Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Doha is dinsdagavond de derde finalesessie afgewerkt. De avond werd daarbij afgesloten met fraai Nederlands succes, nadat de ploeg daarvoor nog een domper te verwerken had.
200m vrije slag mannen, finale
Na zilver in 2022 en brons vorig jaar was er nu dan goud voor Hwang Sun-woo uit Zuid-Korea, die na 1:44,75 minuten aantikte. Hij klopte de Litouwer Danas Rapsys (1:45,05), terwijl het brons in 1:45,26 naar de Amerikaan Luke Hobson ging.
1500m vrije slag vrouwen, finale
Spannend was het bepaald niet, maar dat mocht de pret niet drukken voor de wereldkampioene van 2019: Simona Quadarella was in 15:46,99 minuten een klasse apart. Zilver ging in 15:56,62 naar Li Bingjie uit China, terwijl het brons in 15:57,55 naar de Duitse Isabel Gose ging.
50m schoolslag mannen, halve finales
Van Caspar Corbeau mocht geen finaleplek verwacht worden op de sprint en die kwam er ook niet: met 27,30 seconden noteerde hij de vijftiende tijd. De achtste plek, dus wél goed voor een plaats in de finale, was er voor Mikel Schreuders uit Aruba (27,05).
100m rugslag vrouwen, finale
Maaike de Waard en Kira Toussaint konden zich niet echt in de strijd om de medailles mengen: De Waard tikte na 1:00,64 minuten aan als zevende, één positie voor Toussaint (1:00,73). Het goud ging in 58,29 seconden naar de Amerikaanse Claire Curzan, voor de Australische Iona Anderson (59,12) en Ingrid Wilm uit Canada (59,18).
100m rugslag mannen, finale
Een zeer spannende finale, waarin de Amerikaan Hunter Armstrong in 52,68 seconden als eerste aantikte, twee honderdsten van een seconde voor de Spanjaard Hugo Gonzalez. Het brons ging in 53,36 seconden naar de Griek Apostolos Christou, op zijn beurt twee honderdsten voor landgenoot Evangelos Makyrgiannis.
200m vrije slag vrouwen, halve finales
Vorig jaar werd Marrit Steenbergen nog vijfde in de WK-finale, nu haalde ze die finale überhaupt niet: met 1:57,30 bleef ze steken op de negende plek, een flinke domper. Janna van Kooten tikte aan na 2:00,44 minuten en noteerde de zestiende tijd.
200m vlinderslag mannen, halve finales
Een mooi verhaal leek in de maak: de 19-jarige Pool Krzysztof Chmielewski noteerde de snelste tijd, tweelingbroer Michal was goed voor plek vier, en dus leek een uniek podium voor de broers mogelijk. Dat ging echter niet door: Krzysztof werd gediskwalificeerd, Michal zal het in de finale alleen moeten doen.
100m schoolslag vrouwen, finale
Dankzij haar altijd zo ontzettend sterke eindschot kwam Tes Schouten in het laatste baantje van de finale sterk naar voren. Sterker nog, het leverde eremetaal op: zilver in 1:05,82 minuten, ruim achter de Chinese winnares Tang Qianting (1:05,27) en vlak voor Siobhan Haughey uit Hong Kong (1:05,92). Het is pas de tweede Nederlandse WK-medaille ooit op de 100m schoolslag bij de vrouwen, na het zilver van Wijda Mazereeuw in 1975.
Gemeentelijke handhavers, toezichthouders en de brandweer in Amsterdam mogen in de toekomst religieuze uitingen zoals een hoofddoek, keppel, kruisje of tulband dragen. Zo meldt AT5.
Het dragen van religieuze uitingen wordt voor een deel van de werknemers als een onvervreemdbaar deel van hun identiteit gezien, schrijft de gemeente in een raadsinformatiebrief.
"Voor ambtenaren die werkzaam zijn in publieksfuncties binnen de gemeentelijke organisatie is het dragen van religieuze uitingen al jaren gemeengoed", valt te lezen in de brief.
