Houthi-aanvallen kunnen op korte termijn Europese economie raken


In een recente ontwikkeling waarschuwt Eurocommissaris Paolo Gentiloni voor potentiële economische gevolgen in Europa als gevolg van aanhoudende aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee door Jemenitische rebellen.

Deze aanvallen, uitgevoerd door de Houthi-rebellen, hebben tot doel vrachtschepen die door de Rode Zee varen te hinderen of zelfs te kapen. Deze acties zijn naar verluidt een protest tegen Israëlische aanvallen op de Palestijnse Gazastrook. Israël richt zijn acties tegen Hamas in de regio, een organisatie die, net als de Houthi's, steun ontvangt van Iran.

De verstoringen hebben invloed op een cruciale vaarroute voor de wereldhandel, waardoor veel vrachtschepen kiezen voor een langere route om Afrika. Dit brengt extra kosten met zich mee en kan de prijzen opdrijven. Tot nu toe heeft deze situatie echter nog geen directe impact gehad op de energieprijzen of inflatie in Europa, aldus Gentiloni, Eurocommissaris van Begroting.

Desondanks benadrukt hij het belang van nauwgezette monitoring van deze situatie, aangezien de economische consequenties op korte termijn voelbaar kunnen worden.