FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 januari 2024

Sabalenka bijna met 'double bagel' naar tweede ronde Australian Open

Tennisster Aryna Sabalenka is zeer overtuigend begonnen aan het verdedigen van haar titel op de Australian Open. De als tweede geplaatste Wit-Russische leek lange tijd op weg naar een zogenaamde 'double bagel' tegen de qualifier Ella Seidel, maar de 18-jarige Duitse wist aan het eind nog net een game te winnen: 6-0, 6-1.

De Griekse Maria Sakkari (8) had het met 6-4, 6-1 bepaald niet moeilijk met Nao Hibino uit Japan, terwijl de als negende geplaatste Tsjechische Barbora Krejcikova drie sets nodig had tegen de Japanse wildcardspeelster Mai Hontama: 2-6, 6-4, 6-3. Het doek viel voor de Russische Liudmila Samsonova (13), die met 6-3, 6-4 sneuvelde tegen de Amerikaanse Amanda Anisimova.

Aandacht was er ook nog voor een andere Russische: de pas 16-jarige Alina Korneeva won vorig jaar de Australian Open én Roland Garros bij de junioren en maakt in Melbourne haar Grand Slam-debuut bij de senioren. Dat deed ze met succes: ze klopte de Spaanse veterane Sara Sorribes Tormo met 4-6, 6-3, 6-2.

Djokovic heeft vier uur nodig om 18-jarige Prizmic te verslaan op Australian Open

Tennisser Novak Djokovic is de jacht op zijn elfde Australian Open-titel behoorlijk moeizaam begonnen. De als eerste geplaatste Servische titelverdediger nam het op tegen de pas 18-jarige Kroatische qualifier Dino Prizmic, maar had er grote moeite mee.

Djokovic won de eerste set nog soepel, zoals verwacht, maar in set twee maakte Prizmic het hem ineens bijzonder moeilijk. De jonge Kroaat won zelfs de tiebreak, waarna hij Djokovic keer op keer tot lange rally's wist te dwingen. Het duurde maar liefst vier uur en daarmee was het zijn langste eersterondepartij ooit, maar Djokovic won uiteindelijk we: 6-2, 6-7 (5), 6-3, 6-4.

De als vijfde geplaatste Rus Andrey Rublev had het eveneens zwaar en wel met Thiago Seyboth Wild uit Brazilië. Rublev won nog wel gewoon de eerste twee sets, maar daarna pakte Seyboth Wild twee sets op rij. In een spannende laatste set was een tiebreak nodig en daarin wist Rublev alsnog de winst te pakken: 7-5, 6-4, 3-6, 4-6, 7-6 (6).

De Amerikaan Taylor Fritz (12) had ook vijf sets nodig in zijn eerste partij, waarin hij tegen Facundo Diaz Acosta uit Argentinië speelde. Die won twee van de eerste drie sets, alvorens Fritz zich herpakte en de Argentijn naar huis stuurde: 4-6, 6-3, 3-6, 6-2, 6-4.

Opnieuw lava in IJsland; schade in Grindavik

Na een eerdere eruptie in december stroomde er vannacht opnieuw lava in de omgeving van het IJslandse Grindavik. In tegenstelling tot de eerdere eruptie, is het dorp Grindavik nu wel getroffen en zijn meerdere gebouwen verzwolgen door de gloeiende massa..

De bevolking werd gisteren weer geëvacueerd, nadat ze eind december kon terugkeren naar het dorp dat ongeveer 6 weken ontruimd was. De overheid had eerder barrières gelegd in een poging eventuele lavastromen weg te leiden van gebouwen en kritische infrastructuur, maar dit heeft dus niet alle schade kunnen voorkomen. Al een aantal dagen werd verhoogde seismische activiteit waargenomen.

De verdere ontwikkeling van deze eruptie op zo'n 40km van hoofdstad Reykjavik is onzeker. Lava stroomt nu in de richting van het vissersdorp en kan mogelijk ook de zee gaan bereiken. Vooralsnog zijn er geen gevolgen voor het internationale vliegverkeer. 

Verhuurder zegt op grove wijze huurcontract op en moet ex-huurder compenseren

De verhuurder van een appartement in Amsterdam-Zuid heeft een vrouw onterecht gedwongen haar huurwoning te verlaten en moet haar nu compenseren. Pogingen van de vrouw om tot een oplossing te komen werden onmogelijk gemaakt. De verhuurder communiceerde "met een toon waar de honden geen brood van lusten", aldus de rechter.

De vrouw had met de verhuurder een huurcontract afgesloten voor een periode van maximaal twee jaar, van januari 2022 tot en met december 2024. Maar op 7 januari 2023 kreeg de vrouw plots een WhatsApp-bericht van de verhuurder met de mededeling dat ze de woning binnen één week moest verlaten. De man liet weten dat hij de woning van de bank helemaal niet mocht verhuren en dat hij van plan was de woning te verkopen. "Sorry for the bad news, but there are no other options", schreef hij aan haar. Hij bood een alternatieve woning aan voor 1750 euro kale huur, ruim 300 euro meer dan ze op dat moment betaalde.