Personeelstekorten
Het college zegt ervan overtuigd te zijn dat alle ambtenaren professioneel en onpartijdig zijn in hun handelen, ongeacht hun religieuze achtergrond.
"Daarom stelt het college zich op het standpunt dat het dragen van religieuze uitingen voor alle gemeentelijke werknemers mogelijk zou moeten zijn. Daarmee wordt in tijden van forse personeelstekorten het werk voor een bredere groep potentiële handhavers en toezichthouders toegankelijker."
Niet in lijn met minister
Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid liet vorig jaar maart in een brief aan de Tweede Kamer nog weten dat handhavers aan dezelfde neutraliteitseisen moeten voldoen als agenten.
Een meerderheid van de Tweede Kamer had zich destijds al uitgesproken tegen een boa met bijvoorbeeld hoofddoek of keppel. De minister nam dit toen dus over. Amsterdam kondigde in 2022 juist aan dit wel te willen gaan toestaan.
Lokale aangelegenheid
De minister wees er destijds op dat neutraliteit het uitgangspunt bij het politie-uniform is. Bij boa’s ligt dat anders, omdat zij in dienst zijn van gemeentes. De voorganger van Yesillgöz, Ferd Grapperhaus, zei meermaals dat het daarom ook om een lokale aangelegenheid gaat en de gemeentes er dus zelf over beslissen.
In gemeenten als Utrecht, Arnhem en Tilburg werden religieuze uitingen bij gemeentelijke handhavers al eerder toegestaan.
Vanaf wanneer religieuze uitingen bij de gemeentelijke handhavers, toezichthouders en de brandweer precies worden toegestaan, is nog onbekend.
De salderingsregeling blijft voorlopig behouden, nadat de Eerste Kamer het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen heeft verworpen. Bezitters van zonnepanelen behouden dus de mogelijkheid om de teruggeleverde stroom te verrekenen met de afgenomen stroom van het elektriciteitsnet.
Vanmiddag stemde een meerderheid van de senatoren tegen het wetsvoorstel van Jetten. De twee grootste fracties in de senaat, BBB en GroenLinks-PvdA, zijn van mening dat de stimuleringsregeling moet worden behouden. GroenLinks-PvdA stelt dat zonnepanelen nu eindelijk betaalbaar worden voor mensen met een lager inkomen, en daarom mag de subsidie niet worden stopgezet.
BBB beschouwt de afbouw als een "puur fiscale maatregel" van de regering om de komende jaren 2,8 miljard euro binnen te halen. De partij vindt dat voordat het salderen wordt afgeschaft, eerst de congestie op het net moet worden opgelost. Ook PVV, SP, Partij voor de Dieren en JA21 hebben tegenafschaffing van de salderingsregeling gestemd. Hierdoor heeft een meerderheid van 43 van de 75 senatoren het voorstel afgewezen.
De salderingsregeling is een aantal jaar geleden ingevoerd als stimuleringsmaatregel zodat mensen bijvoorbeeld zonnepanelen zouden kunnen aanschaffen om zelf elektriciteit op te wekken. Het deel van de opgewekte elektriciteit dat over is, gaat naar het energienet. Als een huishouden, of kleinverbruiker, meer elektriciteit teruggeeft dan het afneemt, dan geeft de energieleverancier hiervoor een vergoeding.
Het idee achter de regeling was dat mensen eerder bereid zouden zijn relatief dure zonnepanelen aan te schaffen, omdat het door de vergoeding van de leveranciers mogelijk zou worden om zo de investering terug te verdienen.
Eerder was de Tweede Kamer akkoord gegaan met de wetswijziging. Jetten en de regering wilden van de subsidie af, omdat zonnepanelen inmiddels zo betaalbaar zijn dat ze ook zonder overheidssteun een rendabele investering vormen. Bovendien kost de regeling de overheid jaarlijks honderden miljoenen aan misgelopen belastinginkomsten.
Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg is een verbod op onverdoofd slachten niet in strijd met de vrijheid van godsdienst en het verbod op discriminatie.
Belgische moslimorganisaties en burgers hadden de zaak aangespannen om ritueel geslacht vlees te kunnen blijven consumeren. Deze uitspraak geldt ook voor Nederland, dat lid is van het EHRM.
Dit is de eerste keer dat het hof in Straatsburg een uitspraak doet over onverdoofd slachten. Volgens de uitspraak hebben de Vlaamse en Waalse autoriteiten de wetgeving op juiste wijze ingevoerd en zijn er geen schendingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg baseert zijn uitspraken op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Deze uitspraken zijn definitief, er is geen hoger beroep mogelijk en gelden als bindend voor alle deelnemende staten voor vergelijkbare gevallen.
Een avondje ouderwetse drakenfantasy kijken? Netflix has got you covered, zo wekt de trailer voor Damsel de indruk.
Elodie (Millie Bobby Brown) is een plichtsgetrouwe jonkvrouw die akkoord gaat om met een knappe prins te trouwen, maar ontdekt al snel dat het huwelijk een valstrik was. De koninklijke familie heeft haar gebruikt als inzet om een oude schuld af te lossen. Haar sprookje neemt een grimmige wending wanneer haar prins haar opoffert aan een vuurspuwende draak. Nu staat ze er alleen voor en moet ze vertrouwen op haar eigen intelligentie en wilskracht om te overleven.
Damsel is vanaf 8 maart te streamen via Netflix. Naast Brown zien we in de cast ook Ray Winstone, Nick Robinson, Shohreh Aghdashloo, Brooke Carter, Angela Bassett en Robin Wright
Op festivals als Awakenings, Amsterdam Open Air en Mysteryland wordt binnenkort geen Heineken Silver of Desperados meer geschonken. Festivalorganisator ID&T ruilt de biermerken na twintig jaar in voor Bud en Corona. Zo meldt AT5.
Dat meldt Het Parool. ID&T stapt over naar het Belgisch-Braziliaanse concern AB InBev. Dat is de grootste brouwer ter wereld, waar naast merken als Bud en Corona, ook Hertog Jan en Hoegaarden onder vallen. Op sommige festivals zullen ook die laatste twee worden geschonken.
"Heineken heeft ons veel gebracht, met expertise, bierlogistiek en de internationale uitbreiding van Sensation,” zegt commercieel topman Martijn van Daalen van ID&T tegen de krant. "Het was een moeilijke beslissing, maar als we naar de toekomst kijken, dan past AB Inbev beter bij onze ambities."
Het gaat om een contract voor minimaal drie jaar voor het merendeel van de ID&T-festivals. Tot voor kort was Heineken goed voor circa 80 procent van alle festivals en evenementen in Nederland. Met de stap van ID&T wordt die markt nu flink opgeschud.
Bodybuilder Rodney (22) was een "emotionele eter" in zijn jeugd. Hij at met gemak 10.000 calorieën per dag, vooral junkfood. Toen hij 190 kg woog op 17-jarige leeftijd kreeg Rodney de diagnose leververvetting, waarbij artsen aangaven dat zijn lever "al voor 50% afgestorven" was. Hierdoor besloot hij zijn levensstijl om te gooien en naar de sportschool te gaan. Nu weegt hij 95 kilo en heeft overtollig vel laten verwijderen waardoor hij nu een tailleomvang van 81 cm heeft. Hij helpt anderen als online coach op hun reis van gewichtsverlies. Hij heeft deelgenomen aan een bodybuildingwedstrijd en streeft ernaar de eerste persoon te zijn die meer dan 220 pond is afgevallen en erkend wordt als professioneel bodybuilder.
Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zijn de Verenigde Staten voorstander van een staakt-het-vuren in de Gazastrook dat ten minste zes weken zal gaan duren. Zijn regering werkt aan een "gijzelingsovereenkomst tussen Israël en Hamas die een onmiddellijke en langdurige periode van rust zal brengen" in de Gazastrook, aldus Biden tijdens een persconferentie met de Jordaanse koning Abdullah II. De burgers in Rafah aan de grens met Egypte moeten worden beschermd, vervolgde Biden.
In de afgelopen weken is de Bitcoin flink in waarde gestegen. De cryptomunt bevindt zich nu weer boven de 50.000 dollar - en dat is mogelijk nog niet het einde. De vooruitzichten op ETF's stimuleren de koers. De vraag naar Bitcoin neemt al weken toe - op dinsdag doorbrak de cryptomunt voor het eerst sinds eind 2021 weer de grens van 50.000 dollar (46.445 euro). In de ochtend steeg de koers van Bitcoin naar 50.328 dollar, daalde daarna lichtjes naar 49.950 dollar.
Waarnemers verwachten verdere stijgingen. Een reden hiervoor is dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC op 10 januari de eerste Bitcoin-indexfondsen heeft goedgekeurd. Dergelijke Exchange Traded Funds (ETF's) volgen de koers van de cryptomunt. Beleggers kunnen zo in Bitcoin investeren zonder deze zelf direct te hoeven kopen.
Alleen al het vooruitzicht van de toelating van Bitcoin ETF's deed de prijs van de cryptomunt sterk stijgen. Begin januari brak de munt door de grens van 45.000 dollar, het hoogste niveau sinds april 2022. Alleen al in de periode sinds 22 januari is de prijs met 25 procent gestegen.
De aankomende "halvering" van Bitcoin zorgt er ook voor dat de prijs stijgt: Dit houdt in dat er minder nieuwe eenheden worden uitgegeven door de beloning voor het delven van Bitcoins te halveren. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar en heeft in het verleden tot sterke prijsstijgingen geleid. De laatste halvering vond plaats in mei 2020 en de volgende wordt verwacht in mei van dit jaar. De hoeveelheid Bitcoin is beperkt.
Nog steeds ver verwijderd van record
Bitcoin bereikte zijn hoogste punt van bijna 69.000 dollar in 2020. Vorig jaar ging 's werelds op één na grootste cryptocurrency platform FTX failliet en het hoofd ervan, Sam Bankman-Fried, hangt tot 110 jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor het verduisteren van klantenfondsen. In november werd de oprichter en voormalig hoofd van 's werelds grootste cryptocurrency platform Binance, Changpeng Zhao, gearresteerd in de VS op beschuldiging van het witwassen van geld. Zhao heeft al schuld bekend.
De voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, Gary Gensler, waarschuwde bij de goedkeuring van de bitcoin-indexfondsen nadrukkelijk voor het beleggen in de cryptocurrency: het is "speculatief en sterk fluctuerend" en is al gebruikt voor witwassen en andere illegale activiteiten. Beleggers moeten voorzichtig zijn want er zijn "ontelbare" risico's. De SEC moest de indexfondsen na een gerechtelijke uitspraak toelaten.
Joodse kolonisten hebben opnieuw verschillende Palestijnse plaatsen op de bezette Westelijke Jordaanoever aangevallen. Volgens berichten in de lokale media raakten twee Palestijnen gewond door geweervuur, onder wie een tiener. Tijdens aanvallen op de steden Asira al-Kiblija, Madama en Huwara ten zuiden van de Palestijnse stad Nablus gooiden Joodse kolonisten naar verluidt stenen naar Palestijnen en staken ze een huis en verschillende voertuigen in brand.
Volgens de informatie behoorden tot de aanvallers een groep van ongeveer twintig Joodse kolonisten uit de nabijgelegen Jitzhar-nederzetting. De krant Times of Israel meldde, onder verwijzing naar de legerradio, dat het Israëlische leger later de aanvallers verdreef. Er waren geen berichten over eventuele arrestaties.
