Downhiller Williams stunt met World Cup-zege bij debuut, Atherton wint na jaren weer

Voor de liefhebber van veel te snel op een fiets naar beneden knallen kijken we nog even terug naar de zaterdag. In Lenzerheide werkten de downhillers op de mountainbike hun eerste World Cup-wedstrijd van het jaar af en dat werd gelijk een fraaie strijd.

Vrouwen
De Britse Rachel Atherton won een enorm aantal van 39 World Cup-wedstrijden en was jarenlang dominant, maar na haar zege in Vallnord in 2019 ging het fout: een zware achillespeesblessure hield haar lang aan de kant. Inmiddels is ze weer helemaal terug en in Lenzerheide was het éindelijk weer raak: de Zwitserse Camille Balanche stortte zich als laatste naar beneden en werd op 0,534 seconden tweede, voor de Duitse Nina Hoffmann (+0,787).

Mannen
De Britse tiener Jordan Williams maakte zijn debuut in de World Cup bij de senioren en haalde gelijk de nieuwe - in de nieuwe opzet betekent dat de top-30. Daarin liet hij zijn fenomenale klasse zien door een tijd neer te zetten waar de één na de ander zich op stuk beet, tot alleen zijn Specialized-teamgenoot Loïc Bruni nog over was. De wereldkampioen viel Williams' tijd volle bak aan, maar kwam onderin tekort: derde op 0,685 seconden, nog achter zijn Franse landgenoot Loris Vergier (+0,495) en dus met Williams als sensationele winnaar van race één dit seizoen.

De Nederlander Tristan Botteram werd 44e in de halve finales en schopte het dus niet tot de eindstrijd.