De vrouw stemde in binnen een week te verhuizen. Maar in ruil daarvoor wilde ze wel compensatie voor het plotseling beëindigen van het huurcontract. Ze had al huur betaald voor de maand waarin ze moest verhuizen en wilde dat terug. Ook wilde ze haar borg terug (2100 euro) en een vergoeding van drie maanden huur. Volgens haar advocaat had ze namelijk drie maanden van tevoren ingelicht moeten worden over het stopzetten van het huurcontract. Daarnaast was de alternatieve woning die werd aangeboden behoorlijk over budget. 

Agressieve toon
Toen de vrouw tot een overeenkomst probeerde te komen sloeg de toon van de man volledig om. Hij stuurde haar meerdere agressieve spraak- en tekstberichten waarin hij haar uitschold. Zo stuurde hij haar een WhatsApp-bericht met de tekst: "You move with you France pussy to your boyfriend." En: "You can't even control a wienerdog that says alot about you." De man weigerde alle medewerking en wilde de borg niet terugbetalen. Hij eiste zelfs een boete van 50 euro per dag, omdat de vrouw een hond had, ondanks het feit dat de makelaar daar wel toestemming voor had gegeven.

Uiteindelijk verliet de vrouw op 28 januari 2023 de woning. Enige vorm van compensatie van de man blijft nog altijd uit en ook betaalt hij haar borg ondanks meerdere aanmaningen niet terug. 

Strenge regels
De rechtbank oordeelt dat de verhuurder de vrouw moet compenseren. Voor het opzeggen van een huurovereenkomst gelden strenge regels waarbij de huurder wordt beschermd. Normaal gesproken gelden deze strenge eisen niet als beide partijen instemmen. Maar door de zeer dwingende en agressieve toon van de man oordeelt de rechter dat van wederzijdse instemming geen sprake is: "Dat zij zich onveilig en gedwongen voelde de woning te verlaten, zoals zij zegt, is gelet op het voorgaande begrijpelijk."

De man moet nu het verschil in huur van de nieuwe woning van de oud-huurder betalen zolang de huurovereenkomst anders had geduurd. Dat komt in totaal neer op een bedrag van 675 euro. Ook moet hij haar ruim 7100 euro aan verhuisvergoeding betalen en ruim 2100 euro aan waarborgsom teruggeven.

Dode en zwaargewonde bij incident in woning in Diemen

In een appartement aan het Sint Janskruid in Diemen is vanmiddag iemand om het leven gekomen. Ook is er een zwaargewonde gevallen. De forensische opsporing van de politie en de recherche doen onderzoek. 

Rond 16:10u werden meerdere ambulances, brandweerwagens en een traumahelikopter opgeroepen vanwege een melding van een reanimatie. Het zwaargewonde slachtoffer is door de brandweer uit de woning gehaald en per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Een woordvoerder van de politie kan nog niets over de identiteit van de slachtoffers zeggen. Ook is het onduidelijk wat er is gebeurd. "We doen onderzoek naar de toedracht", zegt de woordvoerder. Inmiddels staan er ook twee containers van de politie in de straat.

De politie wil nog niet zeggen of er aanhoudingen zijn verricht. 

'Kombinierer' Riiber slaat dubbelslag in Oberstdorf, Noorse vrouwen domineren

De World Cup op de noordse combinatie kwam dit weekeinde in actie in Zuid-Duitsland en wel in Oberstdorf. Daar stonden voor de mannen en vrouwen twee wedstrijden op de planning: één in de Gundersen, het reguliere format, en één in het nieuwe compacte format, waar de verschillen na het schansspringen vast zitten aan de positie in plaats van het puntenverschil.

Gundersen, mannen
De Oostenrijker Thomas Rettenegger was bij het schansspringen dit keer eens de beste, hij sprong vier seconden voorsprong bij elkaar op de Noorse World Cup-leider Jarl Magnus Riiber. De Oostenrijkers stonden er bijzonder goed op, want de top-5 werd verder gevuld door Franz-Josef Rehrl (+0:26), Johannes Lamparter (+0:30) en Stefan Rettenegger (+0:35). Gevaar voor het langlaufen leek onder meer te komen van de Noor Espen Bjørnstad (+1:01), diens landgenoot Jørgen Gråbak (+1:24) en de Duitser Vinzenz Geiger (+1:35).

Op de langlaufski's kwam Riiber snel bij Thomas Rettenegger, die zich zo snel bij broer Stefan, Rehrl en Lamparter voegde. Rehrl moest er na een kleine zes kilometer af en ook Thomas Rettenegger had het heel zwaar, terwijl Stefan Rettenegger en Lamparter de jacht op Riiber openden. Bij het ingaan van de slotronde sloten ze zelfs aan, waardoor er hard gesprint werd om de overwinning. Riiber had zich knap herpakt en met een indrukwekkend eindschot pakte hij alsnog de winst, voor Lamparter en Rettenegger, wiens broer Thomas op ruime afstand als vierde over de meet bolde.