Er geldt momenteel een noodbevel rond de Israëlische ambassade in Den Haag. Burgemeester Van Zanen heeft dit gisteren aan de Haagse gemeenteraad meegedeeld. Met dit noodbevel kan de politie het gebouw doorzoeken, mensen in de omgeving fouilleren of wegsturen, en personen de toegang tot het pand ontzeggen.
Vorige week werden al extra zichtbare veiligheidsmaatregelen genomen bij het gebouw aan de Johan de Wittlaan vanwege een ernstige dreiging. Er zijn geen verdere details bekendgemaakt over de aard van de dreiging. Rondom het gebouw zijn zwarte schermen geplaatst en er is extra politie aanwezig.
De derde ochtendsessie op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Doha heeft dinsdag weer wat Nederlands succes opgeleverd. Er stonden maar weinig afstanden op het programma, met in totaal slechts drie Nederlanders, maar die haalden wel allemaal de halve finales.
50m schoolslag mannen
Caspar Corbeau was de enige Nederlander in het veld, hij plaatste zich in 27,11 seconden als tiende voor de halve finales. De snelste tijd was voor de Amerikaan Nic Fink en de Wit-Rus Ilya Shymanovich, die na 26,66 seconden aantikten.
200m vrije slag vrouwen
Marrit Steenbergen kende een prima ochtend en in 1:58,18 minuten zwom ze als zesde naar de halve finales. Janna van Kooten wist ook een ronde verder te komen, met 1:59,41 kwam zij tot de zestiende tijd, precies genoeg. Met 1:57,16 was de snelste tijd voor de Chinese Li Bingjie
200m vlinderslag mannen
Ook hier zijn lang niet alle toppers aanwezig, wat wel kansen bied voor andere landen: met Kregor Zirk en zijn 1:55,58 was het zowaar een Est die de snelste tijd noteerde, ruim een halve seconde voor de rest.
De World Cup skicross is de afgelopen dagen neergestreken in Georgië. In skiresort Bakuriani, waar vorig jaar nog het wereldkampioenschap werd gehouden, stonden twee World Cup-wedstrijden op het programma, wat hier en daar wel mooie finales opleverde, met name bij de mannen.
Vrouwen, wedstrijd één
In een door blessures behoorlijk gedecimeerd deelnemersveld waren er gelukkig nog wel genoeg dames over voor een goede finale, waarin Marielle Thompson uit Canada van start tot finish de beste was. Landgenote Brittany Phelan nam al snel de tweede plek in beslag, terwijl Marielle Berger Sabbatel uit Frankrijk en de Zwitserse Talina Gantenbein om plek drie knokten. Gantenbein ging daarbij vervelend onderuit en zo pakte Berger Sabbatel de derde plek, achter het Canadese duo.
Vrouwen, wedstrijd twee
Thompson, Gantenbein en Berger Sabbatel stonden opnieuw in de finale, dit keer aangevuld met een andere Canadese, India Sherret. Die ging in duel met Berger Sabbatel om plek drie onderuit, terwijl Thompson met overmacht een nieuwe zege pakte. Berger Sabbatel nam Gantenbein in de slotfase nog te grazen en finishte als tweede, voor de Zwitserse.
Mannen, wedstrijd één
David Mobärg kende de beste start en de Zweed wist zijn leidende positie tot en met de finish door te trekken, vooral doordat de Duitser Florian Wilmsmann en de Zwitserse veteraan Alex Fiva achter hem aan het knokken waren. Wilmsmann won dat duel om plek twee, voor Fiva en David's oudere broer Erik Mobärg, die niet echt in het spel voor kwam.
Mannen, wedstrijd twee
De Zwitsers Tobias Baur en Romain Detraz raakten kort na de start met elkaar in de clinch in de strijd om plek drie, waardoor David Mobärg en Simone Deromedis los waren. Zij streden om de winst en het was de Italiaanse wereldkampioen die net wat beter finishte, voor Mobärg en ruim voor Baur, die Detraz achter had gelaten.
