China: 'De betrekkingen met de VS zijn cruciaal voor het lot van de mensheid'

Het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping heeft de relatie met de VS omschreven als de belangrijkste bilaterale relatie ter wereld.

Hoe de twee landen met elkaar overweg kunnen blijven gaan in een wereld vol veranderingen en onrust zal de toekomst en het lot van de mensheid bepalen, zei Xi in Peking. Hij maakte de opmerkingen aan de zijlijn van een ontmoeting met Schumer, leider van de meerderheid van de Democratische Senaat. Er zijn duizend redenen om de betrekkingen tussen Peking en Washington te verbeteren, maar geen enkele reden om ze te ruïneren, voegde de Chinese leider eraan toe.

Schumer zei dat beide landen de 21e eeuw op een verantwoorde en respectvolle manier vorm moeten geven. De Amerikaanse Democraat leidt een tweeledige delegatie van senatoren die gesprekken op hoog niveau voert in Shanghai en Peking.

De relatie tussen China en de VS is al lange tijd gespannen als gevolg van politieke en economische conflicten. Onlangs hebben beide partijen echter opnieuw geprobeerd de werkrelaties te verbeteren.