IAEA: zorgen over personeelssituatie bij kerncentrale Oekraïne

Het personeelsbestand van de Oekraïense kerncentrale Zaporizja is onder Russische bezetting gekrompen van ongeveer 11.500 naar 4.500 werknemers. Dit is meegedeeld door het hoofd van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), Rafael Grossi, vóór zijn reis naar Oekraïne. Volgende week wil hij de energiecentrale aan het front opnieuw bezoeken.

Grossi kondigde in Wenen aan dat het lage personeelsbestand een centraal onderwerp zou zijn in zijn gesprekken met de Russische exploitanten van de kerncentrale. “Het is essentieel dat de energiecentrale over voldoende gekwalificeerd en opgeleid personeel beschikt voor de operationele veiligheid en bescherming van de centrale”, aldus Grossi. Hij waarschuwde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vorige week dat het personeelsbestand van de kerncentrale van Zaporizja op de lange termijn “onhoudbaar” zou zijn.

Volgens de directie van de Russische kerncentrale mogen sinds donderdag specialisten van het Oekraïense staatskernbedrijf Energoatom niet meer in Zaporizja werken, zo staat in het IAEA-managementrapport. In de centrale werken alleen voormalige Energoatom-specialisten die contracten hebben getekend met de Russische operator, evenals personeel dat vanuit Rusland is overgeplaatst. Volgens deze informatie heeft het management de permanente IAEA-waarnemers ter plaatse erop gewezen dat Russische kerncentrales met aanzienlijk minder personeel werken dan Oekraïense.

Grossi wil dinsdag gesprekken voeren met Oekraïense vertegenwoordigers in Kyiv en daarna de kerncentrale van Zaporizja bezoeken. De centrale aan het front is de grootste kerncentrale van Europa en staat sinds maart 2022 onder Russische bezetting.