Goede morgen!
Vanochtend is er vooral in het zuiden af en toe zon. In het noorden valt plaatselijk wat (mot)regen. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.
Vanmiddag is in het zuiden de zon af en toe te zien. In het noordwesten en noorden kan wat regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is zuidwestelijk en overwegend matig.
Vanavond raakt het bewolkt en gaat het van het westen uit af en toe regenen. In het noordoosten blijft het nog droog. De wind is zuidelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer later vrij krachtig.
Komende nacht zijn er perioden met (mot)regen. Later wordt het in het zuiden wat droger. De minimumtemperatuur wordt al in het begin van de nacht bereikt en ligt tussen 3°C in het noordoosten en 6°C in Zeeland. Er staat een zuidenwind, die geleidelijk naar zuidwest draait. Boven land is de wind matig, langs de westkust (vrij) krachtig, windkracht 5-6.
De zon is te zien vandaag ((Archief)Foto: _UserName_)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Valentijnsdag is in aantocht. Stel je voor: je krijgt een cadeau van je partner, je maakt het open en je ziet wat anders dan dat je verwacht had. Een enorme domper natuurlijk. Een op de drie Nederlanders geeft aan weleens teleurgesteld te zijn geweest met een cadeau dat ze van hun partner hebben gekregen. Dit blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van TrustDeals onder 1.000 Nederlanders.
Is Valentijnsdag voor jou een moment om je liefje te verrassen met een mooi cadeau? Daar doe je hem of haar waarschijnlijk een groot plezier mee! Uit het onderzoek van het internationale couponplatform blijkt namelijk dat Nederlanders best materialistisch zijn. 89% van de mensen met een relatie vindt het namelijk belangrijk dat zijn of haar partner middels een cadeau waardering toont.
Teleurgestelde vrouwen
Heb je iets leuks in gedachten? Denk dan nog even goed na of jij je wederhelft hier wel écht gelukkig mee maakt. 32% van de Nederlanders met een relatie zegt namelijk niet altijd even blij te zijn met de cadeautjes die zij ontvangen van hun partner. Vooral vrouwen zijn vaak de dupe van slecht gekozen cadeaus. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat vrouwen (38%), ten opzichte van mannen (27%), vaker teleurgesteld worden door de cadeaus van hun partner. De jongere generatie (18 tot 34 jaar) blijkt het meest kieskeurig te zijn als het om cadeautjes gaat.
Het heft in eigen handen
In een dappere poging teleurstellingen te voorkomen, zoekt 42% liever zijn/haar eigen cadeautjes uit in plaats van dat hun partner dat doet. Opvallend is dat ondanks alle teleurstellingen aan de kant van de vrouwen, het toch de mannen (47%) zijn die liever het heft in eigen handen nemen als het gaat om cadeaus uitzoeken. Daarentegen vindt ongeveer zes op de tien (58%) het toch nog erg leuk om zich te laten verrassen. Vooral 65-plussers houden van deze spanning.
“Wat opvalt is dat er in de dertig dagen voor Valentijnsdag meer wordt gezocht naar ‘cadeaus voor hem’ ten opzichte van ‘cadeaus voor haar’”, aldus TrustDeals. “Het lijkt er dan ook op dat vrouwen meer bezig zijn met het zoeken naar het perfecte cadeau. Dit zou een reden kunnen zijn waarom vrouwen sneller teleurgesteld zijn. Zij doen zelf veel moeite, maar krijgen misschien zelf iets terug waaruit die moeite niet blijkt.”
Kleiner budget met de jaren
Verliefdheid dooft met de jaren wordt weleens gezegd, maar geldt hetzelfde voor cadeautjes? Bijna een derde van de Nederlanders (32%) zegt een stuk minder aan cadeaus voor hun partner uit te geven dan aan het begin van hun relatie. Hierbij gaat het met name om de jongere generatie van 18 tot en met 34 jaar. Ook mannen (36%) hebben de neiging dit te doen, ten opzichte van 29% van de vrouwen.
