Britten en Amerikanen bombarderen Houthi's in Jemen, met hulp van Nederland

De VS en Groot-Brittannië hebben de Houthi-militie in Jemen aangevallen. Dit werd meegedeeld door de Amerikaanse president Biden en de Britse premier Sunak. Biden zei in Washington dat dit een directe reactie was op de Houthi-aanvallen op de internationale scheepvaart in de Rode Zee.

De militaire actie werd gesteund door Australië, Bahrein, Canada en Nederland. Sunak zei in Londen dat Groot-Brittannië altijd zal opkomen voor de vrijheid van handelsroutes.

Demissionair premier Mark Rutte heeft zijn steun voor de aanval uitgesproken, de Houthi's beloven wraak  en Saoedi-Arabië vreest escalatie in het Midden-Oosten. 

De luchtaanvallen zijnnaar verluidt uitgevoerd door vliegtuigen, schepen en onderzeeërs. De Houthi’s, een door Iran gesteunde sjiitische groepering, controleren delen van Jemen. Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog hebben ze herhaaldelijk schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden aangevallen om de Palestijnse Hamas te steunen. De Houthi’s vallen Israël ook vanuit Jemen aan met drones en raketten.

De aanvallen op de belangrijkste scheepvaartroute tussen Europa en Azië hebben gevolgen voor het goederenverkeer via het Suezkanaal. Grote rederijen mijden de route nu.