banen in verhouding minder mensen van niet-Nederlandse herkomst wonen en werken (Rapportage Integratie en Samenleven).

FOK! Wat een weer: nog altijd grijs en buiig

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er veel bewolking. Er trekken enkele buien over. Er waait een matige tot vrij krachtige, aan zee en op het IJsselmeer krachtige tot harde wind uit het zuidwesten.

Vanmiddag is het overwegend bewolkt. Er trekken enkele buien over, mogelijk met hagel en onweer. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. Er waait een matige wind uit het zuidwesten. Aan zee en op het IJsselmeer staat een vrij krachtige tot krachtige wind, windkracht 5 tot 6.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met af en toe een bui, mogelijk met onweer en hagel. Er waait een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige wind uit het zuiden.

Vannacht komt er langs de westkust nog een enkele bui voor met kans op onweer en hagel. Elders blijft het overwegend droog. Het koelt af naar 2 tot 4°C. De wind waait uit het zuiden en is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Tot morgen!

                   

De wandelroute wordt onderbroken rondom Huy (België) (Foto: Professionele-idioot)
De wandelroute wordt onderbroken rondom Huy (België) (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Feyenoord verliest na strafschoppen wéér van AS Roma en is Europees uitgeschakeld

Feyenoord is donderdagavond uitgeschakeld in de tussenronde van de Europa League. Na strafschoppen verloren de Rotterdammers van AS Roma.

De heenwedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord in Rotterdam was in 1-1 geëindigd. In Rome kende Feyenoord een uitstekende start en na vijf minuten kwam de ploeg van Arne Slot op voorsprong dankzij een doelpunt van de Mexicaanse spits Santiago Giménez. Tien minuten lang konden de Rotterdammers genieten van de voorsprong, waarna Lorenzo Pellegrini met een fantastisch afstandsschot voor de gelijkmaker zorgde.

Na de 1-1 kwamen beide ploegen niet meer tot scoren in de reguliere speeltijd en verlengingen en moest strafschoppen de beslissing brengen en AS Roma nam die net wat beter dan Feyenoord. Bij de Italianen miste Romelu Lukaku, waarna bij Feyenoord Dávid Hancko zijn strafschop werd miste. Ook Alireza Jahanbakhsh zag zijn penalty gekeerd worden, waarna Nicola Zalewski AS Roma naar de volgende ronde schoot.

Alabama: ingevroren embryo als kind te beschouwen, kliniek stopt IVF-behandeling

Het Hooggerechtshof van Alabama oordeelde dat ingevroren embryo's volgens de staatswet als kinderen beschouwd kunnen worden, wat vragen oproept over hoe deze beslissing van invloed kan zijn op in-vitrofertilisatie, beter bekend als IVF.

De uitspraak is gedaan in een rechtzaak die was aangespannen door drie mensen van wie een aantal ingevroren embryo's per ongeluk waren vernietigd. Basis voor de uitspraak is een grondwetswijziging die Alabama in 2018 doorvoerde om abortus illegaal te maken. "De staat zal er alles aan doen om de rechten van het ongeboren kind te garanderen", staat in de grondwet vermeld.

Dit betekent dat ook ongeboren kinderen vallen onder een wet uit 1872 die ouders van wie een kind is overleden in staat stelt om mensen te vervolgen voor dood door schuld. "Ongeacht hun ontwikkelingsfase, fysieke locatie of andere kenmerken," verklaarde het hof. De voorzitter van het hof bracht het religieuzer naar voren: "Zelfs vóór de geboorte weerspiegelt elk mens God en als hun leven wordt beëindigd, wordt daarmee afbreuk gedaan aan Zijn glorie."

Woensdag heeft het ziekenhuis van Alabama Birmingham IVF-behandelingen gestaakt, een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat het vonnis moet worden bestudeerd om te zien wat de gevolgen zijn voor artsen en patiënten. Andere klinieken in de staat bieden nog wel ivf aan, al volgt men hierook nauwlettend de ontwikkelingen.

In een reactie verklaart een woordvoerder van het Witte Huis: "Dit bevestigt onze zorgen over de mogelijke chaos die zou ontstaan door het schrappen van Roe vs Wade. Het is verontrustend dat politici zich nu mengen in de zeer persoonlijke beslissingen die gezinnen moeten nemen."