Compacte wedstrijd, mannen
Jarl Magnus Riiber won dit keer 'gewoon' het schansspringen, met maar liefst vijf Oostenrijkers achter zich: Johannes Lamparter, Thomas en Stefan Rettenegger, Franz-Josef Rehrl en Martin Fritz. Vanuit het achterveld leken een paar mannen kans te maken om dankzij de vaste verschillen in het compacte format flink naar voren te komen: de Fin Ilkka Herola (+0:54), de Duitser Johannes Rydzek (+0:56) en de Noor Jørgen Gråbak (+1:05) leken vooral gevaarlijk.

Lamparter ging bij het langlaufen helaas niet van start, doordat hij nog kampte met de naweeën van het trekken van een verstandskies, waardoor de winstkans van Riiber ineens een behoorlijk stuk groter werd. Riiber en Stefan Rettenegger vonden elkaar al snel, ruim twintig seconden achter hen vormde zich een grote groep die streed om plek drie. Na het laatste kleine klimmetje ging Riiber er vandoor en sprintte hij naar de overwinning, voor Rettenegger. De groep achter hen sprintte om de derde plek, die ging naar de Duitser Manuel Faisst, voor Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen.

Gundersen, vrouwen
Verrassend genoeg was niet Gyda Westvold Hansen de beste bij het schansspringen, maar landgenote Mari Leinan Lund, die zelfs 22 seconden langlaufvoorsprong bij elkaar sprong op Hansen. Op de derde plek volgde nog een Noorse: Ida Marie Hagen, de snelste langlaufster van het hele veld, mocht na 56 seconden vertrekken. Na exact een minuut kon de Japanse Haruka Kasai gaan langlaufen, acht seconden later gevolgd door Lisa Hirner uit Oostenrijk.

Hirner ging bij het langlaufen niet van start, terwijl Hagen kort na de helft van de wedstrijd aansloot bij Hansen en haar landgenote ook in rap tempo achter liet. Ze opende de jacht op Lund en leek dat gat ook nog even te gaan dichten, maar dat zat er toch niet meer in: Lund pakte haar allereerste World Cup-zege, voor Hagen en de totaal kapotgestreden Hansen - in 24 World Cup-starts was dit, op één niet-finish na, haar slechtste resultaat ooit.

Compacte wedstrijd, vrouwen
Het werd bij het schansspringen alvast weer een Noors feestje, waarbij Mari Leinan Lund opnieuw de beste was. Gyda Westvold Hansen was wederom goed voor plek twee, wat in de compacte wedstrijd zes seconden achterstand betekent voor het langlaufen. Ida Marie Hagen werd derde en mocht na twaalf seconden beginnen met langlaufen, waarmee zij de absolute topfavoriete was voor de overwinning - de rest leek zich vooral op te kunnen maken voor de strijd om plek vier.

Al langlaufend kwam Hagen rap bij Hansen en Lund, die ze in net zo rap tempo weer achter zich liet. Daarmee was het gelijk ook gedaan wat de strijd om de winst betreft, die ging met overmacht naar Hagen. Hansen liet Lund achter zich en pakte de tweede plek, terwijl Mari Lund genoeg voorsprong hield op een door haar zus Marte Leinan Lund aangevoerde groep om het podium te completeren.

Uitslag Feyenoord - NEC

Feyenoord heeft zondag punten verspeeld in de eerste Eredivisie-wedstrijd na de winterstop. Na een half uur stonden de Rotterdammers al met 2-0 voor, maar zag NEC terugkomen tot 2-2.

Na een goed kwartier kwam Feyenoord in de eigen Kuip op voorsprong dankzij Javairô Dilrosun en tien minuten later verdubbelde Santiago Giménez de score. Er leek weinig aan de hand voor de ploeg van Arne Slot, maar vlak voor rust zorgde Dirk Proper voor de aansluitingstreffer en vroeg in de tweede helft maakte Magnus Mattsson na een afstandsschot de gelijkmaker, waar Feyenoord-doelman Justin Bijlow niet helemaal vrijuit ging.

Feyenoord probeerde in de resterende tijd nog wel puntverlies te voorkomen en kreeg daarin ook verschillende mogelijkheden, maar NEC hield het op 2-2. Door het gelijkspel raakt PSV nog meer uit het zicht voor Feyenoord en is inmiddels het puntenverschil opgelopen tot twaalf punten.

Uitslag Vitesse - FC Utrecht

Vitesse en FC Utrecht hebben in hun eerste competitiewedstrijd van 2024 de punten gedeeld. In de Gelredome kwamen beide ploegen niet tot doelpunten.

FC Utrecht was in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg, alleen waren de aanvallers van de ploeg van Ron Jans niet scherp voor het doel. Daarnaast werden ook nog twee doelpunten van Utrecht afgekeurd vanwege buitenspel.

In de tweede helft was Vitesse het dichtst bij een doelpunt. Een inzet van van Kacper Kozlowski belandde op de lat. Aan de andere kant onderscheidde zich Eloy Room. De Vitesse-doelman redde knap een schot van Othman Boussaid.