De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.
Een destijds 23-jarige vrouw reed op 2 oktober 2022 in Terschuur met haar auto een fietser aan. De vrouw had ruim drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. De 46-jarige fietser, vader van drie kinderen, overleefde het ongeval niet. De vrouw hoorde een gevangenisstraf van 24 maanden tegen zich eisen waarvan 6 voorwaardelijk. Ook mag zij, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, 4 jaar geen motorvoertuig besturen. De officier van justitie is er duidelijk over: “Het is in het belang van de verkeersveiligheid van iedereen dat er een duidelijk signaal wordt afgegeven. Als je onder invloed iemand dood rijdt volgt er gevangenisstraf.”
“Wat maakt dat je met zo’n hoeveelheid drank op een auto gaat besturen”, vroeg de voorzitter van de rechtbank aan de verdachte. “Op zo’n moment denk je dat dat nog kan”, luidde haar antwoord. Het is algemeen bekend dat overschatting van de rijvaardigheid één van de effecten van alcoholgebruik is. De officier van justitie tijdens haar requisitoir: “We hebben het hier niet over een grensgeval van alcoholgebruik, maar over excessief alcoholgebruik. Het was een bewuste keuze om te gaan rijden na een middag drinken en er hangt ook een sfeer omheen dat dit normaal wordt gevonden.”
De verdachte ging samen met een vriendin, nadat zij 8 tot 12 glazen alcohol had genuttigd, met de auto de weg op om iemand op te halen. Op de terugweg reed zij tussen de 65 en 95 km/u waar 60 is toegestaan. Zij was bovendien afgeleid was door de autoradio en botste vervolgens zonder vaart te minderen op de fietser. Deze fietser reed met een deugdelijke, verlichte fiets op de fiestsuggestiestrook. Verdachte heeft het slachtoffer niet gezien. Haar bijrijder wel, deze waarschuwde haar nog maar dit was te laat.
Het Openbaar Ministerie vindt dat sprake is van aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam rijgedrag. Het excessieve alcoholgebruik, het feit dat verdachte de fietser in het geheel niet heeft gezien, afgeleid was en zich niet aan de maximumsnelheid heeft gehouden maakt dat er sprake is van ernstige schuld. “De verdachte is niet in de auto gestapt met de bedoeling een dergelijk ongeval te veroorzaken en een straf brengt het slachtoffer niet bij zijn gezin terug, maar er moet wel een straf volgen. Het slachtoffer komt uit een hechte familie en laat een zeer grote leegte achter, terwijl dit ongeluk te vermijden was geweest. Ik vind het belangrijk om te onderstrepen dat dit het gevolg kan zijn van rijden onder invloed”, aldus de officier aan het einde van de emotionele zitting in de Arnhemse rechtbank.
Nederland verbruikte 30 miljard kubieke meter aardgas in 2023. Dat is 5 procent minder dan in 2022. Toen lag het gasverbruik een kwart lager dan het jaar ervoor. Huishoudens verbruikten 11 procent minder aardgas in 2023. Er werd meer vloeibaar aardgas (lng) en minder gasvormig aardgas ingevoerd. De gaswinning daalde verder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Het aardgasverbruik was in de meeste hoofdsectoren van de economie lager dan het jaar ervoor. In de landbouw nam het met 9 procent toe. Bij de industrie daalde het gasverbruik met 4 procent. Voor het opwekken van elektriciteit werd 6 procent minder gas verbruikt. In de gebouwde omgeving (huishoudens en andere gebouwen, zoals winkels, horeca en ziekenhuizen) daalde het gasverbruik met 10 procent. Huishoudens verbruikten 11 procent minder aardgas dan in 2022, hoewel de winters wat temperatuur betreft vergelijkbaar waren. Wel waren de gasprijzen in 2023 in verhouding nog hoog. Het gasverbruik van gebouwen zoals winkels, horeca en ziekenhuizen lag 7 procent lager.
