De Nederlandse frietbakkers Franky en Coen in Oekraïne #2

Coen van Oosten is een snackbarhouder met een snackbar in Waspik en Franky van Hintum is een snackbarhouder met een snackbar in Eindhoven. Franky en Coen zijn al meer dan vijfentwintig jaar bevriend. Toen de oorlog in Oekraïne begon vond Franky dat hij iets moest doen voor de Oekraïnse vluchtelingen. Toen Franky dit aan Coen vertelde zei Coen meteen: Ik doe mee.

Het tweetal wordt door veel Nederlandse en Internationale media gevolgd en doet sinds april ook verslag van hun reizen door Oekraïne op FOK! forum in Oorlog en Defensie.

Sinds juni is er weer veel gebeurd met onze favoriete frietbakkers.

Deze week, 7 oktober, gaan Franky en Coen voor de 14e keer richting het front. Ze zijn absoluut niet bang, maar wel gespannen voor wat komen gaat!

"Een Duitse journalist vroeg ons deze week of we bang zijn. Voor het eerst hebben we niet volmondig "nee" geantwoord. Het is (en zo ervaren we beiden) de eerste keer dat we toch behoorlijk nerveus zijn. De laatste tijd is er intensief gebombardeerd door de Russen, vooral op de plaatsen waar wij naartoe gaan. Dit zorgt natuurlijk voor extra spanning tijdens onze langste reis tot nu toe" aldus Franky en Coen.

Waar gaan ze deze keer naartoe?
Ze zullen tal van locaties dichtbij het front bezoeken, maar starten deze reis in het westen, waar ze een dag friet zullen bakken voor gewonde frontmilitairen. Sommige militairen kunnen zelf naar buiten komen om bij de frietkar te eten, maar een groot deel van hen is niet meer mobiel, dus zal het eten aan hun bed worden gebracht. Dat is totaal geen moeite, de frietbakkers beschouwen het als een eer om voor deze mensen te mogen koken.

Mykolayiv:
Ze gaan onder andere naar Mykolayiv. Daar zijn ze eerder geweest en hebben toen dagelijks zo'n 1600 porties gebakken. Deze stad heeft de afgelopen weken onder vuur gelegen, maar toch willen ze hier twee dagen gaan bakken.

Odessa:
Deze havenstad is nog niet eerder door hen bezocht, maar de inmiddels populaire frietbakkers zijn uitgenodigd om hier te gaan bakken. De inwoners leven in angst omdat de haven en het centrum van de stad bijna dagelijks onder vuur liggen.

Kherson:
Ligt direct aan het front en binnen het bereik van artillerie is, wat betekent dat ze hier opnieuw met kogelwerende vesten aan zullen gaan bakken. De vorige keer bakten ze op 1,8 km afstand van de rivier, en aan de andere kant van de rivier bevinden zich de Russen. Dit is misschien wel de gevaarlijkste locatie van allemaal. Ook deze stad wordt dagelijks getroffen door Russische aanvallen.

Pokrovs'ke:
Dit stadje ligt in de provincie Zaparozhye, dichtbij het front. Hier zijn ze nog niet eerder geweest, maar hier zullen ze gaan bakken voor de resterende bevolking (wat er nog van over is), militairen en vluchtelingen.

Zaparozhye stad:
Hier is de spanning om te snijden, want het ligt dicht bij het front, zodat de luchtalarmen meestal al te laat zijn als de eerste raketten/ drones aankomen. Bovendien bevindt de grootste kerncentrale in deze regio zich hier, in handen van de Russen, en deze schijnen de centrale te hebben bepakt met explosieven.

Kramatorsk:
Is bekend terrein, want hier hebben ze een heftige raketinslag ternauwernood overleefd. Deze stad ligt slechts op 1 minuut (de snelheid van een raket) van de dichtstbijzijnde Russische lanceerlocaties, wat betekent dat eerst de inslag plaatsvindt en dan pas het luchtalarm afgaat. Hier keren  de frietbakkers terug naar de plaats waar het op 27 juni gebeurde. Ook zullen we hier friet bakken voor inwoners en vluchtelingen.


Avdiïvka:
Dit is de plaats waar vrienden wonen van Franky en Coen, die een beperking hebben en niet kunnen horen of spreken. In deze stad is geen enkel gebouw onbeschadigd gebleven door de oorlog. De meeste gebouwen zijn volledig vernietigd. Toch willen hun vrienden Andrei en Tanja absoluut niet vertrekken uit deze stad omdat ze achtergebleven dieren blijven verzorgen. De frietbakkers nemen een flinke voorraad dierenvoer voor hen mee.

Ook zullen de frontsteden Lyman, Sloviansk en Kharkiv worden bezocht.

Extra's:
Onder voorbehoud zullen Coen en Franky een dag gaan meehelpen met  het ruimen van mijnen  in de Donbas, daarnaast wordt er uiteraard friet gebakken voor een reddingsorganisatie en een aantal malen voor voor Oekraïense militairen. Uiteraard kunnen ze hier nog niets over meedelen.

De goede daden van Franky en Coen gaan verder dan friet bakken om de Oekraïners een hart onder de riem te steken. Ze gaan ook op andere manieren oorlogsslachtoffers helpen. In het verleden is er individueel leed geprobeerd te verzachten. Tijdens deze reis zullen ze dit opnieuw doen. Eerder werd dit zelden gefilmd en sowieso nooit op sociale media gedeeld. Daar komt verandering in, de gemaakte video's zullen worden gedeeld.

Meer over de reizen van Franky en Coen naar Oekraïne:
Bezoek de website
Aanmelden voor nieuwsbrief 
Steun onze acties, en doneer 
Volg ze op Twitter

Mooi werk in Oekraine van Frankie en Coen (Foto : Frankie en Coen)
Mooi werk in Oekraïne van Frankie en Coen (Foto : Frankie en Coen)