Wat is IVF?
In-vitrofertilisatie biedt een mogelijke oplossing als een vrouw moeite heeft om zwanger te worden. Hierbij worden haar eicellen uitgenomen en in een laboratorium samengevoegd met het sperma van een man om tot een bevrucht embryo te komen, dat vervolgens in de baarmoeder van de vrouw wordt geplaatst in een poging een zwangerschap tot stand te brengen.

IVF wordt gedaan in cycli en er kan meer dan één cyclus nodig zijn om een succesvolle zwangerschap tot stand te brengen, volgens The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Voor de procedure kunnen eicellen en sperma van een stel of van een donor worden gebruikt.

Eieren kunnen bevrucht worden door het sperma aan de eicellen toe te voegen in een laboratorium, of er kan één zaadcel in elke eicel geïnjecteerd worden. "We kweken die bevruchte eicel gedurende een bepaalde periode - meestal vijf tot zes dagen - om ontwikkelingsstadia te creëren die blastocysten worden genoemd. En die worden ofwel overgeplaatst of ingevroren voor later gebruik," zegt Dr. Jason Griffith, een endocrinoloog in Houston.

Een blastocyste is het vroege stadium van een embryo, waarvan de ontwikkeling begint bij de bevruchting en tot acht weken duurt. Griffith zei dat op de derde dag na de bevruchting een embryo uit zes tot 10 cellen bestaat. Op de zesde dag zijn het tussen de 100 en 300 cellen. "Dus je hebt het over iets dat nog steeds microscopisch klein is," zei hij, eraan toevoegend dat een mens meer dan een biljoen cellen bevat.

Hoe worden embryo's ingevroren en bewaard?
Het invriesproces bestaat uit het vervangen van het water in de embryocellen door een beschermende vloeistof waarna de embryo wordt ingevroren met vloeibare stikstof. Ingevroren embryo's kunnen worden gebruikt voor latere zwangerschappen,de meeste embryo"s zijn levensvatbaar na het ontdooiproces.

Ingevroren embryo's worden opgeslagen in tanks met vloeibare stikstof in ziekenhuislaboratoria of vruchtbaarheidsklinieken. Ze kunnen ook worden bewaard in speciale opslagfaciliteiten die door de klinieken worden ingehuurd, vooral als de embryo's vele jaren moeten worden bewaard. Ingevroren embryo's kunnen zo tien jaar of langer bewaard worden. De omstandigheden in deze faciliteiten  staan onder streng toezicht en er zijn beveiligingsmechanismen zijn om de tanks te beschermen in het geval van stroomuitval.

Hoe kan de uitspraak in Alabama de toepassing van IVF beïnvloeden?
De beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om Roe v. Wade in 2022 te vernietigen, leidde tot zorgen over hoe dit zou kunnen leiden tot problemen met de vruchtbaarheidszorg, aldus Greer Donley, universitair hoofddocent aan de University of Pittsburgh School of Law.

"Alabama is een van de eerste plaatsen waar dat bewezen wordt," zei ze. Donley verwacht dat IVF beschikbaar zal blijven in Alabama, maar dat embryo's daar niet opgeslagen zullen worden. "Deze uitspraak opent de mogelijkheid om kinderwelzijnswetten te gebruiken voor het criminaliseren van alles wat een embryo zou kunnen schaden," zei Donley.

Artsen buiten Alabama maken zich zorgen over de mogelijke nationale gevolgen door de recente uitspraak van de rechtbank. Het zou "de toegang tot IVF aanzienlijk kunnen beperken", aldus Griffith. "Als je kijkt naar het percentage zwangerschappen in de Verenigde Staten dat het resultaat is van in-vitrofertilisatie, dan ligt dat rond de twee procent."

Ruim de helft jonge slachtoffers van steekincidenten al bekend bij politie

In 2021 werden 275 slachtoffers in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een steekincident. Ongeveer een vijfde van hen was jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van deze jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal ziekenhuisopnamen door steekincidenten is tussen 2016 en 2021 nauwelijks veranderd, met uitzondering van een daling in 2017. Bij jongeren onder de 20 jaar steeg het aantal slachtoffers van steekincidenten wel, van 30 in 2016 naar 60 in 2021. De meeste van deze slachtoffers waren jongeren tussen de 17 en 20 jaar oud (71 procent). In de oudere leeftijdsgroepen bleef het aantal slachtoffers stabiel of daalde zelfs. In alle leeftijdsgroepen waren mannen in de meerderheid (86 procent).

