Witte Huis veegt vloer aan met corona-uitspraken Robert F. Kennedy Jr.

De perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, hekelde met scherpe bewoordingen een samenzweringstheorie van Robert F. Kennedy Jr. dat Covid-19 was ontworpen om Asjkenazische joden en Chinezen te sparen, en noemde de opmerkingen van de weinig kansmakende democratische kandidaat 'vals' en 'gemeen'.

"De beweringen op die opname zijn niet waar", zei ze tijdens een persbriefing op maandag over een video die in het weekend is gepubliceerd. "Het is gemeen, en ze brengen onze mede-Amerikanen in gevaar." 

In de video suggereert Kennedy dat Covid “het doel had om blanken en zwarte mensen ziek te maken”. Later voegde hij eraan toe dat "de mensen die het meest immuun zijn tegen corona, Asjkenazische joden en Chinezen zijn."

Kennedy heeft zichzelf verdedigd op Twitter en in de New York Post, waarbij hij de eerste berichtgeving over zijn opmerkingen betwistte, door vol te houden dat hij alleen de bevinding van anderen doorgaf en ontkende dat hij had gezegd dat het virus zo was gemaakt dat het “Joden zou sparen”. Maar nadat de video publiekelijk verschenen, leidden zijn uitspraken tot veroordeling door de Democratische Partij en zelfs door leden van zijn eigen familie.

“Ik veroordeel STERK de betreurenswaardige en onwaarachtige opmerkingen van mijn broer vorige week over het feit dat Covid is ontworpen voor etnische doelwitten”, schreef Kennedy's zus, Kerry, op Twitter .

Jean-Pierre weigerde Kennedy rechtstreeks te spreken, daarbij verwijzend naar de wettelijke beperkingen op het vermogen van de regering om campagnekwesties aan te pakken. Maar ze waarschuwde dat Kennedy's opmerkingen neerkwamen op het aanmoedigen van racistische theorieën rond het virus.

"Als je nadenkt over de racistische en antisemitische samenzweringstheorieën die voortkomen uit het rondstrooien van dit soort beweringen, dan is dat een aanval op onze medeburgers", zei Jean-Pierre. "En dus is het belangrijk dat we van ons laten horen als dit soort uitspraken worden gedaan."

Jean-Pierre haalde ook een verklaring aan van het American Jewish Committee waarin Kennedy's beweringen "zeer beledigend" werden genoemd en een weerspiegeling van "enkele van de meest weerzinwekkende antisemitische samenzweringstheorieën door de geschiedenis heen".

"Dit is iets waar deze president, en deze hele regering, zich tegen zal verzetten," voegde ze eraan toe.

Robert F. Kennedy uitte eerder al veel kritiek op de corona-lockdowns. Hij neemt het op tegen Joe Biden voor de Democratische nominatie om deel te nemen aan de verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap in 2024.