Skiester Shiffrin domineert met dubbele zege in Lienz

De beste alpineskiesters ter wereld op de technische onderdelen kwamen de afgelopen dagen in actie in Lienz. Op de Oostenrijkse sneeuw, gelegen tussen de helaas nog treurig groen ogende weides, werden een reuzenslalom en een slalom afgewerkt door de vrouwen.

Reuzenslalom
In de eerste run waren de verschillen gelijk fors: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin was weer eens de snelste, Sara Hector uit Zweden was met 0,63 seconden de enige die binnen één seconde wist te blijven. Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen volgde op 1,03 seconden en de rest van het veld werd aangevoerd door de Zwitserse Lara Gut-Behrami (+1,49), Alice Robinson uit Nieuw-Zeeland en de Italiaanse Federica Brignone (beiden +1,63).

Brignone verdedigde haar positie in de tweede run, Robinson zakte met 1,11 seconden achterstand een handvol posities terug. Met 0,83 seconden verloor Gut-Behrami vervolgens ook een paar plekken, Mowinckel zakte met 1,55 seconden zelfs meer dan tien plekken terug. Hector deed een serieuze aanval op Brignone's tijd, maar kwam 0,07 seconden tekort, waarna het aan Shiffrin was. De Amerikaanse leverde weliswaar tijd in, ze hield genoeg over en won met 0,38 seconden voorsprong op Brignone, met Hector op plek drie. De voor Tsjechië uitkomende voormalig Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde als 27e.

Slalom
Niet geheel verrassend was Shiffrin in de eerste run oppermachtig: niemand bleef binnen één seconde, haar Amerikaanse landgenote Paula Moltzan was op 1,14 seconden verrassend de 'best of the rest'. Anna Swenn Larsson uit Zweden stond op 1,32 seconden, voor de Zwitserse Michelle Gisin (+1,39) en Lena Dürr uit Duitsland (+1,66), die daarmee op plek vijf ook al de laatste was die binnen twee tellen van Shiffrin stond. De Nederlandse Kiara Derks sloot de eerste run als 53e af en plaatste zich niet voor run twee.

Met fors verschil behield Dürr in de tweede run in elk geval haar positie, Gisin kwam vervolgens 0,11 seconden achter de Duitse terecht. Swenn Larsson kwam 0,60 seconden tekort en kwam op plek drie terecht, waarna Moltzan aan het eind van de piste onderuit schoof. Shiffrin mocht het opnieuw afmaken en deed dat met verve: ze won met maar liefst 2,34 seconden voorsprong, met Dürr en Gisin naast haar op het podium.