In 2021 is het aantal ziekenhuisopnamen door andere vormen van geweldpleging gedaald of gelijk gebleven ten opzichte van 2016. Zo nam het aantal ziekenhuisopnamen door geweldpleging door lichaamskracht, zoals vechtpartijen, af in alle leeftijdsgroepen. Bij personen jonger dan 20 jaar daalde dit aantal van 210 slachtoffers in 2016 naar 125 in 2021.

Steekincidenten vooral op straat
Bij jongeren onder de 20 jaar die in het ziekenhuis belandden, was in ongeveer 60 procent van de gevallen de locatie van het steekincident geregistreerd. Meer dan de helft (58 procent) vond plaats op straat. In mindere mate gebeurden deze steekincidenten in en om het huis of op locaties voor handel en dienstverlening, zoals cafés, stations en winkelcentra (beide 11 procent).

6 op de 10 jonge slachtoffers bekend bij de politie
Tussen 2016 en 2021 was gemiddeld 62 procent van de slachtoffers onder de 20 jaar die in het ziekenhuis belandden door een steekincident bij de politie bekend als verdachte van een misdrijf. In 2019 was het aantal slachtoffers dat eerder bekend was als verdachte het hoogst (45 personen). Het grootste deel van de verdachten was betrokken bij diefstal (44 procent), het meest voorkomende misdrijf in deze leeftijdsgroep. Hierna volgden vernielingen en mishandeling (beide 12 procent).

G20-landen spreken zich uit voor tweestatenoplossing

In Rio de Janeiro bespreken de G20-landen onder meer het conflict in het Midden-Oosten. Aan het einde van de top benadrukt de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira dat de meerderheid van de deelnemende landen een tweestatenoplossing als de enige weg naar vrede ziet.

Volgens Brazilië is er onder de G20-landen brede steun voor een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten. Er is "vrijwel unanimiteit ten gunste van de tweestatenoplossing als de enige mogelijke oplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina", zei Vieira aan het einde van een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20 in Rio de Janeiro.

De groep G20-landen bestaat uit de grootste economieën ter wereld. Brazilië is sinds december voorzitter van de G20.

EU-buitenlandchef Josep Borrell had Vieira opgeroepen om zijn slotverklaring op de bijeenkomst te gebruiken "om aan de wereld uit te leggen dat op de G20-top iedereen" voor een tweestatenoplossing was. "De gemene deler is dat er geen vrede zal zijn en geen duurzame veiligheid voor Israël tenzij de Palestijnen een duidelijk politiek perspectief hebben om (hun) eigen staat op te bouwen", aldus Borell.

Israël staat onder internationale druk om een Palestijnse staat op te richten, ook van zijn belangrijkste bondgenoot, de VS. Het Israëlische parlement heeft een tweestatenoplossing met een duidelijke meerderheid afgewezen.

Waarom schrappen in de grondwet gevaarlijk kan zijn

De grondwet lijkt in steen gebeiteld, maar is dat zeker niet. Politici willen nog wel eens wat aanpassen in deze wet der wetten. Hoe makkelijk is dat eigenlijk? Ingrid Leijten (hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht van Tilburg University) geeft ons een basisles in onze grondrechten.

0:00 Introductie
2:00 Gerommel aan onze grondwet
2:31 Ontstaan van de grondwet
3:40 Grondrechten
4:30 Tot hoever gaan grondrechten?
6:00 Sociale rechten
6:30 Kun je de overheid aanklagen?
7:16 Kunnen we de grondwet aanpassen?
9:35 Internationale controle

De teksten van de opgelezen grondrechten in deze video (artikel 1-23) zijn geïnspireerd op 'de grondwet in normale taal’ (de Kunstbende, 1998) en 'de grondwet in begrijpelijk Nederlands’ (BureauTaal, 2020).

Met dank aan Universiteit van Nederland.

Laatste reviews en specials
review
Mario & Luigi: Brothership
special
Random Pics van de Dag #1429
review
Call of Duty: Black Ops 6
special
Random Pics van de Dag #1428
special
Random Pics van de Dag #1427
special
Random Pics van de Dag - Halloween Special #1426
©FOK.nl e.a.