Baansprinters met overmacht naar EK-goud in Apeldoorn, brons voor vrouwenploeg

In het Omnisport in Apeldoorn is woensdag het Europees kampioenschap baanwielrennen begonnen. Zoals gebruikelijk gebeurde dat met de teamonderdelen, waarbij op de teamsprints de medailles ook al vergeven werden, en dat leverde dan weer Nederlands succes op.

Teamsprint vrouwen
Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet streden om het brons tegen Marlena Karwacka, Urszula Los en Nikola Sibiak uit Polen en dat ging goed: in 46,754 seconden pakte het trio de eerste Nederlandse medaille van het EK. Goud ging naar Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze uit Duitsland, die in 45,899 seconden in de finale afrekenden met het Britse trio Sophie Capewell, Emma Finucane en Katy Marchant (46,151).

Teamsprint mannen
Uiteraard stond Nederland in de finale en daarin stond er, zoals verwacht, geen maat op Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg: het supertrio rekende in 41,958 seconden ruimschoots af met Florian Grengbo, Rayan Helal en Sebastien Vigier uit Frankrijk (42,718). Het brons ging in 43,177 seconden verrassend naar Polen, dat met Daniel Rochna, Mateusz Rudyk en Rafal Sarnecki afrekende met de Britten Jack Carlin, Alistair Fielding en Hamisch Turnbull (43,205).

Afvalkoers mannen
Philip Heijnen ging er namens Nederland net even te vroeg uit om zich echt in de strijd om de medailles gemengd te hebben, hij werd zevende, terwijl de Belg Jules Hesters na een val knap vol kon houden voor het brons. De strijd om het goud ging tussen Tobias Hansen uit Denemarken en de Brit William Tidball en het was de Deen die met een machtige sprint de titel pakte.