Binnen de industrie zijn de verschillen groot. Zo daalde in de papier- en basismetaalindustrie het aardgasverbruik met 28 en 15 procent. Daar staat tegenover dat de olieraffinaderijen 37 procent meer aardgas verbruikten dan een jaar eerder. In de chemie, de subsector binnen de industrie met het meeste aardgasverbruik, was het aardgasverbruik in 2023 ongeveer hetzelfde als in 2022. Echter, na een dalende trend in de eerste helft van 2023, was in de tweede helft van 2023 het verbruik binnen de chemie 15 procent hoger dan in de tweede helft van 2022.
Invoer vloeibaar aardgas stijgt verder
De invoer van vloeibaar aardgas (lng) via tankerschepen steeg in 2023 met 33 procent naar 25 miljard kubieke meter. Via pijpleidingen werd 23 procent minder gasvormig aardgas ingevoerd, bijna 31 miljard kubieke meter. Lng vormde bijna 45 procent van de totale invoer, tegen 32 procent in 2022. De omschakeling naar lng begon na de Russische inval in Oekraïne. Hierna werd gezocht naar een alternatief om de afhankelijkheid van Russisch gas—dat vooral vervoerd wordt via pijpleidingen—af te bouwen. Kwam in 2021 nog 24 procent van het ingevoerde aardgas uit Rusland, in 2023 was dat minder dan 9 procent. Nederland haalde meer lng uit de Verenigde Staten. Van al het aardgas kwam in 2023 een derde uit de Verenigde Staten.
Gasopslagen voor 81 procent gevuld
De gasopslagen waren eind 2021 nog voor 33 procent gevuld. Voor de leveringszekerheid van aardgas werd in 2022 een gewenste vulgraad ingesteld. Eind 2022 was de vulgraad, ook door het lage gasverbruik, opgelopen naar 76 procent gevuld. Eind 2023 waren de gasopslagen met 81 procent gevuld.
Gaswinning daalt verder
In 2023 daalde de winning van aardgas verder, in totaal met 34 procent. Op land werd 47 procent minder aardgas gewonnen en op zee 19 procent minder. Op 1 oktober 2023 sloot het Groningenveld. Alleen in uitzonderlijke situaties wordt daar nog gas uit de grond gehaald. Met de afnemende winning en toenemende invoer worden de opslagen steeds meer gevuld met buitenlands gas.
De man die bijna twee jaar geleden een gijzeling pleegde, heeft zijn daad gefilmd met een bodycam. In de documentaire 'De Gijzeling in de Apple Store' zijn deze beelden te zien. De documentaire, gemaakt door Roos Gerritsen, wordt op 22 februari om 20.00 uur uitgezonden op AT5 en is dan ook te streamen op Videoland. Zo meldt AT5.
AT5 kreeg de beschikking over uren film van gijzelnemer Abdel A. Daardoor werd tot in detail duidelijk hoe de gijzeling verliep. In een filmpje dat vandaag naar buiten is gebracht kun je al een paar fragmenten zien. De beelden zijn een belangrijk onderdeel van de anderhalf uur durende documentaire, waarin diverse betrokkenen aan het woord komen.
Abdel A. liep op 22 februari 2022 zwaarbewapend de Apple Store in. Hij gijzelde een man, maar daarnaast zaten er nog veel mensen vast en verstopt in het gebouw. Hij eiste 200 miljoen aan crypto. De gijzeling leidde tot massale inzet van politie. Een groot gebied rond het Leidseplein werd afgesloten. Abdel A. overleefde de gijzeling, die vijf uur duurde, uiteindelijk niet. Toen hij het op een lopen zette, wist een agent van de Dienst Speciale Interventies (DSI) de gijzelnemer aan te rijden.