Van der Poel valt uit na drie minuten WK, Pidcock wereldkampioen mountainbiken

In Schotland is het wereldkampioenschap mountainbiken zaterdag afgesloten, we kijken nog kort even terug naar de laatste wedstrijd: de cross-country bij de mannen, waarbij de ogen onder meer gericht waren op Mathieu van der Poel. De Nederlander kon als eerste man ooit gelijktijdig wereldkampioen veldrijden, wegwielrennen én mountainbiken worden.

De droom voor Van der Poel was tamelijk snel klaar: aan het einde van de startronde, na nog geen drie minuten koers, gleed zijn voorwiel weg en kwam hij op zijn knie terecht. Het duurde even voor hij opstond en toen hij dat deed was al duidelijk dat het klaar was: hij stapte niet meer op en gaf er de brui aan, de koers was binnen drie minuten klaar voor hem.

Voorin meldde de halverwege het veld gestartte Thomas Pidcock al vrij snel en de Britse olympisch kampioen ging er vandoor met tienvoudig wereldkampioen Nino Schurter uit Zwitserland en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly. Die moest richting de slotfase van de wedstrijd passen, dus ging het tussen Pidcock en Schurter. Ook de Zwitserse veteraan kon het hoge tempo echter niet meer aan en haakte af bij de olympisch kampioen.

Pidcock soleerde vervolgens op indrukwekkende wijze naar de wereldtitel, Schurter werd nog bijgehaald door de Nieuw-Zeelander Sam Gaze. De kersverse tweevoudig wereldkampioen op de shorttrack sloot aan bij Schurter en ging erop en erover naar het zilver, voor de Zwitser, die Victor Koretzky uit Frankrijk en de Roemeen Vlad Dascalu nog wel achter zich hield.