Sprintkoning Lavreysen pakt ook EK-goud op keirin in kolkend Omnisport, brons Van de Wouw

In het Apeldoornse Omnisport is zondagmiddag het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. Er stonden nog een aantal mooie finales op het programma en het toernooi werd afgesloten door de wederom heerlijk gevulde hal - figuurlijk - in vuur en vlam te zetten.

Individuele achtervolging vrouwen
De finale ging tussen de Britse Josie Knight en Franziska Brausse uit Duitsland en dat werd een heerlijke strijd. Brausse startte sneller, zoals verwacht, maar in de slotkilometer kwam Knight serieus op gang en de achterstand van meer dan een seconde ging er precíes op tijd aan: honderd meter voor de finish lag ze nog achter, maar aan de finish van de drie kilometer won Knight met 0,003 seconden met 3:22,816 tegen 3:22,819. Haar landgenote Anna Morris pakte in 3:22,934 minuten het brons tegen de Italiaanse Federica Venturelli (3:27,475).

Puntenkoers mannen
Yanne Dorenbos had sterke benen, maar leek telkens net even op het verkeerde moment aan te gaan. Het leverde hem een zeer knap resultaat op, maar met plek vier greep hij wel net naast een verrassende medaille. Het goud ging naar de Deen Niklas Larsen, die alleen bedreigd werd door de zilveren Spanjaard Sebastian Mora Vedri - brons ging naar Oscar Nilsson-Julien uit Frankrijk.

Koppelkoers vrouwen
Marit Raaijmakers en Lisa van Belle reden namens Nederland best aardig mee, maar konden net niet mee in het echte geweld voor de medailles: vijfde. De titel ging naar Valentine Fortin en Marion Borras uit Frankrijk, na een mooie strijd tegen het Belgische duo Lotte Kopecky/Katrijn de Clercq. Elisa Balsamo en Vittoria Guazzini uit Italië gingen met het brons naar huis.

Keirin vrouwen
Hetty van de Wouw stond in de grote finale en zette zich neer in het wiel van de Britse Emma Finucane, waarmee ze in de slotfase naar voren reed. Mary Kouamé en Mathilde Gros uit Frankrijk reden de Belgische Nicky Degrendele wat klem, waardoor Van de Wouw knap het brons kon pakken. Het goud ging naar de Duitse Lea Friedrich, voor Finucane, terwijl Steffie van der Peet het moest doen met plek vijf in de B-finale.

Keirin mannen
Het Omnisport kende één koning en die sloot het toernooi op weergaloze wijze af: Harrie Lavreysen slingerde in de finale de turbo aan en knalde met een ongekende versnelling over de rest heen. Met afstand pakte hij het goud, voor de Pool Mateusz Rudyk en Stefano Moro uit Italië - Jeffrey Hoogland ging er in de halve finales uit en moest het doen met plek drie in de kleine finale.

Uitslag Go Ahead Eagles - Ajax

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles gewonnen. In een open wedstrijd wonnen de Amsterdammers met 2-3 en dat was mede te danken aan een sterk keepende Diant Ramaj.

Ajax kwam net iets voor het half uur op voorsprong dankzij Brian Brobbey. De spits van de Amsterdammers werkte van dichtbij af na een voorzet van Steven Bergwijn. Na het openingsdoelpunt was het vooral Go Ahead Eagles dat de kansen creëerde en vlak voor rust maakte Victor Edvardsen een prachtige gelijkmaker. Toch ging Ajax de rust in met een voorsprong nadat Benjamin Tahirović raak schoot uit een vrije trap van Steven Berghuis.

In de tweede helft was Kenneth Taylor dicht bij de 1-3, maar de inzet van de middenvelder eindigde op de paal en na een kwartier in de tweede helft kwam Go Ahead Eagles langszij via een doelpunt van Joris Kramer. Daarna kreeg Go Ahead Eagles ook goede kansen om op voorsprong te komen, het was Ajax-doelman Diant Ramaj die het op 2-2 hield. De Amsterdammers hadden het moeilijk in Deventer, maar na een sporadische goede aanval kwam Ajax toch weer op voorsprong dankzij rechtsback Devyne Rensch. Go Ahead Eagles moest weer op zoek naar de gelijkmaker en via een afstandsschot van invaller Sylla Sow nog dichtbij.

Skiër Feller slalomt naar winst in Wengen, Gut-Behrami wint super-G in Altenmarkt

In de World Cup alpineskiën stonden zondag weer twee wedstrijden op het programma. In het Zwitserse Wengen werd gestreden op de slalom door de mannen, terwijl de vrouwen in het Oostenrijkse Altenmarkt-Zauchensee hun week afsloten met een super-G.

Slalom mannen, Wengen
De Noren stonden bovenaan de tijdenlijsten na de eerste run: Atle Lie McGrath was de snelste, Henrik Kristoffersen volgde op 0,36 seconden. Op de derde plek stond de Oostenrijker Manuel Feller (+0,52), voor de Italianen Alex Vinatzer (+0,73) en Tommaso Sala (+0,81), met verder Adrian Pertl uit Oostenrijk (+0,98) en de Noor Timon Haugan (+1,00) die nog binnen één seconde van McGrath stonden.

