Britse sterfte van zwangere vrouwen op hoogste niveau sinds 2005

In Groot-Brittannië is het aantal vrouwen dat sterft tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling gestegen naar het hoogste niveau in bijna twintig jaar, zo blijkt uit een onderzoek.

Zwarte vrouwen en vrouwen uit achterstandswijken worden nog steeds het zwaarst getroffen. Dit blijkt uit onderzoek van het MBRRACE-UK-programma, dat moedersterfte, miskramen en kindersterfte en hun oorzaken onderzoekt.

In de periode 2020 tot 2022 werden 13,41 sterfgevallen geteld per 100.000 zwangerschappen. Als men corona-infecties, die de tweede meest voorkomende doodsoorzaak waren, buiten beschouwing laat, komt het cijfer uit op 11,54. Dat zijn 8,79 sterfgevallen per 100.000 zwangerschappen meer dan in de jaren 2017 tot en met 2019 en de hoogste waarde sinds de periode 2003 tot en met 2005.

De belangrijkste doodsoorzaak tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling bleek trombose en trombo-embolie als gevolg van bloedstolsels. Hartziekten en een over het algemeen slechte gezondheid waren ook veelvoorkomende oorzaken.

Hogere sterfte onder zwarte vrouwen
Zwarte vrouwen hadden drie keer zoveel kans om tijdens de zwangerschap of kort daarna te overlijden dan blanke vrouwen. Vrouwen van Aziatische afkomst en vrouwen uit achtergestelde gebieden liepen twee keer zoveel risico als blanke vrouwen uit minder arme buurten.

Het feit dat aanzienlijk meer zwarte vrouwen getroffen worden dan blanke vrouwen wordt in Groot-Brittannië al enige tijd als een probleem besproken. Op een specialistenconferentie waar de BBC in 2019 over berichtte , werden naast sociale achterstanden ook vooroordelen als oorzaak genoemd. Prenatale zorg wordt daardoor onvoldoende ingezet, ook omdat vrouwen soms het gevoel hebben niet serieus genomen te worden. Zwarte moeders meldden dat ze bij de NHS te maken kregen met raciale vooroordelen.

NHS geeft toe dat er actie nodig is
MBRRACE-UK-expert Knight riep op tot consequenties. Een woordvoerder van de National Health Service (NHS) gaf toe dat “verdere maatregelen” noodzakelijk waren. De investeringen van NHS England in medische zorg voor zwangere vrouwen en begeleidende maatregelen zijn daarom verhoogd naar 186 miljoen pond (216 miljoen euro) per jaar.

De NHS staat vanwege deze kwestie onder grote druk na een reeks schandalen. In 2022 werd een onderzoeksrapport gepubliceerd waaruit bleek dat 201 baby's en negen moeders in twintig jaar tijd stierven als gevolg van misstanden in twee klinieken in het westen van Engeland.

Moedersterfte is een mondiaal probleem
Volgens een VN-rapport dat bijna een jaar geleden werd gepubliceerd, stierven in 2020 wereldwijd elke twee minuten vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling. Er zijn duidelijke verschillen tussen landen in het mondiale zuiden en het mondiale noorden. In de Democratische Republiek Congo bedroeg het cijfer 547 sterfgevallen per 100.000 levendgeborenen.