Meerderheid in Tweede Kamer voor belastingaanslag Koninklijk Huis

Voor de allereerste keer in de parlementaire geschiedenis eist een meerderheid van de Tweede Kamer dat de koning belasting gaat betalen over zijn inkomen. Meer dan honderd Kamerleden willen verandering zien in de fiscale privileges van het Koninklijk Huis.

Deze tweederde meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer is van groot belang, omdat het de eerste keer is dat er mogelijkheden zijn om de Grondwet te wijzigen. Momenteel staat hierin vastgelegd dat koning Willem-Alexander en een deel van zijn familie vrijgesteld zijn van loon- en inkomstenbelasting. Het proces om de Grondwet te wijzigen is echter complex en kan jaren duren.

Op dit moment vindt er in de Tweede Kamer het jaarlijkse debat plaats over de begroting van het Koninklijk Huis. De PVV, momenteel de grootste partij sinds de verkiezingen in november, heeft aangegeven het plan van D66-Kamerlid Sneller te steunen. In zijn plan wordt gesteld dat de regering een wetsvoorstel moet voorbereiden om de vrijstelling van inkomstenbelasting  voor het Koningshuis op te heffen. Het is dan aan de volgende premier om hier verder mee te gaan.

Al 10 jaar zijn de belastingvrijstellingen van de Oranjes onderwerp van discussie in de Tweede Kamer. Tot nu toe waren het voornamelijk de linkse partijen, waaronder PvdA, GroenLinks, SP en D66, die dit voorstelden. Hun argument is dat dezelfde regels moeten gelden voor de koning en zijn familie als voor alle Nederlanders.