In run twee verloor Haugan de nodige plekken, onder meer aan de Fransman Clement Noël, die met een mooie opmars bezig was. Pertl ging flink in de fout en was kansloos, Sala kwam ook niet in de buurt en landgenoot Vinatzer was na een grote fout ook gezien. Feller ging met 0,44 seconden dan naar de leiding, Kristoffersen nestelde zich op 0,21 seconden op plek twee. McGrath mocht het afmaken, maar dat lukte nét niet: hij werd op 0,10 seconden tweede en dus was de winst voor Feller.

Super-G vrouwen, Altenmarkt-Zauchensee
De Française Laura Gauché had geruime tijd de snelste tijd op haar naam staan, maar zij was als tweede naar beneden gekomen en dus kwamen er nog veel dames achteraan. Als negende was het de beurt aan Michelle Gisin en de Zwitserse was 0,05 seconden sneller. Gelijk daarna was de Noorse Ragnhild Mowinckel nog eens één honderdste van een seconde sneller, maar ook dat zou niet genoeg blijken.

Thuisfavoriete Cornelia Hütter maakte een ijzersterke indruk en ging 0,09 seconden sneller naar beneden dan Mowinckel, waarna de Zwitserse grootheid Lara Gut-Behrami aan de beurt was. Zij liet zien hoe het écht moest en ging met 0,25 seconden naar de leiding, wat uiteindelijk de winnende tijd zou blijken. Hütter's tweede plek bleef ook staan, hoewel landgenote Mirjam Puchner slechts één honderdste achter haar de derde plek pakte.

Goud, goud en goud voor aflossingsploegen Nederland op EK shorttrack

In het Poolse Gdansk is zondag het Europees kampioenschap shorttrack afgesloten. Dat gebeurde met de 1000 meters en daarna de finales op de aflossingen, wat flink wat Nederlands feest opleverde.

1000m vrouwen
Diede van Oorschot ging er met een straf uit in de kwartfinales, maar Selma Poutsma en Xandra Velzeboer schopten het tot de grote finale. Daarin was de Belgische Hanne Desmet oppermachtig: ze reed naar het goud, terwijl achter haar de hele race lang hevig werd geknokt. Uiteindelijk waren Poutsma en Velzeboer toch de sterksten in dat gevecht, zij pakten het zilver en brons, voor de hevig duwende Poolse Kamila Stormowska.

1000m mannen
Jens van 't Wout ging wegens een gekneusde enkel überhaupt niet van start, Teun Boer ging er in de halve finales uit met een straf. In de finale was het bijzonder spannend en ging de overwinning naar Pietro Sighel, waarmee de Italiaan als tweede man ooit - na Sjinkie Knegt in 2018 - alle drie individuele afstanden won op het EK. Niall Treacy pakte met zilver een zeldzame Britse medaille, voor de bronzen Belg Stijn Desmet.

Gemengde aflossing
Met Teun Boer, Kay Huisman, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer had Nederland op papier het sterkste team in de finale en dat maakte de ploeg waar, hoewel dat niet bepaald makkelijk ging: Pietro Sighel leek Italië in de slotronde het goud te bezorgen, maar hij gleed in de laatste ronde onderuit. Boer schaatste Nederland zo alsnog naar het goud, enkele duizendsten van een seconde voor de Poolse ploeg met Nikola Mazur, Michal Niewinski, Diane Sellier en Kamila Stormowska. Brons was voor België met Tineke Den Dulk, Adriaan Dewagtere en broer en zus Hanne en Stijn Desmet.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Diede van Oorschot en Xandra Velzeboer waren de topfavorieten voor het goud en dat was niet onterecht: alleen Italië bleef in de buurt, maar Chiara Betti, Elisa Confortola, Gloria Ioriatti en Arianna Sighel konden Nederland niet van het goud houden. Achter Italië was het brons voor Berenice Comby, Gwendoline Daudet, Aurelie Leveque en Cloe Ollivier uit Frankrijk, nadat Polen al vroeg onderuit was gegaan.

Aflossing mannen
De laatste race van het toernooi werd wéér een Nederlands feestje: Teun Boer, Itzhak de Laat, Friso Emons en Kay Huisman domineerden het grootste deel van de race, hoewel De Laat er in de laatste ronde nog bijna in slaagde een enorme voorsprong weg te geven. Dat gebeurde nét niet en Nederland pakte het goud, voor het België van Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Ward Petre en Warre van Damme. Brons was voor de Poolse thuisploeg met Lukasz Kuczynski, Michal Niewinski, Felix Pigeon en Diane Sellier.

Uitslag FC Volendam - Almere City FC

Almere City heeft in de Eredivisie een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie. Er werd met 0-1 gewonnen bij FC Volendam.

Bij Volendam zat Regilio Simons voor het eerst op de bank als trainer en hij zag dat zijn ploeg het vanaf het begin lastig had. Robinet scoorde al vroeg in de wedstrijd na een voorzet van Cathline en in de rest van de eerste helft had Almere City vooral via Hansen kansen om de voorsprong te vergroten, maar deze werden niet benut.

In de tweede helft probeerde Volendam wel om zich weer terug te knokken maar het werd geen moment gevaarlijk, waardoor Almere er met de zege in de Markermeerderby vandoor ging.

