Deens en Brits achtervolgingsgoud op WK baanwielrennen, Lavreysen ontsnapt

In het Schotse Glasgow zijn tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen zaterdagavond de wereldtitels uitgedeeld op de ploegenachtervolging, wat voor mooie strijd om het goud zorgde. De vrouwelijke sprinters openden hun keirintoernooi, de mannen begonnen aan het sprinttoernooi.

Ploegenachtervolging mannen
Niklas Larsen, Carl-Frederik Bevort, Lasse Leth en Rasmus Pedersen waren namens Denemarken favoriet voor het goud en in de finale tegen uittredend wereldkampioen Italië, dat in de kwalificaties met de hakken over de sloot door ging, maakte het kwartet dat waar: met een ijzersterk slotstuk reden ze naar het goud in 3:45,161 minuten, terwijl Filippo Ganna, Francesco Lamon, Jonathan Milan en Manlio Moro een tijd van 3:47,396 noteerden.

De Nieuw-Zeelanders Aaron Gate, Campbell Stewart, Thomas Sexton en Nicholas Kergozou de la Boessiere reden in een Oceanisch onderonsje om het brons tegen Oliver Bleddyn, Kelland O'Brien, Joshua Duffy en Samuel Welsford uit Australië, die bij de start al in de fout gingen. Nieuw-Zeeland liet die kans niet liggen en haalde de Australiërs in en daarmee het brons binnen.

Ploegenachtervolging vrouwen
Voor eigen publiek waren de Britse dames favoriet en Katie Archibald, Elinor Barker, Josie Knight en Anna Morris maakten dat tegen Nieuw-Zeeland waar. Michaela Drummond, Ally Wollaston, Emily Shearman en Bryony Botha werden op de pijnbank gelegd en braken in de tweede helft: 4:08,771 minuten voor de gouden Britse ploeg tegen 4:13,313 voor Nieuw-Zeeland.

Het brons ging naar Marion Borras, Valentine Fortin, Clara Copponi en Marie le Net uit Frankrijk, die in een schitterende finale en dankzij een sterke laatste kilometer in 4:13,059 minuten wonnen van Letizia Paternoster, Martina Fidanza, Chiara Consonni en Vittoria Guazzini uit Italië (4:13,334).

Keirin vrouwen
In de eerste ronde plaatste Hetty van der Wouw zich keurig voor de achtste finales, Steffie van der Peet moest de herkansingen in. Daarin kwam ze dan weer niet echt in de problemen en dus staan beide Nederlandse dames zondag in de kwartfinales.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen was in de kwalificatie weer eens met afstand de snelste en dus kon hij gelijk door naar de achtste finales, waarin hij met wat moeite afrekende met de Australische klasbak Matthew Glaetzer. Jeffrey Hoogland moest met een negentiende plek de eerste ronde in, won daar van de Canadees Ryan Dodyk, maar sneuvelde in de achtste finales tegen de Trinbagoniaan Nicholas Paul. Tijmen van Loon bleef steken op plek 31 in de kwalificaties.