Baanrenner Lavreysen sprint naar vijfde wereldtitel op rij

In het Schotse Glasgow is maandagavond weer gestreden om diverse wereldtitels in het baanwielrennen. Het Wilhelmus kon weer afgespeeld worden, niet geheel verrassend was dat het resultaat van het individuele sprinttoernooi bij de mannen.

Individuele sprint mannen
In de halve finales rekende Harrie Lavreysen in twee heats overtuigend af met thuisheld Jack Carlin, waarna hij in de finale tegenover de Trinbagoniaan Nicholas Paul stond. Die probeerde het dapper in de eerste heat en deed in heat twee ook nog een uiterste poging, maar Lavreysen was twee keer simpelweg te snel en pakte zijn vijfde opeenvolgende wereldtitel. Carlin ging wel met het brons naar huis na twee spannende duels met de Pool Mateusz Rudyk.

Afvalkoers mannen
Tot twee keer toe was Matthijs Büchli betrokken bij een valpartij, maar toch hield hij zich daarna knap staande in de groep. Een medaille zat er nét niet in: hij was de laatste afvaller voor de medailles verdeeld werden en eindigde dus als vierde. Daarna ging de Italiaan Elia Viviani er af, brons dus, waarna de Brit Ethan Vernon - zelf ook hard gevallen - op prachtige wijze de Canadees Dylan Bibic van zich af hield voor de wereldtitel.

Koppelkoers vrouwen
Marit Raaijmakers en Maike van der Duin zaten geen moment echt lekker in de wedstrijd, een late valpartij maakte helemaal een einde aan de kansen. Na wat oponthoud wegens een valpartij met een handvol ronden te gaan kon het Britse publiek juichen: Neah Evans en Elinor Barker pakten de wereldtitel door in bijna elke sprint punten te scoren. Zilver was voor Georgia Baker en Alexandra Manley uit Australië, voor Victoire Berteau en Clara Copponi namens Frankrijk.

Individuele sprint vrouwen
Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet plaatsten zich als twaalfde en negentiende voor de eerste ronde, waar het voor Van der Peet eindigde: Martha Bayona uit Colombia was te sterk. Van der Wouw rekende af met de Japanse Fuko Umekawa en mag dinsdag aantreden in de achtste finales.