FC Volendam

0 - 1

Almere City FC

     12' Robinet
 
 Gele kaart: Cox, (FC Volendam), Floranus, (Almere City FC)
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 6.738
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Backhaus
Mbuyamba
Benamar
Mirani (Kuol/80)
Buur (Plat/63)
De Haan
Twigt
Booth (Le Roux/63)
Cox
Ould-Chikh
Mühren (Zeefuik/63)
  Bakker
Jacobs
v.Bruggen
Barbet
Floranus
Koopmeiners
Robinet
Resink
Cathline
v.La Parra (Kitala/90 1)
Hansen (v.Duiven/72)

Wehrlein wint weinig enerverende openingsrace Formule E-seizoen

Op het circuit van Mexico-Stad is zaterdagavond alweer het tiende seizoen van de Formule E van start gegaan. Het nieuwe seizoen ging helaas niet van start met de meest zinderende race ooit, maar dat mocht natuurlijk niet voor iedereen de pret drukken op het weer erg lekker gevulde Autodromo Hermanos Rodriguez.

De eerste poleposition van het jaar was voor Porsche-coureur Pascal Wehrlein, die Sebastian Buemi van Envision naast zich had. Op rij twee stonden de Maserati van Maximilian Günther en Nick Cassidy's Jaguar, met diens teamgenoot Mitch Evans en McLaren-coureur Jake Hughes op rij drie. Robin Frijns van Envision stond op plek zeven, naast Penske-rijder Stoffel Vandoorne en voor Sacha Fenstraz in zijn Nissan en Jean-Eric Vergne in de tweede Penske. De naar Mahindra overgestapte Nyck de Vries moest het doen met de 22e en laatste plek op de grid.

De race begon zonder al te veel positieveranderingen voorin: Wehrlein behield de leiding en Buemi, Günther, Cassidy, Evans en Hughes sloten aan - Frijns zakte flink wat plekken terug in de openingsfase. Na een kleine tien ronden had Buemi de leiding overgenomen middels de Attack Mode-perikelen, terwijl het voor Frijns fout ging: in het stadion schoof hij de muur in, waardoor de safety car het circuit moest betreden.

Na de herstart was het alsnog niet een geweldig enerverende race: Wehrlein pakte de leiding weer terug van Buemi, geholpen door Attack Mode, en daarmee was de strijd om de overwinning eigenlijk wel gestreden. Wehrlein pakte de zege, Buemi finishte als tweede en Cassidy, die Günther te grazen had genomen, completeerde het podium - De Vries finishte als vijftiende.

Winst voor De Jong bij grandslamdebuut, Van de Zandschulp verliest van Sinner

Jesper de Jong heeft zijn debuut op een grandslamtoernooi zondag opgeluisterd met een zege. Tegen de Argentijn Pedro Cachín won de 23-jarige Nederlander in vier sets: 4-6, 6-2, 6-3 en 6-4. In de tweede ronde speelt De Jong tegen Jannik Sinner, die eenvoudig wist te winnen van Botic van de Zandschulp.

Jesper de Jong had zich via de kwalificaties knap gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi van de Australian Open en daarin moest hij het opnemen tegen Pedro Cachín. De eerste set tussen de Nederlander en de Argentijn ging gelijk op, waarna De Jong in de negende game zijn opslag inleverde. Cachín serveerde de set vervolgens uit.

In de tweede set waren ook de eerste kansen voor de Argentijnse nummer 72 van de wereld. De Jong, ruim zeventig plaatsen lager op de wereldranglijst, wist na een lange servicegame zijn service te behouden en kwam steeds beter in zijn spel, terwijl Cachín steeds meer fouten ging maken. De Jong brak vervolgens ook vrij snel de service en won de tweede set eenvoudig met 6-2.

Ook in de derde en vierde set was De Jong duidelijk beter dan zijn Argentijnse tegenstander en won vrij gemakkelijk de wedstrijd. In de tweede ronde speelt De Jong tegen Jannik Sinner, die eenvoudig won van Botic van de Zandschulp.

Van de Zandschulp liep tegen Sinner al direct achter de feiten aan. Hij verloor direct zijn servicegame en kon dat niet meer herstellen. Ook in de tweede set was een break voldoende, ditmaal in de elfde game. In de derde set kreeg Van de Zandschulp wat kansjes en kwam een break voor, maar dat herstelde Sinner al snel. De Italiaanse nummer vier van de wereld won vervolgens vier games op rij en en zou in straight sets winnen van de Nederlander.

FOK! Wat een weer: winterse neerslag

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In de Limburgse heuvels kan er vanochtend af en toe (natte) sneeuw vallen, met daardoor plaatselijk kans op gladheid. Mogelijk dat er lokaal 1-2 cm kan vallen. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Elders valt de neerslag (vooralsnog) als regen en wordt er geen gladheid verwacht.

