Biden noemt Xi een 'dictator'

Tijdens een bijeenkomst met potentiële politieke donoren in Californië, heeft de Amerikaanse president Joe Biden de Chinese president Xi Jinping een "dictator" genoemd. Dit gebeurde een dag na een ontmoeting tussen de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en Xi Jinping, waarbij ze de wens uitspraken om de intense rivaliteit tussen de VS en China te stabiliseren. Ondanks deze intentie, werd er geen grote doorbraak bereikt.

Biden's opmerkingen volgen op een incident in februari, waarbij een Chinese ballon uit koers raakte en boven de VS vloog. De ballon werd door het Amerikaanse leger uit de lucht geschoten en belandde in het water. Biden beweerde dat Xi zich hiervoor "schaamde".

Het is niet de eerste keer dat Biden scherpe woorden heeft voor Xi. Tijdens zijn campagne voor het Witte Huis in 2020 noemde hij Xi een "straatcrimineel". Ook heeft hij de Russische president Vladimir Poetin eerder een "slager" en een "oorlogsmisdadiger" genoemd. De bijeenkomst eindigde verrassend toen de tachtigjarige Biden, schijnbaar zonder aanleiding, zijn toespraak over vuurwapengeweld in de VS afsloot met de woorden: "God save the queen, man."