'Staat de academische vrijheid onder druk?'

Op 18 januari van dit jaar schrijft docent sociale wetenschappen Laurens Buijs een artikel in studentenblad Folia. Hierin uit hij onder andere kritiek op hoe de, in zijn ogen, wokebeweging een bedreiging vormt voor de academische vrijheid op de universiteit van Amsterdam (UvA). Heeft Buijs een punt en staat de academische vrijheid onder druk?

AT5 benaderde de afgelopen maanden ruim 50 hoogleraren en twee keer zoveel studenten. Slechts enkelen willen op camera hun verhaal doen. De reden: bang voor negatieve reacties, bang om gecanceld te worden en sommigen zijn zelfs bang om niet meer te kunnen promoveren op de UvA.

Het artikel van Buijs maakte een hoop emoties los. Zo startte een groep studenten een petitie tegen de uitspraken van Buijs en een andere groep studenten startte een petitie om Buijs te steunen.

Zestien dagen na het artikel besluit de UvA een onafhankelijke commissie in te stellen om onder andere de begrippen 'wokeness' en 'academische vrijheid' nader te beschouwen. Het rapport met verschijnt deze zomer.

Met student Jet, oud-student Job, hoogleraar Peter Sloot en wetenschapshistoricus Klaas van Berkel bespreekt AT5 de vraag: staat de academische vrijheid onder druk?