Later vanavond en in de nacht naar maandag is er m.u.v. het westen kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en door winterse neerslag (korrelhagel of natte sneeuw). Verder landinwaarts kan zich mogelijk een tijdelijk sneeuwdekje van enkele centimeters vormen. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Vanaf maandag aan het einde van de middag breidt deze gladheid zich ook uit over de westelijke provincies.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het in de zuidelijke helft overwegend bewolkt en regent het af en toe. In Limburg kan er ook (natte) sneeuw vallen. In de noordelijke helft vallen enkele buien maar schijnt ook de zon af en toe. Vooral in het noorden en in Limburg is plaatselijke gladheid mogelijk. De wind komt uit het westen, in het zuiden uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Vanmiddag is het in het noorden en midden wisselend bewolkt met enkele buien. In het zuiden is het bewolkt met af en toe regen en in Limburg mogelijk ook natte sneeuw. De middagtemperatuur ligt tussen 2°C in Zuid-Limburg en 7°C aan de kust. De wind komt uit het westen, in het zuiden uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het wisselend bewolkt met enkele buien, later plaatselijk ook met hagel of natte sneeuw. De kans op gladheid neemt landinwaarts in de loop van de avond toe. De wind komt uit het westen en is matig, aan de kust krachtig windkracht 6, in het noordelijk kustgebied later hard, windkracht 7.

Komende nacht zijn er enkele buien, soms met sneeuw of hagel. Verder landinwaarts kan de sneeuw blijven liggen en wordt het glad. De minimumtemperatuur ligt aan de kust enkele graden boven nul, verder landinwaarts rond het vriespunt. De noordwestenwind is matig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In het Waddengebied is er kans op zware windstoten tot 80 km/uur.

Tot morgen!

                   

 Een natte sneeuw weerbeeld in Purmerend, wat vandaag ook zomaar kan. (Foto: Pukeko)
Een natte sneeuw weerbeeld in Purmerend, wat vandaag ook zomaar kan. (Archieffoto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Nederlandse She-hulk: 'heb grotere biceps dan Arnold Schwarzenegger'

Jackie Korrn, een 'fitgirl' uit het Noord-Hollandse Schagen, heeft haar leven gewijd aan fitness en streeft ernaar ooit op het WWE-podium te staan. Ze heeft zichzelf tot de echte She-hulk uitgeroepen en beweert dat haar biceps in omvang groter zijn dan die van Arnold Schwarzenegger.

"Ik train twee tot drie uur per dag, met veel gewichten", aldus Jackie. "Ik ben daarmee begonnen en blijf spieren kweken." Nadat ze online viraal ging nadat ze haar 25-inch ‘curvy girl-spieren’ had laten zien, heeft Jackie een hele reeks aanbiedingen gekregen, waaronder deelname aan worstelshows – en ze hoopt het op een dag naar een hoger niveau te tillen. "Ze hadden Hulk Hogan, nu krijgen ze 'She Hulk'!", voegde Jackie eraan toe. "Dus, WWE, bel me!"

Arnhemse demonstratie tegen Koran-verbranding liep uit op geweld

In Arnhem is een actie van Pegida-voorman Edwin Wagensveld uit de hand gelopen. Tegendemonstranten wilden voorkomen dat Wagensveld op het Jansplein een koran zou verbranden en zochten daarbij de confrontatie op. De Koran-verbranding werd verhinderd en Wagensveld werd, voor zijn eigen veiligheid, door de politie weggevoerd.

De politie heeft zaterdagmiddag drie verdachten aangehouden bij de actie van Wagensveld. Zij voldeden niet aan een bevel of vordering door de politie. De demonstratie in Arnhem was aangevraagd door Pegida, waarna er een tegendemonstratie werd georganiseerd.

Op videobeelden is te zien hoe Wagensveld een koran in brand probeert te steken terwijl de politie en de ME tegendemonstranten op afstand houden. Een tegendemonstrant breekt door de muur van agenten, rent op de Pegida-voorman af en geeft hem een trap. 

Er was zoveel dreiging dat het niet meer mogelijk was om de demonstratie veilig te laten verlopen. De politie heeft meerdere keren geprobeerd om met de Mobiele Eenheid een plek te creëren voor de demonstratie, maar dat lukte niet. Toen Wagensveld van Pegida werd aangevallen, is de demonstratie vroegtijdig beëindigd. Drie politieagenten zijn lichtgewond geraakt. De politie start een onderzoek naar relschoppers die geweld gebruikten.

De aangekondigde demonstratie viel binnen de kaders van wet en regelgeving en kon daarom doorgang vinden. Er kwam een tegendemonstratie, die protesteerden tegen de verbranding van een Koran, waarna er door gemeente en politie veelvuldig gepoogd is de tegendemonstratie te verwijzen naar een andere locatie.

Hierop werd geen gehoor gegeven waardoor de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd heeft met oog op de handhaving van de openbare orde. Er waren ook relschoppers die bereid waren om geweld te gebruiken om de demonstratie te voorkomen. De politie schaalde daarom snel op met onder andere ME om de veiligheid van de demonstranten te waarborgen. Meerdere keren moest de demonstratie onderbroken worden omdat er geweld dreigde, waarbij de politie Wagensveld van Pegida in veiligheid moest brengen. Uiteindelijk moest de demonstratie afgebroken worden.

