EU stemt in met steunpakket 50 miljard voor Oekraïne

Hongarije heeft in de EU lange tijd een financieel pakket van vele miljarden euro's voor Oekraïne geblokkeerd. Nu hebben alle EU-leden ingestemd met 50 miljard euro steun voor de komende vier jaar.

Na een lange strijd hebben alle 27 EU-lidstaten tijdens een speciale top in Brussel ingestemd met een financieel pakket van vele miljarden euro's voor Oekraïne. De voorzitter van de EU-Raad, Charles Michel, kondigde het akkoord aan: tot 2027 moet er 50 miljard euro aan financiële hulp naar Oekraïne vloeien.

"We hebben een akkoord", schreef Michel op X. Dankzij het unanieme akkoord kan Oekraïne rekenen op langetermijnfinanciering. Het akkoord laat ook zien dat de EU een leiderschapsrol en verantwoordelijkheid op zich neemt ten gunste van het land. "We weten wat er op het spel staat", benadrukte Michel.

Oekraïne blij met besluit Brussel
De Oekraïense president Zelenskyy prees het akkoord dat de EU-lidstaten hebben bereikt. Hij zei dat het besluit de "sterke eenheid van de EU" laat zien. De toezegging zal de economische en financiële stabiliteit van zijn land op de lange termijn versterken.

De regeringsleider van Oekraïne, Denys Shmyhal, sprak op X van een bijdrage aan een "gezamenlijke overwinning" op Rusland. "De lidstaten van de EU tonen opnieuw hun solidariteit en eenheid om het Oekraïense volk te helpen de oorlog te weerstaan," schreef hij.

Zware strijd tot het einde
De EU wilde het miljardenpakket al in december goedkeuren. Een unanieme beslissing mislukte echter door het veto van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Om een unanieme stemming mogelijk te maken, zijn de overige 26 EU-leden naar verluidt overeengekomen dat de financiële hulp aan Oekraïne elke twee jaar opnieuw wordt bekeken. Eventuele wijzigingen in het hulppakket zouden echter door alle EU-lidstaten moeten worden goedgekeurd, meldde persbureau Reuters. Orban had aanvankelijk zelfs geëist dat de toezeggingen jaarlijks zouden worden herzien om goedkeuring te krijgen. Hiermee kreeg hij blijkbaar niet zijn zin.

Nog voor het begin van de bijeenkomst in Brussel hadden diverse vooraanstaande staatshoofden en regeringsleiders van EU-landen in een kleine groep met Orban onderhandeld over zijn akkoord. Op een foto die EU-Raadsvoorzitter Michel liet rondgaan, was te zien hoe de politici kort voor het begin van de speciale top in kleine kring met Orban spraken.

Geschil over bevroren EU-gelden Hongarije
In 2022 bevroor de EU miljarden euro's uit de EU-begroting voor Hongarije op grond van de schendingen van de rechtsstaat door het land en de buitensporige corruptie in Hongarije.

Brussel maakte vandaag bekend dat er in eerste instantie geen concessies zijn gedaan aan Hongarije in het geschil over de bevroren EU-fondsen.

Tot nu toe voor totaal 28 miljard euro aan militaire hulp voor Oekraïne
Sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft de EU Kyiv gesteund met militaire hulp voor een totaalbedrag van 28 miljard euro, aldus EU-buitenlandchef Josep Borrell. Dit jaar zal er voor ten minste 21 miljard euro aan hulp worden geboden. Dit bedrag kan nog oplopen, omdat nog niet alle EU-lidstaten details hebben gegeven over de geplande steun met defensiematerieel.