Netanyahu verwerpt plan wapenstilstand Hamas, wil "totale overwinning"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwierp gisteren, 7 februari, een voorstel tot wapenstilstand in Gaza van Hamas. Hij zei dat de overwinning van israël binnen handbereik was en dat alleen een totale nederlaag van Hamas de veiligheid van Israël zou garanderen.

"We zijn op weg naar de totale overwinning. De overwinning is binnen handbereik," zei hij tijdens een persbriefing op televisie, eraan toevoegend dat de overwinning nog maanden op zich zou laten wachten. "Alleen met een totale overwinning kunnen we de veiligheid in Israël herstellen, zowel in het noorden als in het zuiden," voegde hij eraan toe.

De Israëlische premier sprak een dag nadat Hamas zei dat het zijn antwoord had gegeven op een voorgestelde staakt-het-vuren deal voor Gaza, opgesteld door Amerikaanse en Israëlische veiligheidsfunctionarissen wat vorige week aan Hamas overhandigd is door Qatarese en Egyptische bemiddelaars.

Hamas had een staakt-het-vuren plan voorgesteld van vier en een halve maand in Gaza, waarbij alle gijzelaars zouden worden vrijgelaten, Israël zijn troepen uit de Gazastrook zou terugtrekken en een akkoord zou worden bereikt over het einde van de oorlog.