Wagensveld is een bekende van de Politie, hij is de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida. In november 2023 werd hij veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het beledigen van moslims. Bij een actie bij de Tweede Kamer verscheurde hij een koran en had hij moslims met nazi's vergeleken.

'Geweld onacceptabel'
In een democratie hebben mensen het recht om te demonstreren. Dat is een groot goed. Het verbranden van een heilig boek, in dit geval de Koran, is in Nederland niet verboden. Het is uiteraard heel begrijpelijk dat zo’n actie veel in mensen losmaakt, maar het is onacceptabel om dan geweld te gebruiken. Er zijn vandaag diverse personen gewond geraakt en het recht op demonstratie is niet tot uitvoering kunnen komen. Dat betreur ik ten zeerste, aldus burgemeester Marcouch.

Britse sterfte van zwangere vrouwen op hoogste niveau sinds 2005

In Groot-Brittannië is het aantal vrouwen dat sterft tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling gestegen naar het hoogste niveau in bijna twintig jaar, zo blijkt uit een onderzoek.

Zwarte vrouwen en vrouwen uit achterstandswijken worden nog steeds het zwaarst getroffen. Dit blijkt uit onderzoek van het MBRRACE-UK-programma, dat moedersterfte, miskramen en kindersterfte en hun oorzaken onderzoekt.

In de periode 2020 tot 2022 werden 13,41 sterfgevallen geteld per 100.000 zwangerschappen. Als men corona-infecties, die de tweede meest voorkomende doodsoorzaak waren, buiten beschouwing laat, komt het cijfer uit op 11,54. Dat zijn 8,79 sterfgevallen per 100.000 zwangerschappen meer dan in de jaren 2017 tot en met 2019 en de hoogste waarde sinds de periode 2003 tot en met 2005.

De belangrijkste doodsoorzaak tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling bleek trombose en trombo-embolie als gevolg van bloedstolsels. Hartziekten en een over het algemeen slechte gezondheid waren ook veelvoorkomende oorzaken.

Hogere sterfte onder zwarte vrouwen
Zwarte vrouwen hadden drie keer zoveel kans om tijdens de zwangerschap of kort daarna te overlijden dan blanke vrouwen. Vrouwen van Aziatische afkomst en vrouwen uit achtergestelde gebieden liepen twee keer zoveel risico als blanke vrouwen uit minder arme buurten.

Het feit dat aanzienlijk meer zwarte vrouwen getroffen worden dan blanke vrouwen wordt in Groot-Brittannië al enige tijd als een probleem besproken. Op een specialistenconferentie waar de BBC in 2019 over berichtte , werden naast sociale achterstanden ook vooroordelen als oorzaak genoemd. Prenatale zorg wordt daardoor onvoldoende ingezet, ook omdat vrouwen soms het gevoel hebben niet serieus genomen te worden. Zwarte moeders meldden dat ze bij de NHS te maken kregen met raciale vooroordelen.

NHS geeft toe dat er actie nodig is
MBRRACE-UK-expert Knight riep op tot consequenties. Een woordvoerder van de National Health Service (NHS) gaf toe dat “verdere maatregelen” noodzakelijk waren. De investeringen van NHS England in medische zorg voor zwangere vrouwen en begeleidende maatregelen zijn daarom verhoogd naar 186 miljoen pond (216 miljoen euro) per jaar.

De NHS staat vanwege deze kwestie onder grote druk na een reeks schandalen. In 2022 werd een onderzoeksrapport gepubliceerd waaruit bleek dat 201 baby's en negen moeders in twintig jaar tijd stierven als gevolg van misstanden in twee klinieken in het westen van Engeland.

Moedersterfte is een mondiaal probleem
Volgens een VN-rapport dat bijna een jaar geleden werd gepubliceerd, stierven in 2020 wereldwijd elke twee minuten vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling. Er zijn duidelijke verschillen tussen landen in het mondiale zuiden en het mondiale noorden. In de Democratische Republiek Congo bedroeg het cijfer 547 sterfgevallen per 100.000 levendgeborenen.

Duizenden demonstreren voor het aftreden van Netanyahu

In Tel Aviv namen enkele duizenden mensen zaterdagavond deel aan een demonstratie waarin het aftreden van de Israëlische premier Netanyahu werd geëist.

De bijeenkomst vond plaats aan de vooravond van de honderdste dag van de bloederige aanval van Hamas waarbij ongeveer 240 mensen werden ontvoerd en overgebracht naar de Gazastrook. Sprekers beschuldigden de regering van Netanyahu ervan niet genoeg te doen om de gijzelaars naar huis te brengen. Ruim honderd mensen worden nog steeds gevangen gehouden door de militante islamistische Hamas.

Netanyahu is bekritiseerd sinds de Hamas-aanval. Velen beschuldigen hem ervan dat hij de veiligheidstroepen niet voldoende heeft voorbereid op een dergelijke aanval. Een door zijn deels rechts-extremistische regering geplande hervorming van het rechtsstelsel had in Israël al maanden tot massale protesten geleid. De hervorming mislukte begin dit jaar als gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.