Salderingsregeling zonnepanelen blijft voorlopig behouden

De salderingsregeling blijft voorlopig behouden, nadat de Eerste Kamer het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen heeft verworpen. Bezitters van zonnepanelen behouden dus de mogelijkheid om de teruggeleverde stroom te verrekenen met de afgenomen stroom van het elektriciteitsnet.

Vanmiddag stemde een meerderheid van de senatoren tegen het wetsvoorstel van Jetten. De twee grootste fracties in de senaat, BBB en GroenLinks-PvdA, zijn van mening dat de stimuleringsregeling moet worden behouden. GroenLinks-PvdA stelt dat zonnepanelen nu eindelijk betaalbaar worden voor mensen met een lager inkomen, en daarom mag de subsidie niet worden stopgezet.

BBB beschouwt de afbouw als een "puur fiscale maatregel" van de regering om de komende jaren 2,8 miljard euro binnen te halen. De partij vindt dat voordat het salderen wordt afgeschaft, eerst de congestie op het net moet worden opgelost. Ook PVV, SP, Partij voor de Dieren en JA21 hebben tegenafschaffing van de salderingsregeling gestemd. Hierdoor heeft een meerderheid van 43 van de 75 senatoren het voorstel afgewezen. 

De salderingsregeling is een aantal jaar geleden ingevoerd als stimuleringsmaatregel zodat mensen bijvoorbeeld zonnepanelen zouden kunnen aanschaffen om zelf elektriciteit op te wekken. Het deel van de opgewekte elektriciteit dat over is, gaat naar het energienet. Als een huishouden, of kleinverbruiker, meer elektriciteit teruggeeft dan het afneemt, dan geeft de energieleverancier hiervoor een vergoeding.

Het idee achter de regeling was dat mensen eerder bereid zouden zijn relatief dure zonnepanelen aan te schaffen, omdat het door de vergoeding van de leveranciers mogelijk zou worden om zo de investering terug te verdienen.

Eerder was de Tweede Kamer akkoord gegaan met de wetswijziging. Jetten en de regering wilden van de subsidie af, omdat zonnepanelen inmiddels zo betaalbaar zijn dat ze ook zonder overheidssteun een rendabele investering vormen. Bovendien kost de regeling de overheid jaarlijks honderden miljoenen aan misgelopen belastinginkomsten.