Rusland rouwt om Prigozhin, Kremlin ontkent betrokkenheid

Rusland heeft elke betrokkenheid ontkend bij de vliegtuigcrash waarbij Wagner-baas Prigozhin om het leven zou zijn gekomen. De beschuldigingen zijn een leugen, zei Kremlin-woordvoerder Peskov in Moskou. Het incident moet worden afgehandeld op basis van de feiten. 

Russische aanhangers van Yevgeny Prigozhin verzamelden zich buiten het Wagner-hoofdkwartier in Sint-Petersburg om hun respect te betuigen aan de baas van de huurlingengroep. De rouwenden uitten een familiale genegenheid voor Prigozhin, en noemden hem een held.

Sommige Russen speculeren dat Prigozhin nog gewoon in leven is, ook al meldde de Wagner groep de dood van hun financier en hebben diverse Wagner-groepen gezworen wraak te zullen nemen op Moskou.

Er is geen officiële bevestiging van de dood van Progozhin omdat de lichamen nog niet zijn geïdentificeerd.

Brokstukken vliegtuig geborgen
Vandaag, twee dagen na het vliegtuigongeluk, zijn de brokstukken van het vliegtuig afgevoerd voor onderzoek. Dit werd gemeld door het staatspersbureau Ria vanaf de plaats van het ongeval in de regio Tver. Op een video van het bureau was te zien hoe een groot wrakstuk op een afgedekte vrachtwagen werd weggereden. De onderdelen zouden naar een reparatiewerkplaats voor legervoertuigen worden gebracht, meldde de aan het Kremlin gelieerde krant Izvestia. Op het Telegram-kanaal van de Russische militaire blogger Rybar was op een video te zien hoe een vleugel van het zakenvliegtuig uit een dicht bos werd getrokken. Ook is de black-box uit het toestel meegenomen voor onderzoek.

Het Britse ministerie van Defensie benadrukte dat er nog steeds geen definitief bewijs is dat Prigozhin zich aan boord van het neergestorte vliegtuig bevond, vooral omdat hij altijd buitengewone veiligheidsmaatregelen neemt. Maar de dood van Prigozhin zou het privéleger van Wagner diepgaand destabiliseren, zei Londen. 

Russische huurlingen moeten voortaan trouw zweren aan de staat
In Moskou ondertekende Poetin een decreet waardoor leden van Russische paramilitaire organisaties zoals de huurlingengroep Wagner in de toekomst een eed van trouw aan de Russische staat moeten afleggen. Volgens het decreet dat op de website van het presidentiële bureau is gepubliceerd, moeten alle ‘vrijwillige strijders’ en leden van particuliere militaire organisaties – net als gewone soldaten – trouw en loyaliteit aan Rusland zweren en ook beloven ‘de bevelen van commandanten en superieuren strikt op te volgen’. Het doel van de maatregel is “om de intellectuele en morele basis te leggen voor de verdediging van de Russische Federatie”, aldus het rapport.

Loekasjenko heeft prigozhin gewaarschuwd
Volgens de Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko is het onwaarschijnlijk dat de Russische president Vladimir Poetin achter de vermeende dood van huurlingenleider Jevgeni Prigozjin bij een vliegtuigongeluk in Rusland zit. “Ik ken Poetin”, citeerde staatspersbureau Belta de Wit-Russische heerser. "Hij is een weloverwogen man, heel kalm. Ik kan me dus niet voorstellen dat het Poetin was die verantwoordelijk was." De vliegtuigcrash waarbij Prigozjin om het leven zou zijn gekomen, was "te grof en onprofessioneel werk" waar Poetin niet achter zou kunnen staan, zei Loekasjenko. 

Loekasjenko zegt dat hij de Russische huurlingchef Yevgeny Prigozhin eerder heeft gewaarschuwd dat zijn leven in gevaar was. Prigozhin negeerde de waarschuwingen echter tot tweemaal toe, aldus het staatspersbureau Belta. De eerste keer was in juni tijdens de mars van de Wagner-huurlingen naar Moskou. "Verdomme, ik ga dood," antwoordde Prigozhin. De tweede keer zei hij tegen Dmitri Utkin, medeoprichter van Prigozhin en Wagner: "Jongens, pas op." Het Belta-rapport vermeldde niet precies wanneer dit gebeurde.

Litouwen: Wagner-groep is duidelijk 'in beweging'
Na de vermeende dood van Prigozhin houdt Litouwen de activiteiten van de Wagner-groep in buurland Wit-Rusland nauwlettend in de gaten. “We kunnen al veranderingen zien, we kunnen een splitsing zien, we kunnen de pogingen zien om Wit-Rusland te verlaten en naar Rusland te gaan. Er gebeurt van alles”, zei minister van Defensie Arvydas Anusauskas. 

Op de vraag wat er van de Wagner-groep zou overblijven na de vermeende dood van hun baas, antwoordde Anusauskas ontwijkend. "Het enige dat ik kan zeggen is dat elke Prigozhin zal worden vervangen door een nieuwe Prigozhin", zei hij. Zijn plaats zou gemakkelijk kunnen worden ingenomen door andere mensen die banden hebben met het Russische ministerie van Defensie.